Nejste přihlášen/a.
Asi před měsícem jsem dopustil vodu do topného systému.Vše bylo OK až na to že mi voda protekla koncem stopaček do které jsou na půdě.Stoupačky jdou přes předsíň.Na konci stoupaček jsou samoodvzdušňovací ventily.Expanzka je u plynového kotle který je jen pro topení.Dnes ( v průběhu jednoho dne) jsem do kotle třikrát musel dopouštěr vodu! Jednou mi opět protekla stropem.Na budíku který ukazuje starou archaickou jednotku tlaku (m.v.s.) bylo původně 7 - 8 dílků - když byla spádová expanzní nadrž.Nyní mám asi 4 roky tlalovou expanzní nádrž u kotle,na konci stoupaček ventily.Vodu dopouštím na 9 - 10.Nyní ji tolik dopustit nemohu jelikož se bojím aby mi vrchem zase nepřetekla.Prostě,dopustil jsem vodu na těch 7,zkusil jsem horní radiátor - odvzdušňovací ventil (voda z něj tekla).Za cca 1 hod.jsem přišel ke kotli,budík ukazaoval 4 - 5 m.v.s.,voda z horního radiátoru samozřejmě tím pádem netekla.Tím pádem také nejde kotel.Neví někdou dobrou radu,nebo si pozvat topenáře? Prošel jsem celý dům,všude u radiátorů suchu,jen ten flek u stoupaček kde mi protekla voda.To prý taky může být tím že u těch ventilů je zanešený plovák a tím pádem ventil propouští.Kam ale tak rychle mizí ta voda?
Je tam někde díra a teče to do země.
doplněno 01.01.12 10:50:U odvzduš.je víčko,to se odšroubuje a plovák očistí.
Mě z toho zůstává už rozum stát.Když sem zas v noci neměl v kotli vodu tak už sem ji nedopouštěl.Teď sem přišel ke kotli a stav budíku ukazuje to co má.Ještě sem pro jistotu zkusil odvzdušnit horní radiátory.Spodní odvzdušnit nemůžu protože to sou starý radiátory a odvzdušňovací ventil je jen na jednom radiátoru.Předtím sem vypl kote a čerpadlo který je připojený na kotel.Z jednoho radiátoru mi napatrně utekl vzduch.Ale šel jsem se podívat na termostat (kotel byl vypnut ze sítě) a termostat ukazoval topení.Z toho už mi přestává rozum stát,jedině topenářskou firmu.Nebo podlé tý rady "U odvzduš.je víčko,to se odšroubuje a plovák očistí".
Při zjišťování stavu vody,je třeba vždy mít vypnuý kotel a čerpadlo.Jinak je všechno zkreslené.Čerpadlo přetahuje vodu a tím se mění tlak.Takže je to vlastně v pořádku.
Ano.To vím.Mám zjištěštěno že při topení voda o 2 - dílky naskočí.Jenže takový pokles během dvou hodin.Potom.V horních radiátorech by vždy měla být voda.Já vodu dupustil na těch cca 7 (za studena) a za dvě hodiny tam byly myslím 4.To je málo.Šel jsem vyzkoušet odvzduˇšňovací ventil o horního radiátoru.Šel z něj jen vzduch,voda ne.Teď jsem byl na půdě.Protéká to jasně tou stoupačkou - ventilem.Dostal jsem radu že je tam víčko a plovák mám vyčistit,tam žádný víčko není.Přikládám obrázek pojistného ventilu
Víčko je ta část shora po to rozšíření.Po dobrém ohledání je tam vidět mezera.V tom místě se to oddělí od spodku nádobky.Takže tam víčko JE.Měl jsem jich v rukou určitě více než 500.Tak to vím docela dobře.Na obrázku je to vidět také.Nějak tam ten pajšl musí dostat.
doplněno 01.01.12 16:22:Mimochodem ten malý šroubek musí být povolený.Pokud po povolení teče voda je OV vadný.
Zatím mi vše jede OK.Teď bych ani na půdu nemohl jelikož je tam tama.Uvidíme dál.A jak to víčko oddělíš? Je přišroubovaný,nasazený? Tenhle dotaz řeším všude možně.Psal jsem to i v porardna.net.Kdosi mi tam psal třeba že nemám vůbec natlakovonaou expanzku,že v expanzce může být vzduch.Na expanzce je štítek 1,5 bar nabo 3 bar.Když byla v domě spádová expanzka na půdě šlo natočit vodu max.na 7-8 m.v.s.,tj tlak 0.73549.Víc do expanzky natlakovat nešlo protože pak to teklo přepadem.Co mám tlakovou membránovou expanzku tak vodu dotáčím na 10 m.v.s.,tj tlak 0.98066.Prý je to málo.Mě ale při tomhle tlaku topení vždy topilo,voda byla ve všech horních radiátorech.Pokud bych měl natlakovat co je psaný na expanzce (3 bar) musel bych natlakovat vodu tak že by budík ukazoval 30,5 m.v.s.Mám strach tam po tom co mi ta voda teď protekla stoupačkama z půdy do předsíně tlakovat vodu.Vím že do 7 m.v.s. nepřeteče.A nevíš jak se odvzdušňuje expanzka? Nahoře je nějaká matka,to je ale jen krytka pro manometr,ne?
Pokud mate přepad ,tak nepotřebujete expanzku.Tak to měla babka.Měla topení na samotíž a na pudě měla soudek s vodou.Byla to samozřejmě nejvyšší místo a měla soudek asi 50l .Ten byl naplněn asi na pul a sloužil k vyrovnavaní hladiny při zahřívaní a chladnutí a dolevání.Nic se netlakovalo a topilo to bez problému.System byl tedy otevřen (soudek neměl špunt)
JJ.Tak to tady bylo.Samotíž.Expanzka na půdě (nejvyšší místo),u ní samozřejmě přepad.Byla to otevřená nádoba v bednění.V bednění byla proti zamrznutí.Napouštěla se dí ní voda tak jak se dopouští do systému dnes.Napustil se systém (napouštělo se do kotle-tak se napouští i dnes),stoupačkama to šlo do expanzky.Takže se nic netlakovalo.A na budíku bylo těch cca 7-8 m.v.s. když to začalo přetékat přepadem.Já to mám teď na cca 10 m.vs.Tenkrát topení topilo bez problémů (dnes teda topí taky).Tak nevím proč bych měl víc tlakovat než na těch cca 10 m.v.s.Teď je tlaková expanzka u kotle ve sklepě.Pokud přece natlakuju na oněch cca 10 m.v.s.,v expanzce musí být zákonitě voda a voda musí dosahovat až po vrch stooupaček k ventilům.Teď mi ale zas trošičku vody z ventilu uteklo.Prý to může být tím že je v expanzce nebo někde v systému vzduch.Já můžu odvzdušnit maximálně radiátory.Jak odvzdušním někde stoupačky a pod.? To asi těžko,nebo expanzku.Nahoře je jen čepek,ale to je myslím krytka závitu k manometru
Teď sem měřil tlak v expance.Místo aby tam bylo cca 300 kilopascalů (3 bary) tak tam je tak 50 kilopascalů.To taky může mít vliv na to že se na budíku rychle mění stav vody,ne? Ty ventily se daj popřídě koupit nový,vlastně stačí jeden.Teče to jen jednou stoupačkou.Jednou de přece ohřátá voda z kotla,druhou se vrací zpět.To to téct nemůže.Mimochodem,ty si topenář nebo instalatér?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.