Nejste přihlášen/a.
Zdravim,
vlastnim byt v cruzstevnim vlastnictvi, ktery pronajimam. Ted byla schuze druzstva (na ktere nechodim) a prisel mi zapis emailem. Je tam uvedeno, ze od meho (a jeste jednoho) bytu nemaji kopii podnajemni smlouvy, tedy smlouvy uzavrenou mezi mnou a osobou, ktere byt pronajimam. Pry ji mam druzstvu dodat, aby si ji mohli dat do slozky.
Muj dotaz zni, jestli na to ma druzstvo narok. Nechapu, z jakeho titulu by ji po me mohli chtit. Pro druzstvo jsem partnerem ja, byt (druzstevni podil) je muj. Nektera druzstva si uctuji poplatek, kdyz byt pronajimate apod., coz je bohuzel v poradku, pokud si to druzstvo schvali, nicmene chtit po me soukromou smlouvu mezi mnou a najemcem mi prijde uz moc.
Vi nekdo, jak to tedy je? Prosim hlavne o nazor nekoho, kdo to vi. Nazory typu "nechapu proc bys jim to mel davat" nebo "nevidim duvod" ci "Souhlasim s tebou" jsou dobre povzbuzeni, nicmene potrebuji vedet, jak to opravdu je, abych se mohl druzstvu vyjadrit.
Diky!
Majitelem bytu nejsi ty, ale družstvo... Takže družstvo (a nehodnotím, zda bohudík či bohužel) na to právo má...
Jen doplním - družstvo, pokud si to členové odhlasují apod. (organizační formality se mohou lišit), má dokonce právo další pronajímání bytů zakázat...
V první řadě byste měl chodit na schůze. Možná byste se tam leccos dozvěděl.
doplněno 05.12.12 12:25:Vím, že Vám to moc nepomohlo, ale pokud chcete pronajímat byt, který patří družstvu, musíte dodržovat pravidla družstva. Pokud se o ně nebudete zajímat (schůze), porušujete pravidla (zákon) Vy. Neznalost zákona ani v tomhle případě neomlouvá.
Ano takova reakce mi opravdu pomuze... Vlastnim ten byt na pronajem, co se tam deje me nezajima. Nemam problem splnit, co se po me zada, pokud to je v mezich zakona. Toto mi prijde, ze neni, tak si to overuji.
Ze byt patri druzstvu nerozporuju, ale jak pisi nize, ne vsechno, co si druzstvo odhlasuje do stanov je slovo bozi. Zakon je samozrejme stanovam nadrazen. Ja doufam, ze tady v tomto pripade se toho bude tykat bud obchodni tajemnstvi nebo ochrana na soukromi, ale predal jsem to pravnikovi a uvidim. Jinak chodit na schuze neni povinnost, takze nevim, proc bych porusoval pravidla nebo dokonce zakon. Je to moje pravo, jakozto druzstevnika, to je tak vsechno. Neznalost zakona neomlouva - tady se rozhodne shodnem, nicmene nejsem pravnik, takze si zjistiju, jak to ve skutecnosti je. Samozrejme, ze pokud ma druzstvo pravdu a moje povinnost to je, tak jim holt tu smlouvu dam.
Vy se mýlíte! byt není váš ale družstva, přečtete si smlouvu. Vy máte právo nájmu, členská práva. A máte povolení byt pronajímat? Takže z toho vyplývá i jejich nárok. Vy můžete, pokud máte svolení zřídit k bytu podnájemní smlouvu.
Pokud nevěříte, přečtěte si zákon. Neznáte práva a povinnosti družstevníka.
Prosim vas ctete si alespon poradne zadani. Jasne uvadim, ze byt (druzstevni podil) je muj. Cili jsem si vedom, ze nevlastnim konkretni byt. Mozna to vyapda, ze dotaz psal syn pastevkyne a vesnickeho idiota, ale neni tomu tak.
Ano, jiz z uvodniho prispevku je patrne, ze byt vlastnim, ale ze si uvedomuji, ze se jedna o druzstevni podil. Cili vim, ze konkretni byt neni muj. Me to z toho tedy prijde dost jasne. Tak se nedivte, ze me potom zarazi, ze mi tady pulka lidi pise "ale byt neni vas". To ja vim, na to jsem se neptal, ptal jsem se nato, zda-li ma druzstvo pravo po me pozadovat soukromou smlouvu uzavrenou mezi mnou a najemcem.
No, když vy nechápete že družstevní byt není váš! ale družstva. Vy jste si byt odkoupil a je vaším vlastnictvím? Už to vaše byt (družstevní podíl) je můj..., ano ten podíl.
Těžko diskutovat, přečtěte si jak uvádím z á k o n! Uvědomte si, jaké vlastnictví u nás nyní máme. Orientujte se v tom. Nebo pište jasně.
Druzstvo nema ze zakona moznost vam zakazat pronajem bytu
No, jen dává souhlas a když ho nedá? Co když přijdete o ten váš podíl? Zákon tu možnost dává. Takže hupky dupky na Stanovy družstva a nespekulovat.
Jak by se vám líbilo, kdyby bez vašeho souhlasu někdo váš majetek dal do podnájmu a vydělával na tom?
Když si platíte právníka, tak se zde neptejte. Některým ale stačí vědět, jaký je jejich vztah k bytu, družstvu, jakou smlouvu podepsali s družstvem a jaké má Stanovy se kterými souhlasili. Tak by to řešili a ne ... Mozna to vyapda, ze dotaz psal ...
V řadě družstev to bývá tak že družstvo musí dát souhlas s dalším pronajímáním bytu, pokud ho nedá může to znamenat velké problémy.
Diky za info. Toto uz jsem si zjistoval driv a mate oznamovaci povinnost. Druzstvo nema ze zakona moznost vam zakazat pronajem bytu (i kdyz je v druzstevnim vlastnictvi). Muze si stanovit podminky, jako treba poplatek za "schvaleni", ale pokud se nepletu a zjistoval jsem si to poradne, protoze se me to tykalo, tak zakazat to nemohou.
Kolíčku, odpověď, kterou hledáte, najdete ve STANOVÁCH družstva. Každé družstvo si může stanovy libovolně upravit. Stanovy toho vašeho družstva si stáhněte.
Potom už je to jednoduché - pokud tuto povinnost stanovy nařizují, dodejte družstvu podnájemní smlouvu, pokud ne, řekněte jim, ať si vylížou kapsu.
Ano toto je obecne samozrejme pravda, stalo se mi, ze v jednom bytu, co pronajimam si druzstvo odhlasovalo, ze kazdy, kdo byt neuziva k vlastnimu bydleni, ale k pronajmu musi mesicne! platit 500 Kc druzstvu. No zlodejina maximalni. A to bohuzel neodporuje zakonu a tak mi pravnik rekl, ze to platit budu muset. Byt jsem samozrejme prodal a koupil jiny...
Nicmene stanovam je vzdy nadrizen zakon. Takze i kdyby ve stanovach bylo, ze musim skakat po byte po leve noze, tak samozrejme nemusim... Domnivam se, ze toto je tento pripad. Chtit po me smlouvu, ktera obsahuje citlive udaje jako jmeno, trvalou adresu najemnika a dale samozrejme vysi najmu a dalsi citlive udaje, tak verim, ze se na to vztahuje obchodni tajemstvi ci ochrana na soukromi. Uz jsem to predal pravnikovi, takze jsem zvedavy, co se dozvim. Pak dam schvalne vedet.
Jinak diky za rady.
Dobrý den. Jak už se zde psalo,vy ten byt nevlastníte,jste pouze člen družstva,které byt vlastní. Vše záleží na stanovách. Také jsme kdysi pronajímali družstevní byt. Družstvo na nás chtělo,abychom sepsali s podnájemníkem smlouvu,dále jsme museli uvést důvod,proč byt neužíváme,ve smlouvě uvést,na jak dlouho bude v bytě podnájemník a dále příslušný poplatek,už nevím,myslím 5OO,-Kč. A to,prosím,šlo jen o podnájemníka,který obýval jeden pokoj. Pokud se byt pronajímá celý,je to asi pod větším dohledem družstva. Je pochopitelné,že družstvo má zájem,aby v bytě bydlel jeho člen než to,aby se byt pronajímal. Celkově mohu říci,že s pronajímáním,byť jedné místnosti,máme negativní zkušenosti.
Bytové družstvo má právo vědět, kdo v jeho bytech skutečně bydlí a kvůli některým výpočtům, zálohám i ročním vyúčtováním potřebuje znát i počty osob žijících v jednotlivých bytech.
Ano, o tom jsem vedel. Take jsem druzstvu hlasil, kdo v bytu bydli (jmena i pocet osob samozrejme).
Dobrý den, docela by mě zajímalo, co Vám na to řekne právník... Já také "vlastním" družstevní byt a pronajímám ho. V našem družstvu se platí roční poplatek za podnájem cca 1500 Kč... A formulář podnájmní smlouvy musím (dle stanov) používat družstva a tento poté vyhotovit ve 3 kopiích (já, podnájemce a družstvo)... Nějak mě to extra netrápí, ta smlouva je poměrně stručná a přísná k podnájemci... Částku za podnájem ve smlouvě neuvádím (resp. nemusím)... Zatím jsem s tím problém neměl, na platbách jsem se vždy dohodl ústně, pokud bych ale byt pronajímal někomu nedůvěryhodnému asi bych to řešil zvláštní dohodou, kterou bych družstvu nemusel poskytnout...
No takze bohuzel to je tak, jak zde vsichni psali. Druzstvo (pokud to schvali clenove), muze prakticky cokoliv, vcetne toho, zakazat vam byt pronajimat. Maji i pravo na podnajemni smlouvu, ze ktere se tedy nastesti mohou vymazat vsechna citliva data. Kazdopadne mi toho pravnik rekl vice, takze to vypada, ze pro klid duse radsi prodam a koupim byt v osobnim vlastnictvi, kde budou jiz ma prava podstatne vetsi.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.