Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám jen takový dotaz ze zvědavosti. Letos jsme instalovali nový kondenzační plynový kotel Immergas Vitrix Zeus, veškeré rozvody v domě taky nové. Zásobník na teplou vodu je 45 litrů. Ale zajímá mě, proč když pustím teplou vodu, tak je zbarvená do bíla, po chvíli se z ní stane zase normálně čirá. Studená voda je čirá hned. Co to může způsobovat? Že by to dělal ten zásobník v kotli, že je nový? Nedokážu si to vysvětlit...
Při kontaktu studené vody z distribuční sítě s teplejšími vnitřními rozvody nebo průtokem přes perlátor na konci vodovodního kohoutku se z vody uvolní vzduch a způsobí její "mléčné" zabarvení. Lze se s ním rovněž setkat po opravách vodovodního potrubí, kdy se do sítě nasál vzduch z vnějšího prostředí. Tento vzduch má za následek i nepravidelný tok vody z kohoutku, doprovázený syčením a "střílením", když pouštíme vodu. Vzduch z vody postupně vyprchá, takže stačí, když vodu necháte několik minut odstát. Poté by měla být opět průzračná. Pokud je na vašem vodovodním kohoutku instalován perlátor, dbejte na jeho pravidelné čištění. Zanesené sítko perlátoru totiž může bílé zabarvení vody zintenzivnit a může také obsahovat usazeniny, které by mohly negativně ovlivnit kvalitu pitné vody.
Samozřejmě toto "bublinkové zakalení" nevylučuje, že voda není cítit nebo chutnat po chloru. Může být, pokud je tam chloru vyšší množství, ale chlor není příčinou tohoto zakalení. V tom případě si můžete stěžovat u dodavatele vody, že voda nemá vyhovující pach nebo chuť, ale ne že má nevyhovující vzhled nebo nadlimitní obsah chloru.
doplněno 14.12.11 09:14:A u teplé vody to uvolňování vzduchu nastává rychleji...respektive ve větším množství než u vody studené...
Vědu v tom nehledejte...zdravotně závadné to není.
Skvělá odpověď, takhle nějak sem si jí představoval
Jen mě to zajímalo, jelikož u rodičů v bytě se nic takového neděje, tak sem myslel, že to ma za důsledek to průtokové ohřívání v kotli
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.