Nejste přihlášen/a.
Dobrý den přeju,zajímalo by mne,co je po ek.stránce výhodnější-ohřívat tuv pomocí el.bojleru,nebo plyn.turbo kotlu? Jde o rod.dům,kde není tzv.noční proud. Kotel se používá k vytápění. Bojler o obsahu 100l. 3členná rodina.Děkuji.
Můj názor a rada:
Plyn je vždy levnější než elektřina v NT. Ohřev TUV je závislý také podle toho jak topíte. Topíte-li plynovým kotlem, stačí nepřímotopný zásobník TUV, pro tři lidi stačí 120l. Ohřev je tak rychlý, že to bohatě stačí. Pokud topíte jinak než plynovým kotlem, pak už tu řešení zaznělo výše, a to tím přímotopným zásobníkem.
Dobrý den, nejprve bych se pokusil vyjednat u dodavatela el. sazbu myslím d25 na noční proud. Pokud by to bylo možné, tak bych za sebe doporučil bojler. Výhodou tohoto řešení je to, že noční proud můžete pak využít i pro praní, myčku... Taky je pak otázka jakou máte vodu, protože tvrdá voda výrazně zkracuje životnost ohřívače a boiler se snáze mění a myslím, že to vyjde i podstatně levněji, než u plynu. Pokud nebude sazba tak pochopitelně plyn. Ten má zas výhovu, že vám nikdy nedojde teplá voda.
Odpověď uvedena dříve je jistě v pořádku. Já mám názor takový: elekrikou ohřívaná voda v boileru je z mého pohledu přepych a to hlavně z důvodu ztrát, a také ohřívání vody i v případě, že takové množství vody nemusí být vždy potřeba. Plyn na rozdíl od el. ohřívá pouze vodu v ten daný okamžik a to je dle mého názoru podstatné. 100l boiler určitě nebude stačit v případě kdy budete všichni doma a budete vodu používat celý den a pak koupání atd. Vůbec bych neřešil tuto otázku co je ve vašem případě lepší = je to PLYN = teplá voda stále jak už někdo předemnou poznamenal.
Pokud nemáte možnost získat odběr el.proudu v nízkém tarifu (NT), tak bych doporučoval zakoupit kombinovaný el. tlakový boiler, který by se napojil na topný okruh plynového kotle a v zimním období by byla teplá voda stále a za přijatelnou cenu. V létě byste holt museli platit drahou elektřinu nebo honit ten plynový kotel jen do toho boileru a všechno ostatní uzavřít.
Doporučuji stacionární přímotopný zásobníkový ohřívač užitkové vody na zemní plyn. vaillant.cz/...
Doma jsme používali plynový průtokový ohřívač vody Mora. Vodu máte kdykoliv potřebujete teplou, jaké chcete množství. Nic se neohřívá do zásoby. Nikdy s ohřívačem nebyl žádný problém. Elektrický bojler, který používáme, voda se zahřívá průběžně, i když jí nepotřebujete. Noční proud v dnešní době, není nic levného, včetně poplatku za další hodiny. Plyn je levnější i na vaření. Spotřeba plynu je vždy jen aktuální. Jen můj názor.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.