Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
doporučil jsem své švagrové mého strejdu na dodělávku elektroinstalace v bytě. Strejda je elektrikář, má svou firmu..
Nyní došlo k problému, že švagrové nejde celý elektrický rozvod zásuvek. Prý to můj strejda spálil odporem při procinkávání.
Jelikož by se mne týkala také rubrika sousedských vztahů, nebudu vysvětlovat, proč jsem se na odpověd nezeptal strejdy (ten už to kvůli neschodám se švagrovou řešit nechce..).
Místnost, ve které zásuvky nejdou, má zásuvky připojeny na jeden samostatný jistič. Kabely k zásuvkám jsou 1,5mm, což strýc upozorňoval, že vzhledem k předpokládanému využití není optimální. Nicméně zásuvky zde od půlky nejdou.
Teď se na mne osopují, že to prý spálil odporem, když kabely procinkával (zapojoval pouze rozvodnou skříň a osadil spotřebiče zásuvkami případně vypínači).
Zajímalo by mne, zda je možné zásuvku spálit odporem, případně čím je možné zásuvky s tímto typem kabelu spálit. Jaké jsou nejčastější pochybení elektrikáře (pokud by to mohla být jeho chyba).
Osobně se kloním k tomu, že byl kabel ve zdi na některém místě přerušen a nebo spálený, ale nemyslím si, že by to mohlo být chybou zkušeného elektrikáře. Rozvod ve zdi, totiž připravoval zedník, a dokázal na 1.5mm kabel napojit 3mm kabel pro fáze na sklokeramickou desku..
A zároveň, jak se dá vzniklá situace vyřešit..?
Pokud přívody dělal elektrikář,musel především vědět,jak okruhy jistit.Pak při přetížení jen rozpojí jistič a k poškození vedení nemůže dojít,přesto,že je poddimenzované.Náprava je možná jen tak,že budou nataženy nové kabely pro zásuvky u kuchyňské linky,tedy hlavně pro varnou desku samostatný kabel a jistič nejlépe s proudovým chráničem.Pokud máte myčku,ta chce také samostatný přívod a jištění.Ostatní zásuvky pak budou připojeny na další jistič.
JABRAKA
Tak také učinil, ale to bylo taky špatně, protože je tam prý zbytečně moc proudových chráničů a zbytečně se prý překopávalo vedení..1,5mm kabel by prý sklokeramiku bezproblémů utáhl
Děkuji za rady, jsem rád, že odporem kabel přepálit nejde. I tak mne ale dále čekají další problémy, nyní však pro kategorii rodinných vztahů..
doplněno 10.12.11 19:30:myšleno tak, že špatně to viděla švagrová.. nechtěla platit za další chrániče a za silněkší kabely..
Milá švagrová ať se obrátí na to "prase" zedníka co tahal ty kabely. Toto je názorný případ snahy ušetřit za každou cenu a všehoschopnost brouka Pytlíka.
Samozřejmě, že při hledání (prozvonění) jednotl. kabelů nelze tento kabel zkoušečkou zničit. Navíc použít kabel 1,5 na zásuvky není úplně v pořádku. Netvrdím, že to nelze, ale těžko to posoudí zedník "brouk Pytlík".
Můžete zkusit překontrolovat všechny spoje na tom okruhu - jestli to původně dělal zedník, někde může být nedotažený šroubek svorky nebo ulomený drát - pravděpodobně v poslední živé zásuvce okruhu nebo nějaké krabici za ní. Ale NEVRTEJTE se v tom pod napětím, hezky vypnout a nejprve prověřit fázovkou všechny dráty (i žlutozelený, zedníkům není co věřit), jestli je to opravdu bez napětí. Měděný 1,5mm2 drát na zásuvky by se dal v nouzi použít, ale já bych na takový okruh pak nedával větší jistič než 10A. Na sklokeramickou desku (a zvlášť připojovanou jednofázově) je to už docela hazard...
Určitě nepochybuji o tom,že se švakr snažil.Jen něco podcenil a okruhy nefungovaly.Pak dělal nějaké zkoušky a vaše nervozita udělala své.Vykřikli jste své nesmyslné dohady o příčinách a on se urazil.Teď vás odstranění závady,která bude možná banální,bude znamenat najatí elektrikářů profíků a tím nemalé výdaje.
JABRAKA
Oni právě okruhy nefungovaly, když je zapojoval..při procinkávání ty zásuvky zkrátka nenašel..ale odpověď byla, že to právě spálil tím odporem..Takže to, že nedjou věděl už při zapojování. A vše sdělil, nic nezatajoval..
Profíky najmu, chci mít klid, jen jsem chtěl vědět, jestli je to možné, takto spálit zásuvky (případně co může vypálit celý okruh), abych si byl jistý, než zaujmu svůj postoj. Elektrice rozumím asi stejně, jako politické situaci v Turkmenistánu v 16. století..
Dle všeho byly už ty dráty ve zdi a on pouze zapojil zásuvky a jištění. Když to nešlo, tak to potřeboval prosvítit - procinknout a tím by kabel nemohl zničit ani náhodou. Po osočení vaší švagrovou, že to zničil on bych s tím taky prásnul a utekl. Když tomu švagrová tak moc rozumí, tak si to bude muset opravit sama.
Když ty zásuvky dříve šly a nikdo nic nevrtal do zdi v místě vedení kabelu, tak to může být jedině špatný kontakt v některé krabici. Ovšem na kabel o průřezu 1,5 mm2 můžete připojit tak leda světla. Pokud tak máte připojenu varnou desku, tak ten kabel rozhodně vyměňte a dejte tam 2,5 mm2.
Děkuji za odpověď, pro sklokeramiku jí strýc natáhl separé kabel o průřezu 3mm (nebo tak nějak) a dal na něj i proudový chránič, ale dostal vynadáno, že je to tak dražší..
Zásuvky dříve nešly, nemohl je při procinkávání najít. Mě pouze zajímalo, jestli by to mohl přepálit odporem, jak se to teď švagrová snaží reklamovat..
Tak tedy ještě jednou:
1) Natažením nového kabelu k varné desce udělal strejda jedině dobře a mělo by mu být poděkováno.
2) Propísknutím určitě nemohl ani zdaleka zničit zásuvky ani kabely k nim vedoucí. On se naopak snažil přijít na to, co vlastně kam vede a jestli to vůbec někam vede. Pokud mu za to v tu chvíli někdo tak vzdělaný v oboru, jako vaše švagrová, začal nadávat a tu prasečinu na něj házet, tak se nedivím, že s tím nechce dál mít nic společného.
Co dál? Domluvte švagrové, ať se probere, ať si na to objedná profesionálního elektrikáře a pak ať se strejdovi omluví.
Já teda netuším, jak se dá kabel "procinknout odporem", ale určitě se tím nedá instalace poškodit. Jestli chce Vaše švagrová mermomocí ušetřit, ať natáhne všechno telefonní dvoulinkou. Ta shoří při prvním zapnutí silnějšího spotřebiče, takže pak ušetří za odběr elektřiny
. Taky se dají poměrně lacino koupit petrolejky.
Ale vážně. Pokud chce mít švagrová elektriku v pořádku, ať si zavolá nezávislého odborníka a hlavně ať mu do toho nekecá. Pokud má takové znalosti v tomhle oboru, jak tady vyplývá, měla by se, co se elektriky týká, omezit na stisknutí vypínače. Už zasunutí zástrčky do zásuvky by měla svěřit někomu znalejšímu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.