Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Pročítal jsem si historii na toto téma, přesto bych se chtěl zeptat a poprosil bych o radu v mém konkrétním případě.
Bydlíme v panelovém, 4 patrovém ( tedy vč. přízemí ) domě. Dům prošel tuším v roce 2008 rekonstrukcí a to kompletním zateplením z obou stran domu a také nová střecha domu. My bydlíme ve 3tím, tedy předposledním patře - pod náma jsou tedy 2 byty a nad náme ještě jeden byt. Okna máme dřevěná - ta klasická paneláková. Jinak klasicky topíme a větráme...
A teď k dotazu: V ložnici, kde s námi spí 8mi měsíční prcek se pravidelně tvoří plísně. Ale POUZE V TÉTO MÍSTNOSTÍ. Tvoří se na zdi u okna a pak na zdi boční - za touto zdí jsou následně komory na chodbě, chodba a pak další byty... Tyto plísně pravidelně odstraňujeme savem, vždy se zde ale po nějaké době znovu objeví. Paradoxem je, že zde i hodně často topíme a větráme kvůli prckovi. Topení běží skoro celý den, protože zde má postýlku a spí. Z druhé strany tohoto pokoje je ještě dětský pokoj - dcerky - zde je snad 2x tak větší okno a paradoxně je tento pokoj snad nejteplejším v bytě - jinak z druhé strany tohoto dětséko pokoje je již koncová zeď domu.
Ptám se, co s tím - s plísní v ložnici? Topíme, větráme. Ze všech stran je byt ,,izolovaný" jinou ,,místností", pochopitelně mimo zeď u okna. Jak se nadobro zbavit plísně v ložnici? Děkuji.
plísně mají rády teplo ... prcek ovšem také, tak teplo být musí...
plíseň zřejmě vzniká na studené stěně od komory, ve které se asi to chladno udržuje vědomě... zkusil bych tu stěnu mezi komorou a ložnicí ze strany komory zateplit pokud možno hrubším polystyrenem, podle místa... stěna v ložnici bude teplejší, nebude se na ní srážet vlhkost a tvořit plíseň...
s tou stěnou u okna to bude horší, asi tam bude nějaký tepelný most...tam by zateplení zevnitř asi nadělalo více škody.. pokud je zateplení z venku kvalitní a propouští vlhkost ven, možná by pomohlo zevnitř 1-2 cm polystyrenu na zvýšení povrchové teploty, aby se vlhkost na vnitřní chladnější stěně nesrážela...
ale vyjádří se určitě i odborníci... někteří až po svátcích...
Dobrý den. Snad zkusit zamyslet se kde sušíte vyprané prádlo. Bydlím v paneláku s původním systémem větrání bytu. Koupelna: ventilační otvor u stropu v původním stavu a otevřený na maximum. Když pověsím vyprané prádlo nechám dveře zavřené a i v zimě uschne asi za 10 hodin. V zimním období. Nad sporákem další odvětrání na maximum otevřeno. Digestoř není. Je asi rozdíl mezi sporákem plynovým a elektrickým ve vytváření tepla. U elektrického sporáku odvětrávání nad hrnci nebude tolik aktuální. Takže prověřit systém odvětrání v koupelně a nad sporákem. Okna jsou v celém domě kde bydlím plastová a dům je zateplený. Některým sousedům se plíseň v bytě tvoří. Já tedy vidím problém v systému odvětrávání sociálního zařízení a nad sporákem. Možná tam je nějaká překážka nebo změna.
Kupte si levný vlhkoměr , dejte ho v té místnosti společně s teploměrem aspoň metr od vnější zdi a půl metru od vnitřní zdi a zapisujte si pravidelně současně teplotu a relativní vlhkost a napište sem, co jste naměřil.
Tak vlhkost se v tomto pokoji pohybuje okolo 80ti %. Po vyvětrání nebo když je otevřené okno, spadne vlhkost na 60%, míň ne... Jak jsem již psal, topíme zde třeba celý večer a noc až do rána a stejně to ukazuje 80%...
Relativní vlhkost vždy uvádějte s teplotou v tom samém místě, ne metr vedle. Změřte vlhkost s teplotou ve všech místnostech v bytě. V bytě máte moc vlhko, v paneláku si tu vlhkost děláte sami. Vařením, praním, sušením prádla, koupáním, květinami, akváriem atd. Já mám v paneláku nyní teplotu 21°C a vlhkost 45-55%. V létě bývá o 10% vyšší, někdy i 80% podle venkovního počasí. Vám topí radiátory celou noc? Nám v paneláku jsou od 23 hod do 5 hod radiátory centrálně studené.
Děkuji. Pro toto ,,zjištění" jsem koupil nové hodiny, které mají také budíky na vlhkost a teplotu, takže to měří vše v tom samém místě - nyní jsou hodiny umístěné na poličce u zdi ve výšce cca 3/4 pokoje. Jinak radiátory topí v topné sezóně kdykoliv, když otočíme kohoutkem...
80% vlhkost ukazuje na 1. špatný vlhkoměr, 2. špatné umístění vlhkoměru, 3. prádelnu. Je-li vlhkost skutečně takto vysoká, není divu, že se někde na chladnějších zdech tvoří plísně. Musíte dostat vlhkost z bytu nebo omezit její tvorbu v bytě.
Moje zkušenost: bydleli jsme postupně ve dvou typově zcela, tedy ZCELA a úplně , stejných bytech v JEDNOM paneláku. Oba byty měly plastová okna. První byl v pohodě, žádná vlhkost, suchá okna i v zimě.
Druhý- obrovské problémy s plísní, vlhkost někdy až 90% ve všech místnostech v zimě. V létě okolo 70%. Vodu jsme mohli z parapetu sbírat hrnkama. Větrali a topili jsme jak cvoci...nepomáhalo ani chlup.
V obou bytech jsme měli značková okna. Technici po zkoušce oken říkali, že jimi to není. Kdybychom tohle nazažili, nikdy bychom tomu neuvěřili! Asi ne vždy lze věci pochopit.
Záhada!
Nejdřív ale třeba zkoušet- vám se může podařit objevit příčinu! Tak ať ji objevíte, přeji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.