Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Smrdící podlahy

Od: dawiiid* odpovědí: 22 změna:

Dobrý den,

mám dotaz který se tu už párkrát řešil, ale nikdo nenapsal co s tím, tak to ještě zkusím.

V srpnu jsem renovovali byt (zároveň se prováděla i oprava domu). V rámci renovace jsme nechali vyměnit podlahu. Dříve tam byl koberec. Nechali jsme udělat novou stěrku a nato položit linoleum z Brena (cca 300/m2). Od té doby máme v bytě podivný chemický zápach, který jak se zdá se drží převážně u podlahy. Nejvíce je to cítit, když zůstane nějaká část podlahy delši dobu zakrytá a pak se odkryje.

Stěrka schla cca 2-3 dny (myslím že byla suchá). Lino bylo položeno přímo na ní a lepeno je jenom na spojích mezi pokoji (podlaha smrdí i uprostřed). Větrání pomáhá jenom krátkodobě. Aktuálně jsem část PVC z bytu sundal, ale zdá se že stěrka pod ním smrdí stejně. Nejsem si jist co je zdrojem zápachu, ale po odstranění PVC se zdá že to je ta stěrka.

Uvažoval jsem mnoho příčin, ale na žádnou jsem nepřisel. Uvažoval jsem i o nějaké reakci s bílou barvou kterou jsme malovali, ale podlaha je cítit i v komoře, ve které se nemalovalo (a při malování jsme měli po celém bytě igelit).

Budu rád za jakoukoliv radu co by to mohlo být a také hlavně jak se toho zbavit, jelikož už začínám propadat panice :( (čekáme dítě)

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jarahosek*
hodnocení

0x

Já se hrozně moc omlouvám že vám neporadím ale alespoň se snad pobavíte. Jsou dva pokladači lina a mají kšeft u jedné paničky. Položí jí lino v obýváku a že si půjdou ven zapálit. Ten jeden se prohledá a cigára nikde. Koukne doprostřed obýváku a tam hrbol. A sakra, to jsou ty cigára co hledal. Tak s kolegou šli a protože nechtěli lin sundávat, tak se rozhodli, že budou na tu krabku cigaret skákat až to nebude vidět. A tak udělali. Poté šli za paní domu a ta jim sdělila, že v kuchyni na stole měli jejich cigarety a vzápětí se zeptala, jestli neviděli někde jejího křečka;)

ukulele*
hodnocení

0x

Dobrý den, nejsem přímo odborník, ale pokud mohu : je zřejmé, že se uvolňuje cosi z té Vámi zmiňované stěrky, že? co to bylo za materiál? a není tam na obalu uvedeno, jak se má po aplikaci výše uvedené stěrky postupovat? mému známému se stalo něco podobného, nechal si udělat srovnání podlahy ve sklepě a řemeslník mu to srovnal jakýmsi plastbetonem a z toho materiálu se uvolňuje takový chemický zápach, zdá se, že to je uvolňování rozpouštědla z pryskyřice, která je pojivem. ale co s tím? napadá mne jen intenzívní větrání, no uvidíme co to je materiál, který jste použil.

doplněno 16.12.11 07:49:

zkuste zavolat na :

Martin Pitl _ SAPAN
Průmyslové podlahy
3.Května 508
513 01 Semily
Tel: +420 777 825 180
e-mail: martin.pitl@email.cz

a nebo si najděte na netu odborníka z vašeho okolí, napadá mne aplikace nějakého nátěru

dawiiid*
hodnocení

Děkuji za odpověď. Bohužel materiál neznám, jelikož mi to dělal podlahář (včetně položení PVC). Ten argumentuje tím, že takhle tu stěrku dělá už dlouhá léta a nikdo si nestěžoval. Zkusím zjistit nějaký typ. Samotné větrání nepomáhá. Resp. větral jsem asi 4 měsíce (až tak že byla denně otevřená okna dokořán) a jak se zavřela bylo to stejné. Na nějaký nátěr možná dojde, ale bojím se, aby se to jenom neuvolňovalo pomaleji. Není možnost nějakého zbroušení?

ukulele*

tak jsem se ptal známého, je to chyba ve složení směsi, trochu se v tom ztrácím, ale ta vaše stěrka je směs epoxydové pryskyřice a křemičitého písku, no a z té pryskyřice může a dost často se to stává, že unikají zápachy. Agrument, že se mu to nikdy nestalo, nebo že si nikdo nestěžoval, neberte vážně, to je oblíbená formule řemeslníků. On vám neřekne všechny jeho průšvihy. Nemáte tam konkurenčního pracovníka? také existuje i nějaký ústav, či instituce, která je vám schopná změřit koncentraci škodlivin, které se u vás vyskytují, občas bývá takový silnější chlapík v Receptáři, nebo Loskutákovi, zkuste se podívat na nějaký pořad na i vysílání. můžete mi prosím napsat odkud jste? a zbroušení? to je nepředstavitelný! to by jste si museli nechat vybrousit celou stěrku

dawiiid*
hodnocení

Po domluvě s ženou jsme zašli do výzkumného ústavu, kde nám změří obsah škodlivin ve vzduchu. Bohužel nato padne celá naše finanční zásoba :( a bude to trv at prakticky měsíc. A i tak možná příčinu nezjistíme. Důležité ale pro mě bude jestli to není zdravotně závadné (vůli ženě a dítěti). Jinak jsem z Brna. V případě že by se jednalo o chybu v namíchání (nebo jestli nebyla jedna šarže stěrky nějaká stará) co by se s tím dalo dělat? Možnost zatření nějakýmpovrchem / barvou se mi moc nezamlouvá. Bojím se aby jak podlaha pracuje mi to nezačalo za pár roků zase pomalu smrdět :(.

ukulele*

bohužel nejsem právně vzdělán, ale co tak sleduji pořady na tv, které se zabývají těmito problémy, tak když budete mít certifikát, který dokáže, že výsledky jsou nadlimitní, tak můžete zažalovat řemeslníka, respektive ho obeznámit s danými výsledky a poksit se o smír, teda myslím tím, že se vám ho povede přesvědčit, aby tu podlahu dal do pořádku. A já si nemyslím, že ta podlaha až pracuje, ten můj známý nakonec natřel podlahu Saduritem a je to prakticky stálé a nepropustné všemu, možná by nebylo od věci, zkusit sehnat trochu toho Saduritu a natřít kus podlahy, nebo třeba v té špajzce a uvidíte co to bude dělat, ale ono se to kecá, že jo? když v tom musíte bydlet, fakt vám nezávidím vaší situaci, ale držím palce!

ludak*

Lino je přece neprodyšné tak mi přijde divné že by skrz něj unikal zápach ze stěrky.

marce
hodnocení

0x

Máme doma úplně stejný problém. rekonstruovali jsme podlahu, je tam nový beton, co dobře vyzrál, pak stěrka, která schla 3 dny a PVC z Koberce trend (300,- /m2) nalepený lepidlem. Původně jsme si mysleli, že tak nějak divně smrdí všechny ty léky, co užívá děda, který zde bydlí, ale zjistili jsme, že zápach jde od země. Teď nevíme, co s tím, manžel už se rozhodl, že serve to PVC, ale co když bude opravdu zapáchat ta stěrka. Zdá se, že čím je větší teplo v místnosti, tím více jde zápach cítit. Přijde mně to jako nepříjemný sladký smrad. A taky máme obavu, aby to něco škodlivého nevylučovalo. Taky bych byla ráda, kdyby nám odborník poradil, co s tím. Podlahář řekl, ať to PVc natřeme nějakým konzervačním prostředkem na údržbu PVC, třeba pronto nebo podobně, už jsme zkusili horkou vodu, ocet, různé prostředky, leštěnku diava, ale pořád to smrdí. A je fakt zajímavé, že někdy víc a někdy míň nebo vůbec. Tak teda babo raď. Už jsem přemýšlela, zda by nešla uplatnit reklamace na PVC, ale po přečtení článku, že asi smrdí ta stěrka, teda nevím.

dawiiid*
hodnocení

My ten problém stále řešíme :(. Aktuálně jsme ve fázi kdy jsme nechali udělat rozbor vzduchu, stěrky a lina. V jedné místnosti jsme sundali PVC a po měsíci a půl intenzivního větrání je to "lepší", ale cítit je to pořád. Kontaktovali jsme aji Breno (odkud je to lino), ale se zlou jsme se potázali. Na reklamaci nám řekli že když jim to odešlo ze skladu, bylo to vpořádku a co se pak s tím dělo nemůžou vědět. Po měsíci zdržování a čekání nám potom napsali krátký dopis kde píšou že lino je ok :-\. No nepočítám že bych si od nich ještě někdy něco vzal. :(. Rozbor vzduch zatím jenom prokázal nadlimitní výskyt uhlovodíku (C5-C10), což mi bylo vysvětleno jako "ropné produkty". Stále nejvíce podezíráme to lino. Stěrka totiž smrděla jenom na povrchu a když se zarylo hlouběji byla ok.

tttt
hodnocení

0x

dobrý den, v září jsme koupili taky PVC z Brena, do kuchyně, páchlo to tam jak v nějaké chemické laboratoři... reklamovali jsme, a stále nás zamítali, nakonec sme jim pohrozili, že je to určitě zdraví škodlivé.(D-testu). a vrátili nám peníze. nicméně ted je to už 4 měsíce co doma lino nemáme a byt nám stále smrdí i věci , které máme na sobě, ve skříni, prostě děs, manžel má ted už dva měsíce nějaké alergické reakce... celý osypaný, přikládáme do chemickému vlivu, nikdy nic takového neměl...

lino jsme měli napodobeninui plovoucí podlahy, barva hnědá taková jako višeň...davidkratochvyl@seznam.cz

kkk*

Dobrý den, také máme pvc z Brena, které podezříváme z chemického zápachu, kterého se nemůžeme zbavit denodenním větráním. Bohužel jej máme zrovna v ložnici a spát se tam rozhodně nedá, ani při otevřeném okně. Nábytek je starší, vyčichlý a nic jiného v pokoji zatím (naštěstí) nemáme. Chtěla bych Vás poprosit zda náhodou nevíte název toho vašeho lina, nebo o popis jak vypadalo, to naše má dekor dřeva různých odstínech s rýhovaným povrchem, myslím že by to mohlo být toto koberce-breno.cz/... předem moc děkuji.

dawiiid*
hodnocení

V našem případě se jednalo o toto PVC (umbo module 534) podlahy-korejtko.cz/...

kkk*

Dobrý den, chci se s Vámi podělit o informaci, jak to s naším PVC z Brena dopadlo. Na radu známých jsme cca obden podlahu vytírali, klidně i 3x za sebou (vším možným - jarovou vodou, octovou vodou, čistící prostředek na PVC z Brena, na závěr vždy čistá voda), po dobu několika týdnů. Barva použité vody v kýbli byla zpočátku dost kalná, postupně byla čistější. Pořídili jsme si také ochranný film na PVC a tím jsme podlahu namazali. Nevím jak moc tento postup PVC prospěl, nicméně poškozené nevypadá a hlavně nepáchne. U tmavého lina v obýváku se ale zápach držel déle, cca 3měsíce. Pokud tedy máte trpělivost a nevíte už kudy kam, zkuste vytírat...

david*

Dobrý den, zkusíme váš postup, člověk už opravdu vyskouší vše, zrona včera jsme říkala, že ho asi vyodíme a koupíme koberec..., my už to lino máme vyměněné, koupili jsme nesmrdící, ale stále to u nás páchne..., ta k nevím včem je ten hnus zalezlý... ach jo , už nikdy více..

jabraka*
hodnocení

0x

Tento příspěvek nechápu.Dnešní materiály,podlahové betonové stěrky,interiérové hydroizolace,anhydritové vyrovnávací stěrky i konečné krytiny-PVC , plovoucí podlahy,nebo dlažby a lepidla,jsou vyráběny ze surovin,v podstatě ekologických.Všechny postupy a technologie jsou certifikovány.Ještě jsem ale neviděl,že by se nová podlaha obešla bez určitého zápachu "novoty".Každé lino i od cizích výrobců má určitý chemický zápach,který po určité době vymizí.Proto mě překvapuje,že se najde šťoura,který v tomto "buzeruje" dodavatele.Já bych se za všechny řemeslníky ozval příslovím,"dělá,že mu h..no nesmrdí.

JABRAKA

dawiiid*
hodnocení

Nevím jestli je vaše odpověď určena k mému přízpěvku. Pokud ano tak to jednoduše vysvětlím. Ať už použil kdokoliv jakýkoliv materiál evidentně nění vpořádku. Nejedná se o zápach novoty. Jestli označujete za šťouru mě, tak si zkuste přes 3/4 roku bydlet v bytě kde se nemůžete pořádně nadechnout a kde ani po měsících větrání (stále otevřená okna a to i nyní přes zimu) stále cítíte silný zápach od kterého vám začne zapáchat i oblečení a nábytek. To je přece jenom na "novotu" trochu moc. Nemyslíte?

bara1*

Dobrý den, přečetla jsem vaše poznámky na těchto stránkách - máme stejný problém se stejným PVC Jumbo (modul 545). Ľino je položeno od července a zápach je stále děsný. Nechali jsme udělat také nějaký rozbor, ale zatím výsledky nemáme. Ráda se pak o ně podělím, ale chtěla jsem se zeptat, jak vám dopadl ten výsledek chemického rozboru samotného lina?

abcdeddd

naše je toto koberce-breno.cz/...

a k jabrakovi, bych se nevyjadřovala, kdo neví, tak prostě neví...

davidkratzochvyl@seznam.cz

hecis*
hodnocení

0x

Pokud máte posudek,šelel bych s tím k právníkovi.Je vás tu víc,co jste upovali v Brenu,tak se domluvte a řešte společně.První bububu a oni si to možná rozmyslí a třeba alespoň vrátí peníze.Ale právník to vyřeší.Máte přece posouzení,z čeho ten zápach je ne?

robin1*
hodnocení

0x

Možná trochu mimo, přidám svoji zkušenost pro změnu z marmoleem (přírodní linoleum). Maloval jsem zákazníkovi byt po 8 letech, lino jsem na dva dny přikril igelitem, po odstranění igelitu smrad jako by se někdo poblil, docela by mně zajímalo co vtom musí být za s.ačky když to vydrží smrdět 8 let.*cert*

petrklic*
hodnocení

0x

Dobrý den,

máme obdobný problém s linem. Nechali jsme si v jedné mistnosti v domě položit lino(imitace dřeva) místo dlažby která už se nám nelíbila. Do té doby žádný problem se zápachem nebyl. Dávali jme novou stěrku a lino je lepené. Máme ho už druhý rok a stále je to cítít. Někdy to není cítit téměř vůbec a jindy silně. V zimním období je to však intenzivnější asi z důvodu topení, nebo tím že se méně větrá. Měl sem tu i pokladačskou firmu s obchodním zástupcem od kterého lino pokládali.\Očuchávali podlahu\ a dělali že nic necítí a dušovali se nezávadností jejich výrobků. Někde jsem četl že na výrobu lepidla se používá i močovina a to taky v kombinaci s chem. záp. s podlahy cítím. Nutno říct že ze zbytků nespotřebovaného lina po pokládce nic cítit není. Myslím že je to lepidlem neboť i podlaha nesmrdí všude stejně. Nejvíce se to projeví pokud něco necháte na podlaze delší dobu stát. Zavěrem bych ještě dodal že stejná firma mi už předtím pokládala lino(imitace dlažby) v dalších dvou místnostech a je naprosto bez zápachu. Zde jsem si ovšem dával stěrku sám( z OBI) a také lino sice od stejné firmy ale jiného dodavatele. Tak babo raď!

pt84
hodnocení

0x

Dobrý den,

jelikož jsme se setkali se stejným problémem a hledal jsem vysvětlení, přidám i naše zkušenosti. Koupili jsme v roce 2012 nové PVC v Breno Liberec ( koberce-breno.cz/... Oak ) do obýváku (v 5ti metrové šíři) a je to již rok a půl, co je položené a stále intenzivně zapáchá. Jelikož se v místnosti pouze odlévala samonivelační hmota Ceresit na 15 let starý beton a po vyzrání (asi po dvou měsících) položilo PVC (lepilo se disperzním lepidlem také z Brena), usuzuji, že je zápach z PVC. Když si k linu přičuchneme, je to intenzivně cítit. Na internetu jsem našel pouze problém s ftaláty ( bydleni.idnes.cz/... ), což jsou změkčovadla plastů - vyskytují se i v PVC ( cs.wikipedia.org/...áty ). Žádné rozbory jsme zatím neprováděli, ale určitě dojdu do Brena si o tom popovídat (o dlouhotrvajícím zápachu). Příspěvek pána o certifikátech a nezávadnosti výrobku neberu vážně, myslím, že dnes není vůbec neobvyklé, aby se na trhu objevil zdraví škodlivý výrobek (na dTestu jich naleznete celou databázi). Mé zkušenosti mluví jasně. Klidně nechám každého udělat si vlastní obrázek při návštěvě u nás. I cizí návštěvy krátce po příchodu zmiňovali divný chemický zápach. Nyní rekonstruujeme další místnost a rozhodně již PVC nechceme. (přestože jsme prvně o jiném materiálu ani neuvažovali). Petr (sunset@centrum.cz)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]