Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Poradí mi někdo, jaké nejlevnějš topidlo pořídit do chaty, pro udržení teploty kolem +5°C přes zimní období.
Děkuji.
Neporadí, protože nevíme jak je Vaše chata velká...jaké má tepelně technické vlastnosti...a jakou má tepelnou ztrátu.
Až to budeme vědět, pak Vám poradím el.přímotopný panel (panely) na zeď...přílušného výkonu (výkonů)...cca 2000Kč/ks dle výrobce a typu.
Nic jiného tam asi nevymyslíte...Ovšem doufám že máte dobře udělané el.rozvody.
Myslela jsem přenosné topidlo, které bych dala do koupelny asi 10m3 a do kuchyně 40m3. Nemusí být vytápěná celá chata, jenom tam kde je vedená voda., abyh ji nemusela vypínat a nepoprasklo poterubí. El. rozvody jsou v pořádku. Jedná se o nově postavený zděný cihlový domek, který slouží jako zahradní ubytování přes jaro, léto, podzim.
Drtivá většina přenosných topidel s ventilátorem má dva výkony...1000 a 2000W..plus termostat, pro Vaše účely to stačit bude.
Je zde ovšem určitě riziko převržení..a možného požáru (zvíře...zloděj..)..i když v těchto zařízeních jsou kontaky které je při převržení vypnou..
Ale na chatě, kde třeba 4 měsíce nebudete to nechat puštěné...bych měl strach..
Rozhodně je lepší a jednodušší a cenové méně náročné uzavřít přívod vody a vodu z potrubí před zimou vypustit. Pokud máte kompresor, tak vypouštění vody můžete urychlit nízkým tlakem vzduchu do vodovodního kohoutku.
Při vypuštěné vodě (a vypuštěném topení) nehrozí zamrznutí a popraskání trukek při mrazu.
Pokud chcete na chatě spotřebovávat i přes zimu elektriku, tak přes časový spínač můžete spínat vždycky na hodinu teplovzdušný ventilátor. Ten ale rozhodně musíte ukotvit na nehořlavou podložku a i tak je to riziko (žádný dohled, nebezpečí požáru, nebezpečí zkratu).
Já bych normálně vodu vypnula a vypustila - jsou tam na to speciální ventily. Ale instalatéři mě straší, že pokud bude v místnostech mráz, tak mi popraskají vodovodní bateriee. Jsou pákové a prý v nich zůstává voda, která nejde nijak vypustit. Tak proto sháním informace, jak nejlépe udržet teplotu nad nulou. Jinak tam mám možnost jedno za týden zajet na kontrolu, pokud nenapadne hodně sněhu.
Zatím tam zatápím, ale ne řádně. Tak na hodinu roztopím kamna. Ale ono nijak nemrzne venku, tak ani v chatě.
: @martincakl ,vám poradil dobře ,známý to má taky tak a je spokojen ,ty el. radiátory stojí pár kaček,ale se spotřebou to je horší .Proto mi máme na chatě klasické kohoutky a na zimu vodu vypustíme .Sice nejsme tak IN jak vy ,ale zase ušetříme za energii
Pokud nepotřebujete být v tom domku v zimě, tak se skutečně vyplatí vodu z trubek vypustit a pákové baterie odšroubovat a vodu z nich vylít. Každá baterie je na 2 převlečných maticích, které se během minuty povolí a je to! Když bude venku v noci - 20 st.C, tak by Vám voda stejně v nějakém koutě zamrzla!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.