Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krbová vložka nebo krobová kamna?

Od: storchy* odpovědí: 4 změna:

Jsem rozhodnut si do svého domu instalovat výše uvedené zařízení. Stále ale ještě nejsem rozhodnut, zda-li krbovou vložku s výměníkem, nebo krbová kamna s výměníkem. Dům má 3 pokoje, obývák s kuchyní a koupelku. Ve všech místnostech bude topení nebo podlahové vytápění. Prosím o radu, plusy a mínusy obou variant. děkuji

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

bambula*
hodnocení

0x

Budete mít topiče, který celou topnou sezonu bude každé dvě hodiny přikládat a donášet dřevo?

storchy*
hodnocení

JJ, už je to tak...

octan*

Podlahové topení je teplovodní, voda z výměníku kamen má i 98 stupňů. Až to do té podlahy pustíte, tak mi dejte vědět... já se přijedu podívat jak poskakujete po podlaze horké 98 stupňů. Takže budete muset mít i radiátory do kterých zapojíte výměník, tedy 2 okruhy na sobě nezávislé. Nebo se vzdáte podlahovky. Pak je ještě řešení nějaký termostat, který do podlahovky pustí jen těch 50 stupňů, ale pak zase budete mít přebytek horké vody ve výměníku, která vám bude přes chladící regulátor odcházet do kanalizace, budete málo topit = dehtovat = pro kamna nic moc. Možná bych popřemýšlel o teplovzdušném rozvodu... vyjde levněji a je jednodušší na montáž... pak ale nemůžete mít kamna, ale musíte mít vložku.

tonda27*

No, do podlahovky asi nikdo nebude pouštět 98 stupňů horkou vodu - to tu ani nebylo psáno a řeší se to tím, že se na rozdělovač podlahovky dá směšovací ventil.

Dále je v dotazu uvedeno, že část otopné vody půjde do podlahovky a část do otopných těles, takže přebytek tepla z výměníku se dostane do otopných tělesech a přebytek se chladící smyčkou pustí do kanalizace - i to je řešení a také asi nastane...

Ona totiž regulace a nadimenzování podlahovky s otopnými tělesy a výměníkem je poměrně složitý oříšek a rozhodně to chce nějakého topenáře, který provede i patřičné výpočty.

Ale k dotazu zda vložka či kamna: Já ososbně jsem k tomu přistupoval tak, že mám krbovou vložku jako součást interiéru - obestavba vložky je kvádr s absencí lišt, říms a jiných věcí, jen částečně obložen obkladovými pásky. Pokud bych měl kamna, tak by v pohledové části vstupu do obýváku moc vynikala a byla by jako pěst na oko. navíc mám externí přisávání vzduchu a to by u kamen také nevypadalo pěkně.

Navíc, pokud máte výměník, tak je lepší volit kamna - z důvodu lepšího servisu k výměníku, protože v okamžiku obestavby byste musel myslet na revizní dvířka, atd. nebo pak obestavbu bourat.

Určete si prioryty - jednoduchost přístupu, viditělnost, dominanta pokoje a podle toho se rozhodněte, na funkci to mít vliv nebude:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]