Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
chtela bych se zeptat, zda je nejakym konkretnim zpusobem upravena frekvence plateb zaloh za elektrinu v zakone (ci jinych pravnich predpisech) nebo je tato aktitiva ciste na dohode mezi spotrebitelem a prodejcem elektriny.
Od zari roku 2011 nam prodejce elektriny predepsal mesicni zalohy (jejiz vyse za 12 mesicu priblizne odpovida celkove spotrebe elektriny, zatimco do tohoto data byla zaloha predepsana jedenkrat v roce a v zari prislo celorocni vyuctovani.
Puvodni stav plateby zalohy a platby vyuctovani nam vyhovoval nebot odberne misto je rekreacni chata, ve kterem je pres zimni obdobi minimalni spotreba elektriny.
Prodejce mi argumentuje tim, ze platba zalohy po mesici je pro mne vyhodnejsi nez predchozi zpusob, s cimz ja nesouhlasim a rada bych se s prodejcem dohodla na pulrocni periode, na coz prodejce reaguje odmitave. Jsem presvedcena, ze mesicni frekvence plateb zaloh je vyhodna zejmena pro prodejce elektriny, ktery v nasem pripade dostane zaplaceno na nekolik mesicu dopredu, aniz by elektrina byla v obdobi placeni zaloh spotrebovana. Zadne jine spory s prodejcem elektriny nevedu. Domnivam se, ze ochrana spotrebitele by mela fungovat v tomto pripade stejne jako funguje v jinych oblastech.
Rada bych se tedy zeptala (jako v uvodu emailu), zda je pro stanoveni frekvence plateb zaloh opora v zakone nebo pravnich predpisech?
Dekuji za odpved,
Tady je oficiální stanovisko, z čehož nemám radost. A musím to nějak řešit ve svůj prospěch.
Společnost ČEZ Prodej převádí všechny své zákazníky na měsíční četnost z důvodu
sjednocení pravidel napříč celým portfoliem zákazníků. Dvouměsíční, půlroční a roční
četnost placení záloh již nebude dále podporována, a proto většina zákazníků bude od
května 2011 do května 2012 převedena na měsíční četnost. O této změně jsou zákazníci
informováni na www stránkách.
Tak mně xyz účtuje elektriku až na konec roku (RD jako další nemovitost), tudíž já jim dlužím. Zřejmě záležtí na výši odběru, na sazbě?
A proč se bojíte svého dodavatele zeptat, podle čeho tak postupuje a hledáte radu jinde?
Já se chci na svého dodavatele nejdřív připravit a zjistit si, jak to chodí u jiných zákazníků.
Jak jsem psala, nově máme předepsané zálohy měsíční, aniž bych s tím souhlasila. Čili potřebuju vědět, na které straně je právo volby a ptát se na to u protistrany je stejné jako se zeptat řezníka, jestli má kvalitní maso.
V.
Pokud to není upraveno pr. normou, tak je to věcí každého dodavatele a nemůžete se ohánět, že to jinde dělají jinak. Jsou to prostě jejich podmínky a buď s tím souhlasíte,, nebo jdete jinam. ČEZ uvádí hranici 100 Kč/měsíc. O energetice jsou zákony...
Právo volby je na vás - berete/neberete. V tom je dnes naše svoboda. Tak jako jsou smluvní ceny... sleví/nesleví jdete jinam kde je to levnější.
Placení záloh ČEZ. V Praze máme ve smlouvě měsíční předpis na určitou částku. Přes léto, nám někdy z výpisu zmizí záloha, třeba dva měsíce. Přes zimu, zase nám ČEZ sami zvednou zálohu, dle spotřeby. ČEZ nás ubezpečila, že předpis upravuje podle spotřeby sama.Chalupu platíme dle dohody čtvrtletně, zase nám ČEZ posílá předpis podle spotřeby, různé částky. Z toho plyne, že zálohy si ČEZ upravuje sama, dle spotřeby.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.