Nejste přihlášen/a.
Z dispozičních důvodů, kvůli prostupu ve stropu, potřebuji zredukovat průměr potrubí z 150 na 125. Předpokládám že naroste hlučnost digestoře. Má smysl pak opět provézt redukci zpět na 150mm, nebo mám jít zbytek trasy v tom průměru 125? Bude mít toto nějaký vliv na hlučnost?
Jen pro info, redukce potrubí z průměru 150 mm na 125 mm znamená snížení průřezu (plochy) o 30% - myslíte si, že to je zanedbatelné?
Jen tak pro nic za nic nedoporučují výrobci u každého typu digestoře předepsaný průřez a délku vedení...
Já mám digestoř s výkonem 890 m3/h (do otevřené atmosféry bez potrubí) a průřezem 150 mm - zkoušel jsem hned za výstup použít redukci 150/125 mm a potrubí 125 mm v délce 1 metr a mohu vám říci, že na hlučnosti je to znát tak z 20 - 30% čili je to opravdu nezanedbatelná tlaková ztráta a já to rozhodně nedoporučuji!
Snížením průřezu se zvýší rychlost proudění vzduchu - vychází to z rovnice kontinuity.
,
, kdy objem je konstantní, takže za časový úsek musí projít menším průřezem stejný objem vzduchu, tudíž se automaticky zvýší rychlost.
Tím, že se zvýší rychlost, zvýší se tření o stěny trubek, tím pádem se zvýší tlaková ztráta a proto i hlučnost...
doplněno 20.12.11 17:23:Vzorečky se rozsypaly, takže slovně:
Qv (objem)=S (plocha) x v( rychlost)
v1/v2 = S2/S1
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.