Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, bydlíme první rok v novostavbě, máme kamenný, hodně vlhký sklep. V říjnu jsme tam uskladnili v pytlích brambory, nejsou ničím přikryté, protože je tam tma, ale už dnes mají některé až pěticentimetrové klíčky ... ty navrchu. Máme špatné podmínky ve sklepě?
Děkuji za odpověď!
Zcela určitě je ve sklepě na brambory příliš vysoká teplota. Pro uskladnění brambor tak teplota do max. 7°C. Lépe i nižší teploty nad nulou idealní.
doplněno 11.12.11 20:39:Brambory klíčí téměř každému a ve vašem sklepě jsou idealní podmínky pro obojí = vlhko a poměrně teplo - ale zase na druhou stranu, kdo má takto dobré podmínky jako Vy. Musíte je začít spracovávat ty klíčky nevyrostou za týden do těchto délek.
Ono někdy stačí fakt málo. Já měl u dveří do sklepa vedenou zpátečku od topení jen tak hned za prahem, neb se mě nějak nechtělo rozkopávat kvůli jedný trubce podlahu a už to nefungovalo. Bylo ve sklepě nepatrně tepleji a brambory klíčily. Po dvou letech jsem podlahu rozkopal, trubku řádně zaizoloval a dal do podlahy a od tý doby opět klid.
Jednou za dva roky sklep vybílím vápnem a pohoda.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.