Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dotaz. V pokoji máme komín, který už není používaný. Popel byl vyhrabán a kovová dvířka, byla utěsněna. Problém je v tom, že na nich neustále vzniká plíseň.
Ještě jsem neviděl, že by někdo v pokoji měl dvířka od komínu. (Jestli-že se tedy nejedná o stavby bez podsklepení anebo u krbů - většinou se dvířka dávají mimo ) Ale k věci = výplň komína pěnou je zbytečná , stačí, když už máte vybírací dvířka venku tak je jednoduše zazdít a je po problému. Není třeba dělat nic navíc.
Komin bych nechal funkční, nikdy se nemůže vědět zda se nemůže hodit. Dvířka bych klidně ale zazdil nebo jinak zakamufloval, snadno by se obnovily v případě potřeby. Co mne ale napadlo, nějakým způsobem bych komín uzavřel nahoře na střeše. Jednak do něj prší, proto asi dole vlhne a plesniví, také je v něm studený vzduch zvenčí a vhkost na dvířách kondenzuje a plesniví..
Díky.
Komín je nahoře uzavřený dostatečně, takže do něj v žádném případě neprší. Vzhledem k tomu, že je na nekryté zdi, myslím, že je v něm moc studeného vzduchu a tedy se plísni daří.
Pokoj není podsklepen, ani nemá půdu, proto jsou dvířka v pokoji.
Nechávat komín pro případ použití někdy v budoucnu nemá smysl, komín se používat nebude určitě. Právěže se obávám, že pokud díru nevyplníme pěnou, bude se i nadále dělat plíseň na zdi (po zazdění).
Tak to by mohlo být právě naopak = tím, že se komín zazdí,( tak jak je) vznikne dutý prostor, který bude nějak dýchat narozdíl od pěny - i přesto, že pěna je velmi pórovitá mohla by mít za následek obdobný jev na třeba jiném místě. Jednoduché řešení zazdít tak jak jsem psal a zase Vám zbyde případné jiné řešení jako je např. komín zasypat třeba škvárou. Můžete ho i následně zapěnit ale to se mi nezdá jako dobré řešení.
jestli-že se objevovala plíseň na dvířkách která jsou plechová ( na nich se voda sráží velmi dobře z důvodu vysoké tepelné vodivosti kovu) , tak nevěřím, že by ke stejnému problému docházelo v případě zazdění zdícím materialem.
Pěna je drahá, osobně bych do něj po zazdění dole nasypal perlit, je sypký, nehořlavý tepelně izoluje a není drahý.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.