Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem,
zakoupili jsem rodinný dům(dvojdomek). Bohužel však slyšíme sousedy (TV, hlasitější konverzaci, chůzi po schodech atd..).Kontaktovala jsem stavební firmu a ta se k tomu staví zády samozřejmě, že je vše dle projektu. Poradíte mi, proč se tak děje, zda je to normální,jak postupovat, abychom měli soukromí.
Děkuji předem za odpovědi
Proč se tak děje?
To je jednoduché...jsou tam akustické mosty...respektive také stavební konstrukce s nedostatečným zvukovým útlumem..
Nevím jak silné jsou zdi...a jak moc či málo jsou sousedé přes zeď slyšet..
Vím ale že v klasických starších řadovkách nebyl problém slyšet kukat kukačky (tedy rozumějte hodiny) od sousedů..
Dvojdomek...je prostě ležatý panelák s dvěma bytovými jednotkami.
Můžete zkusit nastudovat:
ČSN 73 0532
Norma řeší zvukové izolace mezi místnostmi ležícími vedle sebe a použití konstrukcí, které tvoří hranici mezi jednotlivými prostory. Dle ČSN 73 0532 musí být splněn požadavek na vzduchovou neprůzvučnost mezibytových příček a stěn
R´w = 53 dB.
Poté se můžete zkusit obrátit na hygienu...a nechat provést měření, pak reklamovat..nevím zda projekt, nebo stavební dílo..
doplněno 06.12.11 13:57:Ještě pro doplnění...
Teď jsem se bavil s kolegou stavařem..
A požadavky výše uvedené ČSN splňuje i sádrokartonová jednoduchá příčka s dvojitým opláštěním typ Knauf W112 se 40mm izolace Knauf TP115.
Takže jak zeď musí izolovat si dokážete asi představit...a přesto splňuje ČSN.
Děkuji za odpověď, informovala jsem se u jiné stavební firmy, kdy mi bylo řečeno, že stěna musí být postavena z Porothermu 30cm s označením AKU. Bohužel však firma, která nám novostavbu postavila mlží a nechce odpovídat. Začala jsem to řešit minulý týden, tedy už jsem dala projekt firmě, která ji nastuduje, z čeho měl být dům postaven a poté mi zřejmě nezbývá než povolat firmu, která mi udělá sondu. Každopádně jsem se ptala lidí v ostatních dvojdomcích a ti tento problém neřeší, tedy tohle je zarážející. A to stavila stejná firma.
Porotherm AKU 30cm má váženou laboratorní zvukovou neprůzvučnost Rw=56dB..
Také se dělá ale AKU 30...pro tloušťku zdi 25cm...ten má Rw=55dB..
Tedy jak čtu Vaše příspěvky, snad ani nemám šanci uspět. Když jsem dům kupovala, měla jsem jasnou otázku, uslyším sousedy? Bylo mi řečeno jak jinak, že určitě ne. Nechápu, proč zrovna náš dům, ostatní domy v sousedství tento problém nemají. Je pro mě nepochopitelné, že slyším ,když jsou sousedé hlasitější, chodí po schodech atd., ale naštěstí splachovat WC, nebo sprchu neslyším...Je to boj na dešlí dobu, ale zřejmě mám smůlu.
Dobrý den, Martin již psal, jak postupovat. Pokud bude shledáno, že vše splňuje normy, asi Vám nezbyde nic jiného, než si dát na své náklady byt odhlučnit. Je to hodně i o toleranci, tak by mohlo být řešením i to, přátelsky si o tom se sousedy popovídat. Oni si třeba ani neuvědomují, že jsou hlučnější.
Dobrý den,
sousedy jsem o všem informovala, jsou to slušní lidé a tedy TV si pouštějí potichu, asi se pokouší se nehádat, ale chůze po schodech a takové běžné činnosti prostě tlumit nelze. Jsem nešťastná, dům stál 3000 000Kč a další 1 500 000 dodělávka a to nemáme plot ani zahradu dodělanou, což jsou další investice
Vy jste koupily dům za 4500000kč a ještě budete ivnestovat? A ještě dvojdomek? Co vás k tomu vedlo? Na té zahradě musíte mít někde zakopaný poklad
Stačí aby adresa zněla:
New York
Manhattan
...a cena je vysvětlena..a dokonce mi ani nepřipadá tak vysoká..
Bydlíme kousek od Prahy a nemovitosti se tady takto pohybují. Je to velký třípatrový dům, k domu je přivedena komunikace, osvětlení, hezká lokalita. Kousek od nás např. bydlí pan Jan Železný. Dům je opravdu hezký a prostorný, ovšem to mám háček v tom, že slyším sousedy jako hlasitou TV, křik a hlavně ta chůze po schodech...
Neznám Vaše sousedy, ale stejně nechápu to, že jste nešťastná. Také bydlíme v dvojdomku, ale z první republiky a rekonstruovaný před 15lety. Takže od sousedů nás dělí obyčejná cihla 30cm. Ano, slyšíme mladou sousedku hrát na zobcovku, slyšíme, když přijede sousedky ségra a řehtá se v kuchyni - má pronikavý hlas. Ale že bych se z toho nějak trápil, to ne. Považuji za normální, že prostě okolí slyšíme, stejně jako uřvaného psa o dva baráky dál. Pokud to neruší ve spaní, tak nevidím problém. Ono totiž i taková zdánlivá banalita, jako chtít se v klidu vyspat není pro mnohé lidi běžnou věcí, obzvláště když bydlí v ,,multikulturním´´ prostředí, kde utiskované etnikum dělá brajgl zásadně v noci.
V dvojdomku, kde není možná žádná domluva se sousedem, váš problém vyřešili takto: Zmenšili místnosti, kde jsou domy spojené. Nalepili na stěnu 10 cm polystyrénové desky, nahodili a je to. Nebyl to nový dům, rekonstruovali si ho. Předtím nebylo možné sedět v místnosti, když vedle si pustili televizi, program byl slyšet i vedle. Nyní neví, že mají souseda.
To je sice hezké, ale polystyren není zrovna ideální zvukový izolant..vyjma speciálních polystyrenů pro tlumení kročejového hluku, ale to není tento případ. Nicméně pokud jsou spokojení...proti gustu..
Doporučil bych totéž,co Magdon.Ovšem konstrukce by měla být taková,aby vláknitý materiál byl položen na sádrokartonové předstěně,ale k společné příčce by měla zůstat aspoň 1 cm vzduchová mezera.A celá nosná konstrukce sádrokartonu musí být odtlumená od společné stěny,(uchytit ji třeba na strop a podlahu.)Samozřejmě odtlumit i průzvučnost podlahy a stropu by bylo už mnohem složitější.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.