Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Poradí mi někdo jaký zvolit kotel?

Od: lounacek odpovědí: 13 změna:

Dobrý den všem. Rwe mě tak hrozně vytočilo neustálým zdražováním,že jsem se rozhodl přejít v domě zpět na tuhá paliva. Mohl by mi někdo doporučit takový kotel na tuhá paliva abych mohl spalovat jak dřevo tak i uhlí. Nemusí to být automat/jsem po celý den doma/,mám nové rozvody topení v mědi asi 150 l vody v systému a vytápím 300 m3. Nechci po nikom jak silný kotel mám koupit,ale přivítal bych radu s typem kotle. Jsou různé kotle na trhu,ale v té záplavě se nevyznám. Děkuji všem za podněty a rady.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

asi bych to viděl na dakon,řadu dor,cena příznivá,pohyblivý rošt,dobrý hlavně u uhlí,na dřevo kapku horšíale dá se,pak jedině litinák,doma mam ekoscrolla automata v8+,ale dělaj i klasiku bez podavače V5 ,u litiny je nevýhoda pevných roštů,musí se štourat rost,dřevo hoří bez problému,uhlí je horší,nepropadá

pak ještě opop,ale nová řada se moc prý nepovedla,lidi nadávají jinak zvětšili přikládací komoru,ale známej nadává na rošt a i funkčnost,nevím nemám osobní zkušenost

hodnocení

0x

Přikláněl bych se k litině a to z důvodu odolnosti vůči nízkoteplotní korozi ,ve svém domě stále čekám kdy ten můj staroušek DAKON URS-29 z roku 1984 klekne ale vzhledem k tomu že je provozován s akumulací tak asi ještě dlouho vydrží. Řekl bych že je to vyjímka 27 let

dobrak*
hodnocení

0x

Zadej si odkaz -PRODÁM DOMÁCÍ KOTEL-sám ho mám ,dělal jsem si ho sám a spokojenost ,dvouplášt z 6mm plechu.Kolega má ten samí typ jenom z 5mm plechu už 20 let .Schroustne koks ,uhlí , dřevo ,pražce,prostě všechno a výjde tě když dobře koupíš do 10000kč .Nějaký Dakon a spol co čtu na diskuzích (třeba ENERGOPORTÁL) je jenom k zlosti.

no ono udělat kotel není povařit plechy,je pěkný že vydrží ,ale kolik taky sežere a jaká je učinost,aby ste netopil jak se říká pánubohu do oken,jinak na dakonu nevidím nic špatného ,měli jsme ho 16 let a jel by ještě nějakej pátek,sežral jak uhlí tak dřevo,a náklady byli krásné,litina má výdrž ale zase třeba viadrus letí hrozně do komína,známej co vněm topil ho vyměnil ted když není dřevo za hubičku se začal kroutit,vyměnil to vloni za opop uni5 a prý je na jiné spotřebě,jinak já mam litinák taky ale uhlím v něm topit na roštu nevím,dřevo supr ,pak jedině brikety,ale kdo to má štourat kor hnědý,to tam ani není doporučený

dobrak*

Souhlasím s tebou ,ta účinost je podle toho kolik mé pec nahoře kapes ,já mám 3 takže menší domek docela přetápím ,ale já mám rád teplo .Tu spotřebu nemám s kým porovnat,do každého ,musíš naložit .Hodím třeba kýbl koksu a 6hodin bez přiložení,nebo dám tvrdé dřevo a jdu co 2hodiny.

neon*
hodnocení

0x

Ja jsem velice spokojeny s Viadrus Hercules U26

hodnocení

0x

Koupil bych takový, který dobře spaluje i hnědí uhlí jakosti Ořech II (je nejlevnější).

bambula*
hodnocení

0x

Kolik máte za rok spotřebu plynu? Doporučuji ponechat plynový kotel jak je a přidat do systému ještě kotel na tuhá paliva.

hodnocení

0x

Já topím ve Viadrusu. Je to litinový kotel a je na pořád. Znám spoustu lidí co topí elektrikou a plynem a Viadrus si pořídili jako druhou alternativu. Ale hnědým uhlím bych netopil. Já mám černý uhlí( kostku ). Uhlí dlouho hoří, neobtěžuji nikoho smradlavým kouřem a na zimu ho spotřebuji skoro o polovinu méně než ti co topí hnědým uhlím.

Kolik stojí metrák černé kostky?

dobrak*

Černé uhlí OKD 30-50mm -509 kč. Černé uhlí -kostka -40-80mm-489kč.

Díky. To když koupím Ořech II za 210,-Kč metrák, tak sice musím častěji přikládat, ale určitě za zimu nespálím dvojnásobné množství než kdybych topil tím černým uhlím. Když si vzpomenu, že stával metrák 18,-Kč, tak se mi otevírá ...

pozkušenostech s kotli tak měli jsme h4,dakona ur21,stejná jako dor dnes,tchýně má viadrus 5čl,a já ted ekoscrollv8+

a zhodnocení.H4 poctivej kotlik vydržel snad 30let a dal baráku tepla až až a to nebyl tak zateplen jak ted,pálil uhlí ořech,poř dřevo,v té době jsem byl kluk,nyní se dělá taky ale prý to není to pravý ořechový jako předchudce

Dakon,měli jsme 18 let bez nějakejch uprav na topení ohledně koroze,supr,odhořívací ,roštování,dřevo se musí teda dělat na menší ale jde to ,a na hnědé uhlí to nej co jsme měli,čištění v poho,1 za měsíc,docela totožný s h4.kdyby byl někdo kdo by doma topil jdu do něj zas,kotel k nezaplacení

viadrus-litina,dlouhá životnost,ale to už dnes taky není pravda lije se tlakově tak že stěna už je slabší,výhoda pro topení dřevem,lepší se nakládá,i ta manipulace je se dřevem v něm lepší,pro hnědé uhlí nevyhovuje,zanáší se rošt a musí se štourat háčkem,popřípadné topení uhelnýma briketama je nejlepší ,kotel je ale dost otevřený do komína,to platí o konkurenci dakon fb

nyní mám ekoscrollv8+-automat,topení v ručo režimu na roštu dřevem super! díky klenbě je o dost větší učinost jak viadrusa dakonfb,i otvor přikládací a šachta velká,spalování výborné,nedá se naložit plnej i s čepadlem se přehřívá ,stačí málo pro dostatečné ohřátí,automat kapku pokulhává,díky litině dlouhá setrvačnost což není zas výhoda,a menší učinosthořáku,klesá vudči kotli tak o 30% v počítaném výkonu,jinak spokojenost

tak že pokud chcete nějakej kompromis cena a užitečnost šel bych do dakon dor už je i novej typ,skousne jak uhlí tak sem tam nějaké dřevo,a cenově je levnej a kombinací s občasným topením plynem je perfekt,myslím třeba jako když pojedu někam déle pryč pustím plyn

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]