Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, plánuji rekonstrukci nezatepleného staršího RD. Dispozice 3+KK (nepodsklepený, s jedním podkrovním pokojem), vytápěná plocha činí cca 50 m2. V domku bydlíme zatím dva. Přemýšlel jsem o nějakým kombinovaným kotli na plyn, jelikož plyn je do domku nově zaveden, ale nevím jaký typ (jestli jen s průtokovým ohřevem, nebo se zásobníkem) nerozumím tomu. poradí někdo? Kotel chci umístit budto do koupelny, nebo na chodbu s komínem na fasádu. Díky.
Boiler je levnější na provoz. Kotel je lepší na chodbě, počítám že je to turbokotel, jinak by vám to v malé místnosti stejně nezkolaudovali. Nevím jak je to s komínem. Já mám na fasádě, ale z agentury JPP mám informace, že další rok už to na fasádě nebylo možno.
Takže kombinovaný kotel na plyn už v malé místnosti(koupelna, nebo předsíň s chodbou) nemůžu mít. Ten komín na fasádě nevim soused si ho letos nechal dávat. Jinak nic doufám koládovat nemusím, maximálně revize, podle toho co jsem ze stavebního úřadu pochopil.
Nevím, co je kombinovaný kotel, ale pokud si kotel nebere vzduch z venku, taky byste se moh v malé místnosti udusit. Kolaudaci, to sem přehnala, samozřejmě sem měla na mysli revizi. Při ohřevu teplé vody průtokem se hodiny točí závratným tempem. Já mám kombinovaný boiler a 80l pro dva v pohodě stačilo.
Jo tak už jsem si zase něco nastudoval. jednalo by se nejspíš o turbokotel, kombinovaný myslím pro ohřev teplé užitkové vody´a vody pro vytápění. Ale nevím jestli bude možný to provedení turbo, tetka je změna od nového roku v normě. Můj soused má okna vzdálený od komínku cca 13 metrů, moje malé okno od koupelny cca 2 metry (to bude nejspíš problém), výška komínku nad terénem by byla cca 3 metry.
Vykašlete se na plyn já před dvouma rokama zrusil plyn a dal automatický kotel Berski Ekomax 1 topim RD o plose vytapeci 170m2 ohřev vody kotel mam s regulaci a propalim cca 5 tun uhli za sezonu muzu doporucit spokojenost a prikladam jednou tydne a to mam kotel 20 kw i kdyz je pravda ze mam kvalitni regulaci siemens za 35 tisic zonovou bezdratovou, ale naklady rocni cca 13500 TISICE A TO JE ZADARA POMALU a kdo rika ze automaty jsou naprd tak nejsou ale musis to delat a spoustet kdo tomu rozumi jak nam to nastavily pred dvouma rokama tak jen sypeme uhly a jede to uplne suprove a uhli to vypali tak ze mam tejdne jen 1,5 kybliku popela
Nevim ztráty jsem přesně nepočítal jen mi dle propočtu vyšel kotel o víkonu kolem 11 kW. jedná se o starej domek obvodový zdi z vepřovic 0,5 metru, strop v 2,7 m, skladba rákosová omítka trámy násyp půdnice. přikládám oskenovanej starej výkres, někdo když se dělali radiátory si je tam i kreslil.Jinak komora a prádelna již k tomu nepatří tam si přistavěli rodiče domek, proto chci vodu a topení oddělit. Kuchyně je menší o koupelnu. Jinak komín v koupelně je, ale chtěl bych ho využít pro krb v obýváku, bude ho nutno opravit..
Docela by me zajimal ten vypocet, podle me pri tech 11 KW ten kotel bude vyuzitej max.tak na 60%
Nyní už je turbokotel (spotřebič typu C ) opět povolen i do koupelny s vývodem spalin do fasády (nejedná se o komín). Přesto bych doporučoval instalovat turbokotel jen na vytápění a teplou vodu připravovat v tlakovém zásobníku vytápěným plynem. Tato zařízení mají jednodušší automatiku a hospodárnější provoz. Tlakový zásobník vytápěný plynem nemusí mít ani vývod do komína (jako např. pečící trouba u plynového sporáku) a musí mít pouze zajištěn dostatečný přívod spalovacího vzduchu a větrání místnosti, kde je umístěn.
Dobry den ,
ja jsem uz nekolik let majitelem dvoukomoroveho kotle typu EKO MAX od firmy Berski ( www.berski.pl) , topim v nem peletkami,uhlim a v druhe komore spaluju co se da od smeti az po kusove drevo. Rozhodne muzu rict ze mi ten kotel setri cas i penize, nasypu do zasobniku peletky nebo uhli a tyden se uz nemusim u kotle ukazat vubec diky automatickemu podavaci. Kotel me vysel i s dopravou na nejkaych 40tis.a myslim ze kazdy mi tady potvrdi ze za takovou cenu sehnat takovy kotel neni sranda. A co vic mam na nej zaruku 8 let . Takze vrele doporucuji
Dobrý den,chci se zeptat jaký máte typ kotle a jde vněm topit hnědým uhlím.Výrobce udává uhlí černé.Děkuji,spozdravem LCH
Dobrý den, ano před rokem jsem si pořídil automatický kotel Green Power 25kW od firmy Berski, spaluji v něm hnědé uhlí společně s černým, je dvoukomorový takže v něm spaluji také dřevo. Jsem s ním naprosto spokojený.
Mám domek 70m2 a vytápím ho kotlem Protherm 12kW a externí bojler na TUV 125l. Úplně to stačí. Kotel mám na 60st. a na radiátorech digitální regulační hlavice na nastavení teploty v každé místnosti. Jak se místnosti vyhřejí, kotel se vypne. Protože mám externí bojler, nahřívá se první bojler, pak se automaticky přepne na topení. Za 4 roky bez problémů.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.