Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozdělení pokoje sádrokartonem

Od: petr86 odpovědí: 15 změna:

Zdravím, mám dotaz ohledně přepažení místnosti. Máme byt 2 1, jedna místnost má cca 21m2 a chtěli bysme jí přepažit a udělat z jedné dětský pokoj cca 12,5m2 a ložnici cca 8m2, ale bohužel ložnice by byla bez okna a tak přemýšlíme jak to nejlépe vymyslet a napadlo nás postavit příčku ze sádrokartonu a nahoru umístit dvě ty plastová větrací okénka (57x19mm) jak se dávají k luxferám. Myslíte, že v tý sadrokartonové příčce budou držet, tak jako ve zděné? Bude stačit odvětrávání? Nebo máte jiný nápad? A ještě se zeptám, příčku ze sádrokartonu dokáži postavit pomocí UW a CW profilů, jen mě ještě zajímá jak se přesně dělá to přemostění profilů, tak aby mi vznikl otvor na okénko, protože mě nějak nenapadá jak na dva vedle sebe kolmo stojící CW profily namontuju nějaký vodorovný na vytvoření otvoru. Předem moc děkuji za Vaše rady a tipy.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

standam*
hodnocení

1x

petre:

predstav si stojici CW, ktere proste vystrihnes(ustrihnes ve vysce kde potrebujes) dle otvoru a nahoru a dolu otvoru nasadis UW a mas konstrukci na otvor, nytama vse stahnes a hotovo

osobne bych to resil nejakym ramem (napr. AL) do ktereho bych vlozil mlecne sklo, kdyz das bezpecnostni muzes udelat i pruhy neco jako francouske, nebo udelat pruh z luxfer zase od podlahy ke stropu

hop®

Stando: souhlas, ovšem tazateli jde patrně spíše o větrání než o světlo. Ale to by asi ještě chtělo dotaz upřesnit.

Jen doplním, že místo nýtů lze použít texy, někteří kutilové mají akuvku a chybí jim nýtovací kleště...

standam*

jj, texy jsem zamerne neuvedl, protoze je nutne udelat vybrani do SDK, nyt se vmackne do papiru (kartonu SDK)

vetrani lze resit jinak nez vetranim v prosvetlenim, lze dat samostatne pekne mrizky

ohledne luxfer, je pravda, ze byly nevzhledne, ale dnes je to uplne o necem jinem a hlavne to musi vsude sedet, pak se to dat i do luxusniho bydleni

polulinapermanenta

Musí se tam větrat a luxfery jsou podle mě jeden z nejhnusnějších materiálů.

olaf71*

měl jsem příčku z luxfer mezi otevřenou kuchyní za linkou a vstupní halou, nádhera. teď jí mám v plánu jako jednu z příček do koupelny.

petr86
hodnocení

Díky za odpověď, jen si upřesním, na ty přestřižené CW profily, pokud je přestřihnu, musím jakoby zrcadlově přidělat jiný CW profil, který povede až ke stropu, chápu to dobře? Protože jinak by mi to "přemostění" vlastně na ničem nedrželo. O tom AL rámu popřemýšlím, jen jsem koukal po netu co by bylo výhodný a zatím jsem našel jen ty větrací okénka.

standam*

Kdyz vezmes, ze budes mit otvor pres tri CW, tak ten stredovy zastrihnes jak potrebujes, nasadis UW na ustrizeny CW a na krajove CW, UW zasunes (musis UW na krajich vystrihnout. Vrsek udes uplne stejne je zrcadlove.

Navic pokud budes chtit klidne vloz dalsi CW.

Pokud pouzije rozmer 59x19, tak zde neni nutne nic strihat, proste posun CW dle potreby, pokud ti nebude sedet dalsi roztec pridej CW. A zde u takoveho otvoru muzes zase do spodni a horni casti vlozit dalsi CW, je to jen pro pevnost a prevenci

doplněno 01.01.12 23:58:

Nez se do neceho pustis, napadlo te udelat (dat) postel do obyvaku?. Ja to tak na byte mam a deti maji sve.

Je pravda, ze pro navsevu to asi neni, ale ja mam velkou kuchyn i, kde se sejdem u baru:)

Je to jen navrh a neni to 100% vonco, osobne to uz neresim, protoze na baracku mam udelanou loznici, spise apartmanek

m2 ti radeji psat nebudu:) Ale zde v bytovce to takto ma reseno vice lidi.

olaf71*
hodnocení

0x

mezi CW se vloží vodorovně např. UW profil, nebo dřevěný hranolek 50x50 a zafixuje nýty, šrouby. pak zase svisle podle velikosti otvoru. nebo CW dát podle velikosti okna od sebe a desky SDK přiříznout.

jabraka*
hodnocení

0x

Osobně bych si hlavu s profily nelámal.Udělej kostru z hoblovaných hranolů a sádrokartony přišroubuj na ně.Jako laik to zvládneš lépe jako konstrukci z profilů.I okno bude tím pádem hotové.

JABRAKA

olaf71*

nemyslím si, že je to z hranolů jednodušší. a cena taky ne. o kvalitě dřeva nemluvím.

standam*

olaf:

naprosty souhlas, proc cpat drevo tam kde nema co delat, navic CW musi byt otevrene ve smeru kladeni desek, plati pro hl. konstrukcni CW, zde by se musel dat dalsi CW opacne a nedej boze aby se nam hranolek mirne pokroutil

petr86
hodnocení

Děkuji všem za rady a tipy, příčku postavím ze SKD, je to rychlá, levná a relativně čistá práce. Ještě to musím domyslet s tím odvětráním, ale myslím si že ty dvě větrací okýnka budou stačit.

jabraka*
hodnocení

0x

Sleduji americký seriál o rekonstrukcích staveb,vůbec nepoužívají profily,nebo jen ojediněle.Mohou na to využít pracovní síly nekvalifikované a stavba je velmi rychlá.Takže jsem přesvedčen o to,že taková lehká příčka ze dřeva je vždy reálnější.

JABRAKA

olaf71*

když se podíváte někde v prodejně dřeva na hranoly a střešní latě, tak se nedá vybrat jeden jedinej kus rovnej, vrtule, hokejky, luky. pokud to bude srovnané, tak je cena někde jinde.

standam*

copak amici, prijede nakladak slozi se domek a za tyden se bydli.

ale jo slo by to, ale musel by jsi mit udelane kusy na drevostavbu, kde hlavnim voditkem je OSB

ale bezne koupene "vyschle" drevo z nejake drevony apod. urcine, mozna tak na srub

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]