Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Se sousedem máme velice ostré vztahy a protože využívá naší cestu jako přístupovou, chceme to řešit. Se sousedem se určitě nedohodneme. Parkuje na cestě, kde ho napadne, nemůžu kvůli tomu zajet do garáže (nevytočím se). Zmiňovaný pozemek je vedený jako "ostatní komunikace", jsme s manželkou majitelé a na pozemku je postavena asfaltová silnice a chodník (nic není uvedeno v katastru a je to majetek obce). Tento pozemek využívají dva sousedi, s tím jedním je to v pořádku, toho nechci řešit. Už vím, že integrované složky nepotřebují VB. Dále tou silnicí projíždí i jiná auta z vedlejších ulic, ale ta nám tak nevadí. Chtěli by jsme vůči sousedovi zřídit věcné břemeno pro chůzi (možná pro jízdu - víme, že mu nemusíme dovolit přijet autem k domu). Také by jsme si chtěli malinko přilepšit k naší rekonstrukci, takže aby za to břemeno i něco platil. Otázka taky je, kolik je standartní cena za rok nebo delší časový úsek (přístup autem). Chceme se vyhnout slovu vydírání a aby to byla "mravní" částka. Snad jsem to popsal nějak srozumitelně, kdyžtak ještě doplním. Mnohokrát děkuji. P.S. Vím, že právníkovi se nevyhneme
Píšete, že cesta je obecní? Projíždí tam i jiná auta z okolních ulic, také píšete. Na obecní cestu, nemůže být věcné břemeno.
Nedávno jsme řešili něco malinko podobného jako Vy. Pokud je pozemek veden jako "ostatní plocha, komunikace" a je "historicky" používán kde kým (projíždějící auta), natož když je na něm stavba silnice, pak se jedná o účelovou komunikaci a k tomu veřejně přístupnou. Takže nemůžete dát nájem a nikdo také nesmí na pozemek umisťovat překážky. To, jestli je cesta účelová nikde zapsáno nenajdete (správně by to mělo být v plánech obce, ale starostové nevědí, že pravomoc určit účelovost cesty mají, natož že mají dokonce povinnost mít to v plánech-tak nám to řekl právník a něco vyčtete na inetu). Najděte si na inetu znaky účelové veřejně přístupné cesty. Mě třeba překvapilo, že vlastník takové cesty, tedy účelové veřejně přístupné (může jím být kdokoliv- obec,stát,občan) není povinnen se o její stav starat!
To je, co mě přinesla má zkušenost. Zajděte si na silniční úřad. Tam Vám taky řeknou zřejmě to stejné co já.
Některá věcná břemena jsou i ze zákona- např.u inženýrských rozvodů. Tím nemyslím samostatné přípojky k nemovitostem, tam už to může být za úplatu ikdyž je cesta účelová a veřejně přístupná.
Je to jediná přístupová cesta k sousedním nemovitostem? Nelze přístup řešit jinudy? Podobný problém jsme měli u nás ve městě. Město na soukromém pozemku vybudovalo asfaltku bez souhlasu majitele, i když k obecnímu domu byl přístup i z druhé strany. Nový vlastník pozemku toto napadnul a město na základě soudního rozhodnutí muselo asfaltku zlikvidovat a pozemek uvést do původního stavu. Nebylo by možné dohodnout se s obcí o odkoupení pozemku za vámi navrženou cenu a nebo požadovat směnu za jiný obecní pozemek. Můžete je trochu postrašit, že pokud nepřistoupí na váš návrh, užívání pozemku zamezíte. Vám by přístupová cesta zůstala, i když to bude ve vlastnictví obce. Nebudete muset řešit problémy s užíváním komunikace - přesune se to na obec. Se sousedem se budete stejně dohadovat. Mám to zažité na vlastní kůži, že s někým se prostě nedohodnete, i když je právo na vaší straně. A myslím si, že na souseda bude spíš platit starosta, pokud neumožní užívání místní komunikace - např. parkováním.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.