Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ohřev TUV - jak velký bojler

Od: macek71® odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, chtěl bych poprosit o radu.Slyšel jsem(nebo jsem měl debatu s "odborníky") Ohřev TUV plynem řešený se zásobníkem uvnitř kotle (dejme tomu například zásobník 5Ol) je 5 x finančně náročnější na ohřev vody,než například plynem ohřívaný bojler například 200l.Jde mi o to,jaká je spotřeba plynu.Samozřejmě,že to je individuální,ale bwerme modelový příklad,že se koupe 4 člená rodina a spotřebuje 25Ol. Děkuji za odpovědi.

doplněno 28.12.11 20:40:

Ještě bych doplnil,kdyby byl 200l bojlér na el.(samozřejmě se sazbou na noční proud

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lui*
hodnocení

1x

Nevěřím, že by to bylo takhle dramatické. Prostou úvahou: Celkové množství spotřebovaného tepla(a tedy plynu) je dáno jeho výhřevností a účinností toho zařízení. Kde by se asi vzal tak dramatický rozdíl? Rozdíl bude spíš v komfortu ovládání, a množství vody, kterou budete moci odebírat najednou. Je jasné že 200l zásobník dá víc vody než 50l z kotle. Navíc, jestli se nepletu, tak po dobu ohřevu TUV ten kotel netopí. Takže když se bude všichni 4 postupně koupat, tak po celou dobu co poteče voda, pravděpodobně nebudete topit. To se Vám u nepřímotopného boileru nestane.

Ohřev elektřinou i při noční sazbě je výrazně dražší než plyn. Podrobnosti a srovnávací tabulky nadete na Webu tzbinfo.cz.

des*

Ohřev vody vestavěným bojlerem v kotli,je nejdražší způsob.Lepší je ohřev zásobníkový.Je rychlý a prakticky nestrhatelný.Voda se při odběru stačí nahřívat. quantumas.cz/...

hodnocení

des,tak vaše odpověď je úplně protichůdná,než od lui.Z odkazu,který jste přiložil,jsem vyčetl,kolik je způsobů ,jak vytápět a ohřívat TUV.Ale ,co je ekonomičtější,tak to jsem tam nenašel. Možná to tam je,když tak mě prosím opravte.Takže jsem na začátku,Já bych se přiklonil k odpovědi,že je to skoro jedno.Ale nejsem odborník a rád si nechám poradit.Má to logiku,že k ohřátí 1l vody na určitou teplotu,spotřebuji stejné množství energie.

Dal jsem nickovi des bod! Tlakový zásobník teplé vody vytápěný plynem bude mít vždy větší účinnost než průtokový ohřívák umístěný v kombinovaném plynovém kotli.

Nehledě na poruchovost tohoto průtokáče (zanášení vodním kamenem, poruchy automatiky) je tlakový zásobník teplé vody vždy výhodnější zvláště pro početnější rodinu!

hodnocení

tak to jste nám vznesl do problému jasno :) Nechtěl jsem se bavit o pořizovacích nákladech,poruchovosti apod.Ikdyž samozřejmě při koupi jsou to důležité informace.Já jsem chtěl odpověď na otázku ,zda je nějaký způsob levnější ,popřípadě proč

des*

Zásobníkový ohřívač totiž topí plynem přímo do vody,ale ostatní pouze sprostředkovaně.nejprve se musí ohřát medium v trubce,která předá teplo do vody.Proto je to rychle a tedy i levně.Je to něco jak dříve byly lázeňská kamna.

hodnocení

ˇže ten el. bojlér bude nejdrahší jsem tak nějak věděl.K těm bojlérům.Ten vestavěný je vlastně průtokáč,takže,abych například napustil vanu cca 100l,tak vyčerpů zásobník 5Ol + 50l musím ohřát.Což myslím pojede kotel na 100%.Kdežto u 200l bojléru se voda nahřívá(teda alespoň myslím) pomaleji,takže ve výsledku spotřeba plynu k dohřátí 5Ol vody ve velkém bojlěru bude nižší. Nebo si to jen namlouvám?

doplněno 28.12.11 21:12:

to že nejede topení je jasné,Ale zase myslí,že pokud se sprchuji napříkald 10 minut,tak ta teplota v místosti,zase tak razantně neklesne.Ale uznávám,že to může být pro někoho nevýhoda

lui*

Znovu opakuji: Spotřeba plynu bude pro stejné množství vody a pro stejný rozdíl teplot TUV(před ohřevem a po ohřevu)vždy stejná. Rozdíl nastane jen díky rozdílné účinnosti, ale to určitě nebude tak velký rozdíl.Při ohřevu velkého 200l boileru jede kotel taky naplno. Musí, má-li ohřát TUV v nějaké rozumné době. Pokud budete mít zásobník s dvojitým šnekem, trvá ohřev těch 200l z 10°C na 50°C necelé půl hodiny,

polulinapermanenta
hodnocení

0x

Nejlevnějš asi vyjde kombinovaný bojler. V zimě ohřívám vodu plynovým kotlem a v létě nočním proudem. Akorát ta spotřeba mi nějak nevychází, když sme byli 4, stačil nám 80 litrový a prasata nejsme. Alternativy ste nezkoušeli, třeba vrt nebo kogenerační jednotku?

hodnocení

ne,já to psal ,jako příklad.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]