Nejste přihlášen/a.
Dobrý Den
Prosím o radu s kotlem. Mám kondenzační plynový kotel v jednopodlažním domě. Když kotel natlakuji, ovzdušním všechny radiátory tak mam tlak v soustavě 1 bar. Při ohřati vody na 60 my tlak v soustavě stoupne až na 2,7 bar. To mě príjde hodně a ukazatel je až v červeném poli. Kontroloval jsem i tlak expanzni nadrže a je dobrý. Jak by se dalo poznat že je expanzní nádoba špatná? Jaký je správný postup při plnění soustavy a její ovzdušnění? Děkuji za každou radu.
Pepe, máš plnou expanzku vody. Do expanzky bohužel není vidět a tak musíš podstoupit tu blbou proceduru s vypuštěním a znovunapuštěním vody.
Konkrétně pro jedno podlažní dům takto:
-Nafoukat vzduch do expanzky na tlak větší než je hydrostatický. Na expanzce je určitě max. pracovní hodnota tak tam dej něco k této hodnotě.
-Vodu odpusť dokud poteče. Jde o to že tlak vduchu musí tu vodu z expanzky úplně všechnu vytlačit. Když si při tom odvzdušníš radiátory bude to jen Tvoje plus. Zároveň kontroluj tlak vzduchu, musí být pořád větší než hydrostatický.
-Až bude všechna voda z expanzky pryč tak tlak vzduchu uprav na 0,6bar.
- Vodu poté dopusť tak aby manometr na straně vody stoupnul o 0,2bar, tedy 0,8bar.
- Kolem této hodnoty +-0,1bar by se měl tlak v normálním provozu pohybovat. Tak je to správné a tak to má být tečka.
doplněno 19.12.11 17:31:
Pokud jsou minimální hodnoty tlaku pro provoz kotle vyšší, tak samozřejmě tyto respektovat. Navýšení o 0,2bary zůstává.
Je naprosto normální, že se teplem voda roztahuje a zvětšuje tlak.
správné odzvdušnění je že se vypustí vzduch z potrubí odvzdušńováky. U nového topení se musí opakovat.
doplněno 13.12.11 20:28: "Kontroloval jsem i tlak expanzni nadrže a je dobrý"
Závadu spatřuji ve zvýšeném tlaku v expanzní nádobě! Snižte v ní tlak ventilkem! Pak to bude O.K.
doplněno 13.12.11 20:20:Tak to je jasné. to se samožřejmě stane také když v té nádobě tlak není žádný nemá se ta membrána kam stáhnout. To znamená zase opak toho co jsem napsal původně. Je potřeba tam mít tlak, aby na zvětšení objemu vody mohla membrána reagovat. Vadí velký tlak a naopak také - vadí i žádný tlak takže něco mezi ano?
Skoušel jsem experintovat i s tlakem v expanzni nádobě, ale i pri uplném odpuštení vzduchu se nic nezměnilo.
Tak logicky při úplně vypuštěným vzduchu z expanzomatu se rozpínající voda nebude mít kam dostat a bude stoupat tlak.
Pepe.Stoupni si k nejvyššímu radiátoru a odvzdušňovákem vypouštěj vodu,až přestane téci.Potom jdi k expanzce a napumpuj ji na 1,5 baru.Potom natlakuj systém také na 1,5baru.Hotovo a máš aspoň na sezonu pokoj.Tlak v expanzce a systému má být na stejné výši.
pepe, takže máte vodu vypustit a nafoukat vzduch a pak zase napusti vodu?
to já bych jen nafoukal vzduch. bez (na)vypouštění
Martine, jako že nepřefouknu tlak v potrubí...
co se stane, stlačím vodu? zvednu tlak? jen nevidím důvod odpouštět odvzdušnovákem, ale dole u kotle ventilem...
Jo, tak taky jsem si tam dal kulovej kohout s výpušťákem, i když se to teda nemá. Kličku jsem tam teda nechal abych hned viděl že je ventil otevřený. Dokonce označil velkým nápisem NEUZAVÍRAT! A to se u výměníku (mám horkovod) pohybuju pouze jenom já. No a jednou v létě koukám a nevěřím očím - ventil byl uzavřený! Nechápu jak se to mohlo stát, ještěže to bylo v létě.
Pepee poradili ti celkem dobře ty jsi to pochopil a vše funguje ale ještě pro kontrolu zda je opravdu vše tak jak má být když na expanzi zmáčkneš ten automobilový ventilek tak jestli ti zněj jde voda tak ta expanz je v háji jestli vzduch tak je to ok.Ještě pro ostatní uzavírací armatura k expanzi je dnes povolena právě z důvodu kontroly tlaku a funkčnosti expanze jinak by jse musely celkem zbytečně vypouštět někdy rozsáhlé systémy teplovodního vytápění.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.