Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Chci se zeptat.Potřebujeme udělat rozvod UT a abych mohl objednat materiál potřebuji vědět zda bude stačit,když bude hlavní trubka 25 a přívod k radiátorům 20.Nebude to stahovat okruh?Bude to stačit na sedm radiátorů?Nebo bych měl tu hlavní trubku dát třeba 30 a k radiátorům 20.Ptám se hlavně kvůli vzhledu.Pokud by to stačilo že by to fungovalo jak má při těch 25/20 bylo by to dobré.Prosím poraďte mi někdo.Díky za odpověď Radim.
Samotížný systém Vám s těmito dimenzemi fungovat 100% nebude.
Systém s nuceným oběhem na 99% ano..
U většiny rodinných domků a bytů vystačíte s dimenzemi od 16 do 22mm.
Jinak se ale dimenze rozvodů a škrcení armatur počítá...
"Na ruku" to ovšem také lze u menších soustav udělat, pokud máte trochu znalostí...a technických vědomostí.
Díky všem za odpovědi.To topení není samozřejmně samotížka,ale je hnané oběhovým čerpadlem ( Jiank to bohužel nešlo udělat).
Jenom jsem chtěl vědět ať nekoupím něco špatně.Mě totiž připadalo že ten rozdíl není moc velký.Jako myslím to tak že když je hlavní 25 a k radiátorům se připojí 20 že to není moc velký přechod a aby to nedělalo nějaký problémy.Díky moc všem Radim
Přijde mi to možná až trochu předimenzované - my teď dělali také nové rozvody o obdobném počtu radiátorů a používali jsme měď o průměru 20mm pod kotlem, 18mm "hlavní" rozvody a 15mm přímo odbočky k radiátorům Nutno podotknout že bez čerpadla...
Určitě bych se ale poradil s odborníkem, dle slov našeho topenáře to bývá v celku dost individuálně řešená věc závisící na mnoha faktorech
Samotížku v dimenzích od 15 do 20mm...?
Tak to se zajedu podívat...
A píšete "pod kotlem 20mm"...
Jste si jistý, že čerpadlo není v kotli?
V jistých specifických případech by to sice chodit mohlo..., ale v reálu v 99% případů nikoliv..
doplněno 05.12.11 18:05:P.S.:
a ještě mi řekněte že se jedná o etážové topení...a tepelný spád systému 55/45stC...a jdu zahodit všechny hydraulické tabulky...a po 22 letech se vrátím do zpět do školy
Až půjdete nakupovat tak si napište Cu trubky jsou v průměrech 12,15,18,22,28,35,vám bude stačit na těch sedm těles začít 18 pak použít 15, a šla by i 12 nakonec ale fitinky ke 12 jsou stejně drahé jako na 15 tak stačí koupit průměr 18-15.Větší průměr je zbytečné kupovat teda pokud nemáte sedm těles třeba v rozměru 33/600/2000
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.