Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prasklé žárovky - čím to je?

Od: jana55* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den , mám takovou asi hloupou otázku . Chtěla jsem se zeptat čím to může být , že nám v bytě za tento tyden praskly 4 žárovky a pokaždé v jiné místnosti a v jinem světle. Může to být starou nebo špatnou elektrikou? Děkuji.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bruk600*
hodnocení

2x

Teoreticky by to mohlo být přepětí, ale na přepětí jsou citlivější jiné spotřebiče než zrovna žárovky. Taky by to přepětí nebylo pouze u vás, ale i sousedi by tomto období mohli mít spálený nějaký spotřebič.

jana55*
hodnocení

Aha.. díky za odpověd... Navíc ted u nás v panel. domě provádí opravy vnitřních prostor , každou chvíli mají zapnuté vrtačky + nějaké další nářadí . Tak mě ted napadlo jestli to nemůže být i tím? Ale to je asi hloupost , že? ( stalo se mi to většinou když vrtali...a když vrtají nebo mají zapnuté něco jineho tak nám problikávají světla. )

kdokoliv*
hodnocení

2x

O jaké žárovky jde? ale obecně lze říci, že žárovky mají nějakou životnost a jestli-že byli žárovky zhruba steně staré dá se předplkádat, že také v krátké době po sobě se mohou poškodit. Problém vidím za prvé v tom co je popsáno a druhou věcí bude a to bude tou hlavní příčinou, že v síti došlo několikrát po sobě k proudovému rázu ( vyšší napětí) = proto došlo k poškození žárovek v tak krátkém termínu po sobě. Staré vedení na toto nemá vliv z důvodu malého příkonu žárovek.

doplněno 07.12.11 08:27:

Ještě také nutno podotknout, že žárovky už nejsou to co bývaly.

jana55*
hodnocení

Díky :) No žárovky byly každá jinak stará , ale některé byly nové. ( jinak jsou to obycejne zarovky )

bruk600*

Podle toho jak píšete, tak vám praskaly postupně a nebylo to v jednom okamžiku. Kdyby to bylo najednou zrovna při jejich svícení, tak si umím představit, že se při práci v domě někomu něco nepovedlo , ale jak už jsem napsal, tak to by byly asi i podstatně větší škody i na citlivějších spotřebičích.

jana55*
hodnocení

T o je pravda , že každá praskla zvlášt, ale praskla pokazdé hned co jsem sáhla na vypínač.( a pokaždé vrtali) Tak jsem si myslela jestli to nemohlo být tím. Poslední mi praskla dnes ráno ( také vrtali) , ale tahle žárovka byla nová , měli jsme ji 2 dny. TAk to nechápu tedy...

doplněno 07.12.11 08:53:

Ted jsem šla měnit žárovku a zjistila jsem , že neni prasklá a funguje... jen nesvítilo světlo... Vyměnila jsem druhou žárovku a světlo funguje. Už to nechápu vůbec :)

kdokoliv*

Ostatní žárovky praskly, nějak tak tím co je napsáno výše a ta jedna byla evidentně ( špatný kus) v dnešní době těchto žárovek je mnoho - můžete ji jít reklamovat. Při vrtání ve vašem domě dochází nárazově ke snížení napětí a jak už jsem napsal časté změny napětí v síti mohou toto poškození urychlit.

doplněno 07.12.11 09:08:

Žárovky se mohou čas od času také samy povolit toto je způsobeno její změnou teploty a na patici kde jsou kontakty dojde k neúplnému spojení, zajiskření kontaktu žárovky a pak už se to chová tak jak jste měla sama možnost pozorovat.

jana55*
hodnocení

No právě ,že ta žárovka vadná není ...v jiných světlech svítí. Jinak díky za odpověd a budu doufat , že už další žárovky praskat nebudou... :) Jinak s tím tedy asi nic nenadělám. Tak mi nezbývá nic jiného , než věřit , že už nic praskat nebude :)

bruk600*

Dobrý den, tak pokaždé vrtali a při rozsvícení žárovka jako by blikla a praska? Vyhodila jistič, nebo pojistky? Pak ostatní světla v bytě svítily, nebo nějakou dobu nic? Mohlo by se jednat o to, že při vrtání (nevíme co požívají za stroj) je hodně zatížena fáze na které je vaše větev se světly. Pokud ji ještě zatížíte při rozsvícení, to vyhodí jištění a vy si myslít, že praskla žárovka. Mezitím vyměníte žárovky a oni, nebo možná i vy nahodíte jištění a vám to připadá jako praklá žárovka.

jana55*
hodnocení

Ano vždy blikla a praskla ...žárovka mi 3 krát OPRAVDU praska . Jinak dvakrat se mi vyhodily pojistky ( tedy jen ten jistič asi , protože mi nesvítily pouze světla jinak zasuvky fungovaly. ) a jednou mi jen tak praskla bez vyhozeni... a ted na po čtvrte mi jen nesvítila ( a to ani neblikla.. ).. je to všechno během jednoho týdne. Tak mi to přišlo takové dost divné , proto se ptám tady. . Nikdy předtím se mi to nestalo , že by jich prasklo tolik za sebou :) Diky ( Taky nam ta světla i semtam problikavaji , kdyz maji neco zapojeneho . )

doplněno 07.12.11 09:32:

Ano ostatní světla svítila ve dvou případech ... V prvních dvou se vyhodil jistič...ve druhych dvou už se nevyhodil a ostatni světla svitila...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]