Nejste přihlášen/a.
Přes ulici mám postiženou sousedku co vlastní rodinný dům .Minulí rok ji firma dělala zateplení ze severní strany . Potom na to natáhly omýtku a natřeli na oranžovo .Po každém větším dešti tu zateplenou stranu ,měla mokrou.Zase je pravda že docela rychle i vyschla. Ted po roce se jí odspodu začla dělat zelená plísen. Kde se stala chyba? V budoucnu bych chtěl asi taky zateplit severní stěnu ,tak abych nedopadl podobně
dobráku,
je to naprosto normální, ale pokusím se to vysvětlit. Že je stěna mokrá, to je vždycky po dešti, páč na ní prší. Jsou odstíny, na kterých je to vidět hodně, třeba na lepidle na polystyrenu je to nejvíce vidět. Jakmile se natáhne omítka, už to tak není vidět, ale opět záleží na odstínu.
Oranž je právě náchylná ke ztmavnutí na dešti.
Teď ta plíseň. Je to naprosto normální, že je to od spodu, páč tam je nejvíce a nejdéle stěna mokrá. Další příčina je i nepřítomnost přímých slunečních paprsků. (Viz mech na stromech a určení severu). Dále je důležitý faktor i hrubost omítky. Rovněž důležitá je kvalita omítky (proti plísňová úprava)
Známá znalkyně v oboru staveb tvrdí, že nastala doba zateplování a přijde doba odplísňování...
ale pokud je dílo provedeno správně a se správným druhem barvy, nebojte se srávného výsledku.
To by mě ještě zajímalo ,o kolik kdyby se třeba dala velmi kvalitní omýtka (proti plísnová uprava) ,by se ta plísen ukázala .Za 5let? Za 10? Vůbec? Toto mě maximálně od nějakého zateplování odrazuje, v rodině jenom vyměnily okna a v rozích pokojů mají plísen ,hnus.
dobráku, já Vás nebudu přesvědčovat o opaku, protože z Vaší odpovědi cítím již rozhodnutí. Ale zkusím se Vás zeptat, myslíte si, že:
1) každá severní strana plesnivý?
2) má vliv polystyren na vytvoření plísně?
3) má vliv na plíseň i region?
sdělím i svůj názor
1)NE, 2)NE, 3) ANO,
"v rodině jenom vyměnily okna a v rozích pokojů mají plísen ,hnus" opět to je vinou užívání bytu a tepelných mostů (nezateplení stěn)
.
dobráku, blahopřeji k Vašemu druhu topení. Proto se u Vás nevyplatí izolovat, ale jen za předpokladu, že nemáte problémy s tepelným mostem...
doplněno 14.12.11 19:50:tepelný most a zemní vlhkost spolu nesouvisí...pokud budete mít tepelně slabou stěnu, tak v rozích, nad oknem apodobně může vznikat plíseň od tepelného mostu.
Přeji Vám silný les, dobrou štípačku a vždy suché dříví.
Nevím co to je ,poslední vlhkost nás opustila po podřezání domu .Jednu zimu jsme trpěli při přímotopech u cca 20stupních a nehorázných cenách zlodějům z ČEZU.Ted kotel na tuhá paliva ,les za domem a 23 trenkové teploty za třetinovou cenu
Nedávno jsem podobný efekt - zelené květy - viděl také na zatepleném domě. Naštěstí zelená fasáda, tak by se to možná dalo považovat za umělecký záměr
Ale zeptám se vás pane Cukráři a jestli přesně nevíte, zkuste se prosím zeptat té vaší znalkyně: proč se plíseň na fasádě objevuje zhusta na zateplených domech a fasády bez zateplení toto neznají? (nebo se mýlím?) A nějaké bližší info, jaké vlastnosti omítky podporují vznik plísně? Hrubší, jemnější, doporučené druhy, případně odkaz na literaturu, web? Děkuji
paaja, plíseň není přímou příčinou zateplení...
hrubé omítky jsou vynikající podklad na plísně, prostor kam nemůže slunce
Předpokládám, že jste myslel " ... důsledkem zateplení ... " OK, tak tedy proč dříve vůbec, dnes ano? Změnilo se tak výrazně složení fasád? K horšímu?
paaja,
omlouvám se za nepřesnost, měl jsem napsat " ... důsledkem zateplení ... "
nepotěším Vás s plísněmi. Nevím termín "dříve", ale na školeních jsou vždy obrázky plesnivých stěn. Proč ale právě tato stěna plesnivý se musí stanovit na místě, protože jinde je jiná příčina. Třeba nejvíce je ohrožena severní Morava okolí Ostravy a pak ještě dole pod Brnem...
ale já tam nebyl, jen to četl
Dobrý den,
píšete ,že zatepelná strana byla mokrá - to myslíte zevnitř? . Otázkou je jak byl oprovedeno zakončení zateplovacího systému a jestli mezi zateplovací systém a stávající stěnu se nedostává voda. Dále může být problém s nedostatečnou tloušťkou izolace a srážení vlhkosti v zdivu.Další věci je ,že zdivo by mělo být před zateplením suché - vlhkost do 3%.
Je otázkou, zda ta zateplovaná stěna měla v pořádku hydroizolaci od základů, pokud ne, tak vlhkost která do zdi vzlíná ze základů se nemé možnost po vnější straně odpařit a stoupá ve zdi výše. Odpařuje se ale o to více do vnitřního prostoru kde je logicky více vlhko. Navíc vlhká zeď je lepší vodič tepla nebo chladu a chlad jde i od základů.
Toto je častá chyba amaterských zateplovačů. Je to v tomto případě jako by baráku natáhli igelitovou pláštěnku. Mojí sousedé to i přes mé varování udělali také. Rok se vcelku nic nedělo, nyní jim tam vlhne kde před zateplením bylo suché.
No jo,ale oni mokro vždy po dešti ,jsem si nevšim že na ostatních domech by měli mokrou zed .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.