Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, s partnerem jsme se před dvěma lety přestěhovali do družstevního bytu. Část ceny se platila hotově z prostředků partnera a na další část jsem si já vzala úvěr, protože jsem měla stavební spoření. Naspořeno jsem měla cca 100 tisíc a úvěr mám na 500 tisíc. V úvěru figuruji jako hlavní dlužník a partner jako spoludlužník. Členem družstva se stal on... Úvěr pravidelně splácím. Za dva roky se situace změnila, pochopila jsem, že partner mě jen využívá a já jsem v patové situaci...Pokud bych od něj odešla, nejen že mi nevrátí, co jsem už do bytu vložila, ale navíc by mi zůstal i ten dluh...protože já se z vlastního úvěru nemohu vyvázat. Když jsem mu říkala, že bych ráda měla právně nějak ošetřeno to, co by se dělo v případě ukončení vztahu, tak o tom nechce ani slyšet. Vůbec nevím, co dělat... partner přestal pracovat, už rok postupně vysává ze mě zbytky peněz, půjčuje si od rodičů a po rodině... Před dvěma lety jsem netušila, do čeho jdu...
Nejraději bych od něj odešla a měla klid, ale nevím, jak se z těch dluhů vyvázat, on není charakterní a s jeho rodiči se nedomluvím...
Když bych přestala úvěr platit, půjdou první po mě, že?
Partner mi říkal, že si mě klidně vezme za ženu, ale já nechci být v manželství s někým, kdo má tak chorobný vztah k penězům.. a kdo se neustále zadlužuje...
Vůbec nevím, jak z toho ven, byt prodat nechce...
Vím, že si za to můžu sama, ale já opravdu netušila, co je zač, když jsem na něco takového přistoupila...
Jsem nešťastná ze své situace a nevím, jak dál...
No, pěkné. Jestli jsem to dobře pochopil, tak on má byt, vy dluh, který s bytem (formálně) nijak nesouvisí. A ještě jste utratila svoje úspory (ví někdo, že za ten byt?).
Snažte se urychleně si majetkové poměry urovnat, neodkládejte to. Peníze Vám teď hned asi nikdo nevrátí, takže si zajistěte podíl na tom bytu. Než něco pokazíte, doporučil bych poradit se s právníkem, jak na to.
Ve hře je dost vašich peněz - to chce skutečně dobrého právníka. Nemáte prakticky nic v ruce. Snad jen si dejte do kupy veškeré doklady (výpisy z účtů, doklady o platbě apod). Aby časově souhlasily s platbami za družstevní byt i s dalšími platbami např. realitce. Dobré je, že partner alespoň figuruje jako spoludlužník - to je určitá šance prokázat, že úvěr byl použit na financování družstevního bytu. Jak už bylo řečeno, neváhejte a konejte. Pokud není zájem ze strany partnera písemně ošetřit financování pořízení bytu, nesvědčí to o jeho dobrém úmyslu. Svatba by v tomto případě nic nevyřešila, jenom byste se stala podílníkem na jeho dalších dluzích.
Neexistuje hlavní a vedlejší dlužník, všichni spoludlužníci jsou si rovní a dluží stejně. Pokud jste schopná doložit kolik jste vložila do majetku partnera, vymáhejte to zpět. Budete-li úspěšná a partner Vám nezaplatí, nezbyde než výkon rozhodnutí. Pokud přestanete úvěr splácet, bude věřitel chtít splátky po partnerovi; nebude-li je hradit ani on, vyvolá věřitel exekuci (dražbu) jeho členských práv a povinností v družstvu (a o byt přijde). Bez advokáta se neobejdete...
Já bych to udělala jednoduše,aniž bych to řekla partnerovi,tak bych se objednala do Občansko právní poradny,je to zdarma,takže se nemusíte bát,že zaplatíte horoucí sumu za radu...,přeji Vám ať to dobře dopadne a partnerovi ať si brzy nabije pusu...,nechci být sprostá,dnes jsem se regostrovala,tak aby mě hned nezablokovali...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.