Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém promáčených zdí a postavení byt.družs

Od: karlosmen odpovědí: 15 změna:

Dobrý den.

Máme problém, který se vám zde pokusím nastínit a s kterým si nevím rady. Bydlíme na vesnici ve třípatrové bytovce ( jakoby mini panelák ). Dům prošel rekonstrukcí střecha a bylo provedeno zateplení. Bydlím zde s rodinou od února tohoto roku. Při četnějších deštových srážkách se ale stává, že jsou na chodbách promáčené zdi pod okny - viz. foto - toto strašně dlouho usychá a na chodbách to i docela dost ,,zapáchá". To by nebylo to nejhorší - chodba je chodba. Nicméně se toto stává i u nás v našem bytě a to na straně, kde je sever a kde, když prší, tak vodá ,,lítá" až na sklo pokojů... Posuďte sami - viz foto. Jsou zkrátka promáčené zdi, jak asi vidíte, o zápachu radši ani nemluvím, než toto po nevlídném počasí vyschne, tak to trvá třeba týden a tvoří se zde docela velké plísně. Máme dvě malé děti a při představě, že toto v pokojíčkách dýchají... Myslím si, že tato závada je díky špatným venkovním parapetům, které museli být měněny při zateplování domu. Na chodbách jsou třeba i venkovní parapety tak, že voda místo aby stákala ven ( od okna ) stáká právě dovnitř ( k oknu ), kde se drží, což je určitě špatné... Podle mne by toto mělo spadat do opravy a financování v rámci každoměsíčních příspěvků do fondu oprav - ,,závada" přeci proniká z venku, já za závadu nemohu... A myslím si, že právě z tohoto důvodu nereagují, aby to nemuseli z fondu, na který každá měsíc každý obyvatel domu platí, platit...

Tuto skutečnost respektive závadu jsem ohlásil na bytově družstvo tento rok již v 6/211, které se o náš dům stará přes email na jejich podatelné - přišel mi výpis, že si email se zprávou o ,,závadě" a fotkama přečetli, avšak nikdo s tím nic nedělá a ani se mi nikdo neozval.

Co s tím? Jak mám postupovat dále? Já to nechci nechat takto být, níčí to přeci MŮJ byt! Napadá mne jedině možnost, že bytovému družstvu oznámím, že jim přestanu platit po nějakou dobu příspěvek do fondu oprav ( když mi to nechtějí opravit ), tuto závadu si v bytě opravím sám, předložím jim fakturu za opravu a až budu mít tento ,,výdaj" v podobě neplacení příspěvku do fondu oprav splacen, budu do fondu příspívat i nadále... Ale nemohou na mne to nějak vymáhat? Přes právníka, soudně?

Do bystě dělali vy?

Problém promáčených zdí a postavení byt.družs

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

karlosmen
05.12.11 09:17
hodnocení

.

Problém promáčených zdí a postavení byt.družs #2

karlosmen
05.12.11 09:18
hodnocení

..

Problém promáčených zdí a postavení byt.družs #3

karlosmen
05.12.11 09:19
hodnocení

...

Problém promáčených zdí a postavení byt.družs #4

karlosmen
hodnocení

Poradil by prosím někdo?

bruk600*

Nevím jak to funguje u družstevních bytů, ale s jistotou vám mohu říci, že pokud nevyměníte ještě okna, tak budete mít stále problémy. Ty stávající jsou ve strašném stavu a většina vody asi zatéká za izolaci okolo oken.

des*

Pokud někdo přitluče ten plech tímto způsobem ,tak holt za něj teče.A okna jsou poze nenatřená.Jinak když vidím že se nikdo nestará tak se postarám sám.Na opravu stačí klempíř .Pokud budet argumentovat proč bych to platil já...tak si nestěžujte.Fakturu od klempíře si nechte prolatit BD.

karlosmen
hodnocení

Nejde mi o to, ,,proč bych to měl platit já". Jde mi o to, že každý měsíc odesílám do fondu oprav ne zrovna malou částku a když je problém, je z jejich strany ticho po pěšině...

des*

Dobře,pokud je to vaše a platíte do fondu,udělejte to jak jsem psal.Pokud se cuknou,do fondu neplaťte.

karlosmen
hodnocení

Některé byty jsou v družstevním vlastnictví a některé v osobním - já ho mám již v osobním...

V tom případě si musíte zjistit, zda okna jsou součástí bytu nebo patří do společných částí domu. Najdete to v prohlášení vlastníka. Jsou-li okna součástí bytu, musíte si opravu zajistit a zaplatit sám, v opačném případě je to povinností majitele domu.

jabraka*
hodnocení

0x

Příspěvek do fondu oprav musí platit každý člen družstva i vlastník.Nesouvisí to s nedostatky technického stavu.Samospráva by si měla s těmito nedostatky poradit.Není potřeba do toho zatahovat družstvo.

JABRAKA

karlosmen
hodnocení

Samospráva...tím je myšleno co?

karlosmen
hodnocení

U bytového družstva jsem včera po emailu ještě jednou problém urgoval, ale pochopitelně reakce zase žádná.

Proto se ptám, mohu si tedy dovolit přestat po nějakou dobu platit příspěvky do fondu oprav ( toto jim pochopitelně oznámím ), oprava si zařídím sám, účet za opravdu předložím bytovému družstvu a od doby, až se mi to neplacením příspěvku ,,splatí", budu nadále zase přispívat? Je to takto možné? Nemohou na mne ,,nějak" zaútočit, tahat mě po soudu apod.?

Děkuji.

Pokud chcete obdržet smysluplnou odpověď, měl byste poskytnou více informací: Je ve vašem domě pět nebo více bytů v osobním vlastnictví a vzniklo tedy společenství vlastníků jednotek (SVJ)? Pokud ano, tak koho si SVJ vybralo jako správce? Pokud je to někdo jiný než družstvo, je zbytečné se na ně obracet se svou žádostí. A pokud je družstvo správcem, je lepší obrátit se na ně osobně; nemůžete vědět kdo všechny e-maily čte a jak s nimi nakládá. A znovu opakuji otázku - jsou okna součástí bytu nebo patří do společných částí domu?

doplněno 06.12.11 15:49:

Ta moje poslední otázka má tento význam - z tzv. fondu oprav (nepřesný, leč používaný výraz) se hradí opravy a údržba společných částí domu - výtah, schodiště, střecha a pod. Některé SVJ má v prohlášení vlastníka uvedeno, že okna jsou součástí bytu, u jiných mohou patřit do společných částí domu. Než si toto vyjasníte, rozhodně bych nedoporučoval přestat platit příspěvky do FO.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]