Nejste přihlášen/a.
Jaký je rozdíl ve výhřevnosti a ceně dřevěných briket a uhlí.
Hřejí méně, cena je srovnatelná. Pokud si pamatuju je výhřevnost briket srovnatelná s hnědým uhlím, ale na rozdíl od popela z uhlí můžeš popelem z briket přihnojovat zahrádku.
Kde jsou ty doby, kdy se mi zdálo, že jsou dřevěné brikety za 30,- Kč/ 10 kg drahé...
U briket máš jasnou představu, přímo vidíš, jak hážeš peníze do kamen. A věž mi, není to příjemný pocit.
Tak pokud jsem pochopila tak mám zvolit tedy uhlí.Jde mi o to,že dřevěné se dá lépe skladovat a mám krbová kamna(né drahá cena 6 000,-) kde by němělo být uhlí,ale jelikož chci příští rok měnit a koupit jiná.Tak je jedno zda je ted zruším.Tak co mi poradíš.Raději bych uhlí,ale jak už jsem tu psala tak mám ted špatné skladovací podmínky.
Jestli máš možnost to nějak nařezat, nebo nakoupit v "kotoučích" kup si dřevo. Tím nemyslím krbové v baumarktu. Jednak to vyjde nejlaciněji, jednak to můžeš skladovat venku. A v krajním případě .. No myslím, že jsi holka šikovná a s elektrickou pilou by sis mohla rozumět. Já občas používám "na podpalku" dřevo, které řežu běžnou pokosovou pilou.
Dřevo na zimu už mám nařezané a uskladněné,ale tak maxs na 3 měsíce a v lese je tu dřeva dosti,jde mi o to,abych v noci hodila do kamen uhlí nebo brikety a ono to déle hořelo.Řezat také není problém,ale když si spočítáš elektriku a tu dřinu,tak je lepší přijít k hotovému
Pořád to vyjde laciněji. Ale jinak se dá koupit hotové a jistě i u vás na Olomoucku.
Jestli budeš topit tvrdým dřevem - dub, buk - a budeš mít solidně seřízené spalování, vydržíš krásně do rána. Tvrdé dřevo déle hoří. Nebo se naučíš jednou/dvakrát za noc vstávat a přiložit. Věř mi, funguje to.
V noci určitě bys neměla topit v místnost, kde spíš - ledaže máš neutěsněná okna.
a ještě jeden dotaz na tebe kolik toho objednat na zimu rozměry po mě nechtěj...jeden člověk 3 hafini malá větší zateplená cihlová chata...vytápět se bude jen spodní část...
Bez rozměrů se to neobejde. Dej rozměry vytápěných místností (aspoň odhadem a to včetně výšky - potřebuju kubíky) a myslím, že to půjde spočítat aspoň přibližně. A chce to i vědět, jestli máš dům zateplený.
Zatepleno je výška 2metry a délka 7X7m doufám ,že se to dá pochopit a pokud Ti to mohu usnadnit tak bych se chtěla vejit tak mezi 1500,- až 2000,-kč.
máš to v poště - spočítal jsem Ti ale jenom množství dřeva. Cenu zjistíš, když si množství dřeva (v kg) vynásobíš cenou za kilo dřeva. neznám aktuální hodnoty, ale moje tabulka mi říká, že bys měla počítat nejméně s dvojnásobkem uvažovaných nákladů.
Martino, zeptám se, opravdu je výška místnosti 2 metry a délka 7x7metrů? Asi jsem to nepochopil. Jaké máte kamna? Když naházíte stejné množství briget do různých kamen, dostanete různou výhřevnost. Jak hodně je zatepleno ve stěnách a stropě?
Ta výška je o maloučko více 2,2 a zatepleno bych řeka celkem dobře.Spíše bych se chtěla vejít do ceny kolem 1500,- až 2000,-,jelikož mám horší skladovací podmínky a ohledně té výhřevnosti to letos testnu a uvidím.Mám krbová kamna asi koupená v Obi cena odhadem 6000,-.Jinak od Al jserm dostala hodně informací jako vždy mu děkuji a určitě budu ráda za každou další radu.
Je mi ctí a potěšením.
Ty tepelné ztráty, co jsem Ti na jejich základě počítal spotřebu paliva, jsou odhadnuty s ohledem na zateplení, ale jak jsem říkal, celkový výpočet - přesný - podle příslušné normy by byl složitý a dost zbytečný pro tento případ. Jo a je to počítané pro smrkové dřevo. V podstatě jde o to, jakým způsobem nahradit teplo, které unikne, teplem, které je ukryto ve smrkovém dřevě. A jedná se jde o nejlacinější variantu.
Jinak něco mi říká, že ta kamna máš s výkonem 6 kW - zrovna nedávno jsem koukal na tu akci v OBI.
Tak pokud začnu počítat, tak 7 x 7 x 2,2 je cca 110 m3. Neznám izolaci, ale budu uvažovat cca 35 W/m3, tak se dostávám ke ztrátě objektu někde kolem 4 kW. Staré topenářské pravidlo říká 1 m3 /plnometr/ dřeva na sezonu na 1 kW , tj. jsme na 4 plm, tj cca 6 prm/prostorových metrech- včetně vzduchu mezi dřevem/. No a vzhledem k tomu, že nepředpokládám suché - min 2 leté dřevo, tak plus 25 - 30 % navíc-to jsme na 7,5 - 8 prm. Pokud to bude smrk/borovice , tak se bude pohybovat cena kolem 550 - 600 Kč /prm vč dopravy... no a poslední vynásobení a jsme u celkové částka 4 -5 tis. Kč. Jo a to ještě není to dřevo nařezané a nasekané.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.