Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zálohy na teplo a vodu

Od: hanca* odpovědí: 5 změna:

Ahoj všem, mám takový dotaz, na který mi nikdo zatím neodpověděl. Trápí mě jedna věc. V květnu letošního roku jsem se nastěhovala s manželem do bytu 3plus1 o velikosti 55,85m2, byt je v 6patře, plastová okna, zateplená strana je pouze jedna, sousedé jsou nad i pod námi, a jetě vedle garsonka. O co mi jde jsou zálohy. Za vodu a teplo platíme zálohu 1400,- a za vodné stočné 200,- . Zálohy platíme od května. V květnu i když byla zima se netopilo, byl problém s topením. Co se týká spotřeby tepla, topím pouze v obýváku a v pracovně, ložnice ani kuchyň tam se netopí, teplo se šíří z obýváku a pracovny do ostatních prostorů. Topíme cca od začátku listopadu, teplo v bytě je kolem 20-21 stupňů. Topení je zde regulované, takže když venku tolik nemrzne, topení je spíše vlažné. Co se týče spotřeby vody, manžel se koupe v práci, já krátce denně sprchuji, myčku nemáme, a při mytí nádobí vodou šetřím, pračku nemáme - pere nám tchýně - trapas :( Chci se zeptat, myslíte že záloha na teplo a vodu takováhle stačí? Tohle zažívám poprvé, nyní nám budou měřit spotřebu a já se klepu aby jsme nedopláceli několik tisíc... Zní to jako dotaz od totálně houpého člověka já vím, ale prostě mám strach, a raději se chci připravit na to horší, když budeme muset doplácet. Nemám s tímhle vůbec zkušenosti, ani manžel moc ne, jsme docela mladí a teprv nedávno jsme se postavli na vlastní nohy. Dluhy nebo vysoké nedoplatky jsou má noční můra. Tuto zálohu nám stanovil pronajímatel, prý by to mělo stačit, ale moc tomu nevěřím... Moc předem děkuji za odpovědi...

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zakus*
hodnocení

2x

Ahoj, cena za vodu se dá spočítat. U nás stojí 1m3 SV cca 60,- . Záloha 200/60= 3,3m3 (spotřeba na měsíc). Pokud máte měřidla, lehce si měsíční spotřebu zjistíte. U TUV záleží na ceně za dodaný GJ určený pro ohřátí SV. Cena se může pohybovat cca 250 - 400 za 1m3 TUV. Topíte jenom v obýváku a v pracovně. Do ostatních místností se teplo dostane odkud? Obývák a pracovna tedy vytápí i ostatní místnosti tím pádem musí být logicky větší spotřeba na zmíněných radiátorech. Při výpočtu tedy o5 záleží na ceně za GJ a způsobu vyúčtování.

- dle podlahové plochy

- dle poměrových měřidel

hanca*
hodnocení

Děkuji za odpověď :) Upřímně řečeno tomuhle rozumím jako koza petrželi, jak se to počítá :( já jsem se ptala domovníka, ten mi to vysvětloval, ale prostě jsem to nepochopila, ať mi to vysvětloval jak chtěl... jako spotřebu vody jakž takž spočtu, ale s tím teplem to je horší. Prý má hlavně každý byt jinak "drahý topení" podle toho jestli je to zateplený byt, nebo sousedí s více byty... To se pak prý propočítává. je mi jasné že mi nikdo nemůže říct kolik asi tak projedeme, to se pak ukáže na vyúčtování a pak už budu vědět... No, ono to teplo se šíří jakoby samo, v kuchyni a v ložnici je sice trochu chladněji, ale to nám zase tak nevadí... Dveře máme otevřené všude, takže teplo z pracovny a obýváku proudí, navíc nás asi vytápí i sousedé pod námi, ti topí jak můžou, já mám raději chladněji... S tím topením, i když pustím i další dva radiátory, topí stejně jako ty dva puštěné. Je tu regulace topení a topení málokdy topí tak že je rozpálené, je spíše vlažné, takže ta spotřeba je asi nižší než kdyby jelo naplno... Nevím jak spočítat spotřebu u tepla, máme tu takové odpařovače a jak to zkoumám jak chci, nic nevymyslím... Spíš si rozumím s vařením ale tohle je pro mě horror... Asi z toho dělám zbytečnou vědu, ale fakt mě děsí že se třeba nedoplatíme na nedoplatku. Projížděla jsem diskuze kolik ostatní tak projedou v poobném bytě ale každý to má prostě jinak. No nezbyde mi nic jiného než se nechat překvapit...

jabraka*
hodnocení

0x

Hanko,

Trochu to zjednoduším.

Platíme za to,co spotřebujeme.Ceny si stanovuje dodavatel.Spravedlivé to není ale je to kapitalizmus.Měříme si spotřebu:

Studené vody(vodné a stočné)

teplé vody (voda + teplo,dodané na ohřev.)

Topení.

Jsou měřidla,podle nichž nám spočítají celkové náklady,ale během roku platíme odhadnuté zálohy,za předpokládané spotřeby.

Když vyjde dodavateli zisk,tak nebudeme doplácet.Jinak nám cenu zvedne tak,aby nám nic nemuseli vracet.

Takže nemá cenu šetřit.

JABRAKA

lui*
hodnocení

0x

K ceně za vodu, se nechci vyjadřovat, ta závisí na ceně za kubík.

Tak jen orientačně měsíční odběr dvoučlenné rodiny: může být cca 2-4 kubíky studené, a 1-3 kubíky teplé vody. Dost se to mění podle ročních období. V létě je větší spotřeba studené, na úkor teplé. Proč? Nevím, domnívám se, že se nájemníci častěji sprchují v chladnější vodě než v zimě.

K ceně za topení se nebudu vyjadřovat, topíme plynem. Takže s dálkovým vytápěním, nemám zkušenost.

vanesa68*
hodnocení

0x

Chtěla bych se zeptat, kolik platíte zálohy za vodu a topení. My jsme 2 dospělí ve 2+1, pračku ani myčku nádobí nemáme, sprchujeme se a nádobí myjeme 1x za 2 dny (doma pouze večeříme, vaříme jen o víkendu na plynu). Začátkem roku nám měnili měřáky a máme spotřebováno podle mých odečtů za minulý rok cca 18 kubíků za 7 měsíců (teplá i studená dohromady, stěhovali jsme se sem v červenci). Podle informací vodáren našeho města je cena vodné+stočné 69,62 Kč s DPH za 1 m3.

Dívala jsem se na stav měřáku na topení a skoro se za celý rok od posledního odečtu nezměnil, doma skoro nejsme, jenom večer. Jsme v nájemním bytě. navíc barák je zateplený a má vlastní kotelnu. Topíme pouze v zimě a to jen přes noc v jedné místnosti, navíc máme takové ty měřiče na topení, kdy se samo vypne jakmile dosáhne určité teploty v místnosti. Za vodu platíme měsíčně 300 a za topení 500. Teď čekáme na vyúčtování a nemáme ani představu jaké bude.

doplněno 03.06.14 08:05:

v nájmu platíme elekrřinu a plyn (to už vyúčtovali) a teď čekáme vodu a teplo. Žádný fond oprav nebo odpady v nájmu neplatíme

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]