Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod plateb záloh zateplo na nájemníka

Od: robi* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

zajímalo by mne, zda někdo z přispívajících na tomto diskuzním fóru nemá zkušenost z přehlašováním záloh na odběratele (nájemníka) tepla z kotelny (dálkové vytápění), které je v bytě měřeno měřidly na jednotlivých radiátorech. Při kontrole bytu jsem zjistil, že nájemník má oproti průměru v domě nezvykle vysoký počet jednotek spotřeby a bylo by mi milejší, kdyby se případný nedoplatek za teplo řešil mezi dodavatelem a nájemníkem a ne mezi mnou ( vlastníkem bytu) a dodavatelem tepla. Přehlášení měřidetel plynu a el.energie na nájemníka jde . Lze podobně i teplo? Děkuji za opověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Samozřejmě, že je to možné a dokonce vhodné. Patří-li dům nebo byt obci, tak každý nájemník si platí spotřebované teplo, elektřinu a plyn sám. Jestliže je nemovitost majetkem fyzické osoby a ten ji pronajímá, tak je to úplně stejná situace. Nájemník je odběratel, tak by měl mít uzavřenou smlouvu s dodavatelem.

robi*
hodnocení

Děkuji Vám bruno2 za odpověď.

jabraka*
hodnocení

0x

Ne tak docela je to pravda.Dodávka tepla a teplé vody je stanovena smlouvou mezi majitelem bytu a dodavatelem na celý rok.Vyúčtování je až po skončení topné sezony.Nevím,jak by se tato situace řešila,když by nájemník odešel po třech měsících.Jak by se teplo rozúčtovávalo,když se v létě netopí?Pak by nájemník platil za tři měsíce 5 x více,a ten,který by tu byl jen v létě,pak nic?To by se asi dodavatel tepla šprajcoval,já bych se mu asi nedivil.

JABRAKA

lui*

Vím jak se tohle řeší v praxi, ale nevím jestli je to legální. Pokud nájemník skončí dříve, musí si počkat s vyúčtováním tepla až když přijde vyúčtování tepla od dodavatele. A náklady na byt se rozpočítají podle doby po kterou nájemník byt obýval. Asi to není pro nájemníka až tak příjemné, ale vím, že se to tak praktikuje.

buss
hodnocení

0x

Otázkou je, kde je byt, u SVJ se jedná s vlastníkem, on má vztah s nájemníkem.

robi*

Byt mám v osobním vlastnictví a nyní ho pronajímám. Elektřinu a plyn má nájemník napsanou \a sebe\ u dodavatelů. Pokud by nájemník vydatně topil a (hypoteticky) po měsících leden-únor-březen ukončil nájem, je velmi pravděpodobné, že cca 50-60% spotřeby nepokryje 25% záloh na teplo. Po takto předčasně ukončeném nájmu, bych chtěl mít s nájemníkem vše srovnáno a nevláčet s sebou dalších 12 měsíců časovanou nálož v podobě nedoplatků (pod. elektřina, plyn).

Děkuji všem za jejich postřehy a názory.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]