Nejste přihlášen/a.
Mám cihlý RD, kde obývám jen přízemí. Dům je zateplen polystyrenem 100mm,podlahy mezi přízemím a sklepem 40mm izolace, mezi přízemím a půdou je prostor mezi trámy zatplen foukanou izol.Klimatizer. Zateplení je tedy ze všech stran, K vytápění mám ve sklepě kondenzační kotel DAKON KS24B, reguluje se prostorovým termostatem Siemens QAA 73,110, venku je ekvitermní čidlo. Na radiátorech jsou termostat.hlavice, které ale nepoužívám, jsou naplno. Velikost radiátorů byla navržena tak přesně, že se žádná místnost nepřetápí ani není chladná.
Ve všední dny topím od 16 do 22 h na 21,5 st.C. Mimo tento čas (když nejsem doma) je termostat nastaven na 19st.C.
1) je možné snížit 19 st na nižší teplotu? Nevychladne pak dům moc a nezvýší se zbytečně spotřeba plynu jeho natápěním?
2) kotel je nastaven tak, že jeho max.teplota je 53st.C. Dům se v pohodě vytopí. Je možné ještě snížit tuto teplotu? Kotel by pak běžel delší dobu. Otázka je , zda by měl nižší spotřebu plynu?
3) kotel má 3 polohové čerpadlo. nyní nastaveno na nejpomalejší stupeň 1. Nebylo by lepší ho přepnout na rychlejší otáčky? Sice bude větší spotřeba elektriky, ale možná dojde k rychlejšímu natopení radiátorů?
Najde se někdo , kdo poradí?
Díky rasken@seznam.cz
1)Snížit lze.Samozřejmě dům vychladne a zvýší se spotřeba
2)Nižší spotřeba nebude,když jede déle(logicky)
3)Nechte hi na 1nic se nezlepší,spíš naopak.
Sumárum-máte vyladěný systém,který chcete rozhasit.Nedělejte nic,bude hůř.
Des napsal pravdu...
Snad jediná možnost jak ještě o něco snížit spotřebu plyny na vytápění by byla vyměnit předimenzovaný kotel 24kW za menší..12kW,
pak by stoupla účinnost kotle..a spotřeba plynu by o něco klesla..Nebude to ale v žádném případě o desítky procent..., takže to
udělejte až stávající kotel doslouží...
Mohu ještě dotaz k bodu 2?
Myslel jsem, že u kondenzačního kotle , čím nižší teplota kotle, tím je lepší jeho účinnost? Proto jsem ji chtěl snížit.
Des to vysvětlil dokonale! Jen ještě přihodím zkušenost. Když jsem si nechala před sezónou seřídit a zkontrolovat kotel, ptala jsem se servisáka právě na to topení. Resp. jak topit a jak nastavit teploty. Řekl mi, že nejlepší je to mít právě na maximum, protože při nižších teplotách se všechno ohřívá déle a je větší spotřeba.
Nastavil bych vyšší výchozí teplotu nastavenou na kotli a dle využívání místností nastvit hlavice na radiatorech tak aby vyhovovala teplota po tomto zákroku. Takto ( jak je nyní ) nastavený kotel musí téměř stále běžet a proto i spotřeba bude větší. Oběžné čerpadlo nachat na pomalý chod to je v pořádku. Asi se najde někdo, kdo s tím nebude souhlasit ovšem praxe je praxe.
doplněno 07.12.11 11:46:Ovšem moje praxe je jiná
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.