Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zavedení elektřiny na chatu

Od: draiv* odpovědí: 15 změna:

Zdravím všechny, mám chatu o samotě, kde by se dalo celoročně bydlet,leč zatím to nebylo zapotřebí,petrolejka zatím splňovala účel.Nyní ale bychom chtěli zavést elektřinu.Pod chatou lesem,cca 500 m je osada se čtyřmi čísly a samozřejmě elektřinou.Vést odtud elektřinu nad zemí,lesem,je zřejmě nemožné.Zbývá tedy asi položit nebo zakopat kabel.Máte,prosím někdo zkušenosti? Co by bylo třeba udělat a samozřejmě také, co by to plusmínus mohlo stát? Díky předem za odpovědi.P.S.Ještě dodatečně mne napadá že klást kabel v lese, kde je zem plná kořenů by asi také nebyla žádná sranda

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pc*
hodnocení

0x

Nejlepši bude když zajdete přimo na elektrarnu kde vam řeknou co musite udělat,jak dlouho to bude trvat a kolik zaplatite.Sam se do toho nepouštějte.Necte to na elektrarně,a nebo pokud mate misto a prostor na malou větrnou elektrarnu tak bych to řešil timto a nebudete platit elektriku.

A to jako na kterou elektrárnu? Tušimice:), Počerady*smich*, Temelín*haha*,...? V republice je jich několik desítek!

To je nesmysl, elektrárny s tím nemají nic společného. Budete určitě potřebovat povolení místního rozvodného závodu, majitelů všech pozemků, přes které by kabel vedl, obecního úřadu, pravděpodobně ekologů a řady dalších. Začněte u těch rozvodných závodů, jestli Vám vůbec umožní přípojku. Tam Vám taky poradí, jak postupovat dál. Počítejte s tím, že to nebude laciná legrace a ten výkop bude jen malá část investice.

hodnocení

0x

myslím,že Vám bude muset dát souhlas s umístěním kabelu do pozemku každý jednotlivý vlastník konkrétního pozemku přes který bude uvažovaná trasa vést. Budete s nimi muset jednat. Vobčíhnul bych si tedy katastrální mapu. Starosta by ji měl mít v papírové podobě na ObÚ.

kdokoliv*
hodnocení

0x

Nevím jaké místní poměry jsou v udávané lokalitě ale tento krok nebude vůbec jednoduchý. Chata dokud nebude kolaudována jako objekt k trvalému bydlení - bude nesmírně těžké tuto věc prosadit ( v daném místě ). Kopat v kořenech stromů rozhodně nepůjde a navíc po jakém pozemku - povolení- souhlas? sloupy?... Kde kdo by byl rád za to, že je na takovém místě kam nezasahují tyto pro většinu běžné služby. Pořídil bych centrálu,která v konečném výsledku výjde levněji a těšil se tím, že jsem jako na dovolené. Asi tam nemáte ani kanalizaci a vodu? Studna? Jednoduchá cesta jak vše lehce vyřešit je - prodat to někomu, komu záleží právě na té improvizaci, romantice a koupit někde kde už to mají zavedené. Já bych neměnil.

Já mám taky rád romantiku při petrolejce, ale pokud máte někde být celoročně, bez elektriky se neobejdete. Je rozdíl, jestli tam jedete na výkend, nebo tam trvale žijete. Bez elektriky si například ani nevyperete.

solenza*

Takovou chatu bez elektřiny bohužel za moc neprodá. A jestli není ani na vlastním pozemku, tak takové sruby se prodávají již kolem 150 000. Takže za to moc nedostane.

bruk600*
hodnocení

0x

To bude asi neřešitelný problém, protože je to nákladné a nepočítejte, že vám to ČEZ nějak zadotuje. Ve vaší úvaze jste zapoměl ještě na jedeno úskalí. Když by jste se připojil na 230V a vedl to stovky metrů daleko, tak ve vedení bude značná ztráta a na některé přístroje by to mohlo být málo. Když si do vyhledávače zadáte heslo "ostrovní systém", tak tam bude popsáno, jak podobnou problematiku řešili jinde.

Ztráty se dají do jisté míry omezit větším průřezem kabelu. To má ale samozřejmě vliv na jeho cenu.

jabraka*
hodnocení

0x

Draive:

toto jsme začali řešit před rokem.K nejbližšímu vedení vysokého napětí je 500 m.Bylo třeba tam udělat odbočku a kabel 5000V k transformátoru u chalup.Pokud jsou aspoň 3 zájemci,platí přípojku k transformátoru ČEZ.Od něj pak jednotliví zájemci.Je potřeba iniciovat stavební řízení,kde se dá na papír dohoda o použití pozemků,na nichž je věcné břemeno kabelu a dotčené pozemky sousedící se stavbou.Pak se postaví kapličky pro domovní rozvaděče.To vše postaví dodavatel za finančního pžispění účastníků.Pak se kolauduje stavba a můžete si rozsvítit.Pokud si nataháte odborně kabely.My už svítíme.

JABRAKA

doplněno 28.12.11 11:07:

Ještě fotečku.

JB

Zavedení elektřiny na chatu

p. JAbraka nenapsal: že to vyžaduje územní řízení a stavební povolení.

jabraka*

Ale napsal,jen jsem to nazval stavební řízení.Ale to vše zajišťuje dodavatel.Tedy u nás ČEZ.Fakt je,že se stydím,že jsme to měli skoro bez práce.Jen vlastní rozvody v chalupě.Až jsem se divil,jak se ČEZ do práce hrnul.

JABRAKA

taky tu máme takovou usedlost asi 500m za vesnicí je sama mezi poli,už kdysi dotyčný žádal o připojení a stálo by ho to více než 500tis,ale jak říkám už je to min 15 let,stejně to pak ztroskotalo na domluvě majitelu pozemků,nyní tam bydlí nějací pražští chalupáři a jedou na plynovou centrálu a na střeše mají solární program jak na ohřev, ale i na proud,ale jak sami říkali náklady byli velké a obavy o odcizení mají stále taky

kvik
hodnocení

0x

Budete na chatě bydlet, nebo jen chata? Centrála, v dnešní době v Globusu velký výběr. Můžete vybírat i na internetu, dovezou vám až na místo.

buss
hodnocení

0x

I dnes se najdou baráky bez elektriky a žijí tam. Zapřáhnout vítr, slunko, potok.. až pak generátor.

jabraka*

Pokud se týče náhradních zdrojů,tak to samozřejmě funguje do doby,než "někdo" chalupu vykrade.Ukradnou i fotovoltaiku se střechy.

JB

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]