Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výstupní teplota vody vs. teplota zpátečky

Od: hendas odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je normální, že při dosažení požadované teploty v místnosti (stavba 17,5°C) je teplota výstupní vody z kotle (cca 30°C) už skoro stejná jako teplota naměřená na zpátečce? Máte klasické radiátory, zatím jen v přízemí...Předem děkuji za vysvětlení...

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

3x

V podstatě to logické je, čím je menší rozdíl teploty topné vody a okolního vzduchu, tím se tato voda méně ochlazuje a snižuje se rozdíl teplot vody mezi výstupem topení a zpátečkou.

hodnocení

3x
Jste na omylu ...cituji : Jak stoupá teplota v místnosti a začíná se blížit teplotě komfortu, teplota vody z kotle postupně klesá...
Ve skutečnosti jak stoupá teplota v místnosti, stoupá i teplota zpátečky a přibližuje se tak výstupní teplotě vody z kotle! Máte totiž malý okruh topné vody ( píšete jen přízemí) a oběhové čerpadlo honí vodu systémem tak rychle, že se nestačí v radiátorech zchladit. Tento stav je však zcela normální a není vůbec na závadu. Až připojíte více radiátorů, tak se Vám bude vracet voda chladnější a rozdíl teplot bude stálý.
hendas
hodnocení

Tak to jsem rád, že je to normální. Ještě bych se chtěl zeptat na nastavení oběhového čerpadla. Mám na výběr nastavit rychlost 1-3 a nebo "AUTO" kde jako parametr musím nastavit delta T(spád). Mám nastavit tedy rychlost čerpadla na tvrdo, nebo na AUTO, ale s jakou hodnotou toho delta T? Jaký bude rozdíl v chování kotle při nastavení delta T na 5 nebo na max 25? Ani jednoho spádu teď nejspíš nedosáhne...Manuál ke kotli je dost strohý a nevím kde shánět informace. Předem díky

des*

Nastavte 1 na většinu topení to stačí,bere nejmíň.Ty další experimenty si dělejte až nebudete mít co dělat.Je to jen na vás.

hendas
hodnocení

Ok, dám na vás, nastavím nejpomalejší a uvidím jak se to bude chovat...Někdy si říkám, jestli není lepší ten přístupovej kód na nastavení kotle nemít k dispozici, než mít pak možnost všeko nastavovat :) Člověku to nedá...

des*

Mně trvalo asi 5 zim,než jsem si nastavil topení,dle mého tepu srdce.Jen je v tom ten fór,že ten systém ovládám jen já.Žádné návody nefungují.Ale v nouzi si každý poradí.

hendas
hodnocení

Hm...5 zim...tak to mě skoro děsí:)

des*

Nemusí,mám jen plynový vedle,na pevná a jsou propojeny 3cestným kohoutem s automatikou na přepínání mezi sebou ,podle toho v kterém se topí.Je puštěný plyňák,zatopím v dřeváku,plyn se vypne přestaví se to na dřevo.Když v noci vyhasne,zachvíli se zapne plyn.Tak je teploučko pořád a tak mi to vyhovuje.

hendas
hodnocení

A je to takto v pořádku? Myslím tím, jestli nemám třeba upravit ekvitermní křivku o něco výš...Logicky z toho vyvozuji, že to asi stačí, mísnost se vytopí na požadovanou teplotu s touto teplotou vody tak asi ok...ale jsem laik, tak nevím jestli tato skutečnost nemá jiné úskalí...Díky

hop®

Pokud jde o stavbu a dosažená teplota v místnosti Vám při nastavené teplotě vody postačuje, asi bych nad funkcí kotle dále moc nebádal. Až bude stavba dokončena, včetně případného zateplení, určitě si najdete čas na optimalizaci nastavení kotle...

kdokoliv*

Pro mě je stejná teplota na stoupačce a zpátečce nelogická. Při oběhu vody by v takovém případě nedocházelo k předávání teploty z radiátorů do místnosti ale píšete, že teplo v místnosti je tzn. že k tomuto jevu dochází. Že by špatný teploměr? V dalším případě by se mohlo opravdu jednat o ekvitermní smyčku ale i tak mě stejná teplota na stoupačce a zpátečce při vytápění příjde jako "perpétum mobile." = nemožné aby byla stejná teplota.

hendas
hodnocení

Dobrý den, samozřejmě teploty nejsou naprosto stejné. Při natápění z útlumové teploty na komfortní je voda z kotle o cca 10°C vyšší než zpátečka. Jak stoupá teplota v místnosti a začíná se blížit teplotě komfortu, teplota vody z kotle postupně klesá a přibližuje se teplotě zpátečky...Jakmile teplota místnosti dosáhne požadované teploty, jsou teploty vody SKORO vyrovnané...KOtel je nastaven na MODULAČNÍ režim, který přizpůsobuje teplotu vody podle ekvitermní křivky a zárověň se upravuje podle vnitřní teploty. Aspoň tak ten režim chápu...

hendas
hodnocení

Jasně, díky za odpověď...Snažím se jen sbírat informace, protože nemám s kotly obecně moc zkušeností...

hop®

Není zač, určitě se ještě vyjádří další rádcové! :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]