Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chci se zeptat na to jakým způsobem vyvrtat díru do 20 cm tlusté betonové stěny. Jde o to vyvrtat díru na protažení kabele. Vrtáky do betonu a vrtačku máme, mě spíše zajímá jestli jde nějak snížit přehřívání vrtáku. Vzpomínám si, že na učilišti a v praxi jsem vyděl stojanové vrtačky a mám pocit, že tam byl k vrtáku přívod buď nějaké emulze nebo oleje a nevím jestli to bylo na ochlazení nebo snížení tření. Dala by se sehnat nějaká emulze v přijatelné ceně? A tupí se vrták snáze jestliže se moc přehřívá?
Při vrtání do betonu se vyvarujte čímkoli mazat.Nejde to lehce,záleží na použité technice.Nějaká slabá plečka se spíš spálí,použijte velkou vrtačku,např.Kango.Nemáteli,pujčte si ho v pujčovně.
doplněno 04.12.11 12:35:Jistý odpovídatel vám sdělil že jsou vrtací kladiva,kterým LAIKOVÉ říkají Kango.Chci ho upozornit,že se hluboce mýlí,je to název vrtacího kladiva a je odborný -viz odkaz,nejen pro něj. direto.cz/...
Nejde o mazání, ale o chlazení a zde voda určitě neuškodí. Ostatně, v dolech či lomech mají důlni vrtačky duté vrtáky kudy se žene do vrtací korunky voda a to ze tří důvodů, aby se neprášilo, aby byl odvrtaný materiál vyplavován a také aby byla vrtná korunka chlazena.
Co se týká vyvrtání dírky pro kabel, tak záleží o jaký beton jde. Někdy jde i provrtat běžnou vrtačkou a vidiovým vrtákem a chlazení vodou neuškodí, jinak se vrták i rozžhaví. Stačí na to uzavřená petlahev s malou dirkou ve víčku vypáleném rozžhavenou jehlou. Normální vrtačkou i příklepovou je to ale úkrutná práce. Jasně doporučuji dvoukilové příklepové kladivo s upínáním SDS+.
Samozřejmě s větším vrtacím kladivem s upínáním SDS MAX, kterým laikové ríkají Kanga to půjde ještě lépe. Na jednu dirku těchto rozměru je to ale skoro zbytečné. Záleží na průměru díry pro kabel. Do proměru cca 15 max 18 stačí menší kladivo, na větší díry ale již trochu trpí.
doplněno 04.12.11 12:20:Ještě chci dodat, protože by můj názor na chlazení mohl vyznít jinak, že samozřejmě se v praxi při práci s vrtacími kladivy ani přiklepovkami nechladí. Pokud se ale vrtá normální vrtačkou bez příklepu, tak chlazení není na závadu. Pokud tedy jde o jednu dirku kterou chci prakticky propálit doma dostupnou vrtačkou. Také jsem kdysi takto vrtal a vidiový vrták jsem na jednu delší díru do betonu musel xkrát brousit.
Nepíšeš co máš za vrták, ale nejspíš to bude SDS, nebo SDS +. Ty se vyrábějí pokud vím jen zkvalitní oceli, takže ničím nemazat, ale vrtat třeba s přestávkami. Hlavně se do vrtačky neopřít vší silou, aby to bylo rychleji. Chce to vrtat s citem . Patronka
určitě není upínání rozhodující v kvalitě vrtáku. měl jsem vrták SDS a po 5 vteřinách korunka nikde
Systém SDS neexistuje, buď je SDS+ nebo SDS MAX.
S tou oceli to máte také malounko popletené. Z oceli se samozřejmě vyrábí tělo vrtáku, na čele vrtáku jsou ale umístěné břity z jiného materiálu než je ocel. Tento materiál má zcela jiné vlastnosti než oceli a to dokonce ty nejkvalitnější. Lidově se těmto břitům říká widio, jsou to ale složité spékané kompositní materiály a pro každé použití mají jiné složení a vlastnosti.
Že jsem napsala označení nesprávně mi došlo hned po odeslání odpovědi, ale už se mi to nechtělo opravovat. Jinak název vidiový ( nikoli widiový ) je zcela oficiální, je tak uváděn i v katalogu. U délky nad 200 mm neznám vrták s válcovou stopkou, pouze SDS + a SDS max. S tou ocelí máš taky pravdu, používá se název SK - slinuté katrbidy, nebo TK - tvrdokovy. Připouštím i jiné možnosti, za pultem železářství už nejsem 9.rok. Patronka
doplněno 04.12.11 19:14:Jsem moc ráda, že jsme si to vysvětlili. Já tu nejsem nová, ale staronová a starší uživatelé mne znají. Za tu dobu na poradte jsem zjistila, že jsem tu jedna z nejstarších, takže tykání mi připadá přirozené, ale když mi začal tykat Jabraka v odpovědi na mou úplně první otázku, taky jsem se čertila. Vidiové vrtáky až do délky 400 mm jsem taky prodávala, ale těma by šlo vrtat tak do dortu. . Předpokládala jsem nějak automaticky i trochu větší průměr než 10 mm. Patronka
To dvojité w jsem převzal nějak automaticky z německého názvu. Svého času jsem míval prodejnu s nářadím.
Jinak mám sadu vidiáků s válcovou stopkou nad 200 mm, moc běžné ale nejsou.
Pro velmi tvrdé nástrojářské materiály, vyráběné většinou z karbidů wolframu či titanu, se někdy používá nesprávný název "vidium". Nesprávné označení vzniklo ve dvacátých letech 20. století, kdy německá firma Krupp počala průmyslovou výrobu slinutého karbidu typu WC-Co pod názvem WIDIA (z německých slov wie diamant = jako diamant). Zdroj Wikipedia.
Slovo ale zdomácnělo, my také říkame třeba luxovat :D
Stejně jste ale dobrá. Tedy jsi dobrá, nějak si nemohu zvyknout že se tady tyká. Stará škola.
doplněno 04.12.11 19:35:Ok, také jsem to ohodnotil
Koupil jsem vrtací kladivo v Kauflandu za 1200 bratru - českých a má za sebou takových děr na desítku.A mohu říci,že mi díra o průměru 16 mm trvala asi 20 vteřin.Na štěstí jsem nechytil armaturu.
JABRAKA
Jde o to, že pro jednu díru se nevyplatí kupovat, byť levné vrtací kladivo. Také mám takové z Bauhauzu a dokonce s pětiletou zárukou. Vrtám ale často do staviva. Jedinou díru bych řešil jinak. Půjčením vrtacího kladiva nebo pracným "prodlabáním" vrtákem s tvrdokovem.
Důležité a praktické info: Vždycky počítejte s tím, že při vrtání skrz panel vám z druhé strany odpadne poměrně velký kus betonu. Rozhodně vrták neudělá maličkou dírku, ale vyrazí beton o velikosti několika centimetrů , možná i přes 10cm. Já jsem vrtal úžasnou vrtačkou , panel jsem provrtal za 2 min a odpadnul mi kus cca 10*15*2cm. Tak ať si doma něco nerozbijete.
Vrták 8mm SDS+ (na UTP stačí) a obyčejné vrtací kladivo třeba z OBI. Nejvíc času Vám zabere rozbalení a zbalení vrtačky. Nic neřešte a vrtejte.
No tak mě nejvíce času zabralo vyvrtání díry. Jelikož vrták byl 10mm a byl to ještě ke všemu vrták navařený na nějaké tyči tak se to "vyklalo". Šlo to pomalu, po kousíčkách a s přestávkama jsem to vrtal snad hodinu.
ale klasikou vrtákem viia a normál příklep,pokud se použije pneumatický a korunkový tak to leze jak po másle,jinak na tu díru z druhé strany se mě osvědčila přitlačená deska polyše, a na konci tolik netlačit
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.