Nejste přihlášen/a.
Zdravím moji milý rádci,
jsem tu zase pro další radu, a teď ohledně vrtáků a šroubů. Takže k těm vrtáku, potřebuji do zdi vyvrtat 8 děr s průměrem 10mm a délkou 50mm, nicméně si nemyslím že to bude obyčejná omítka. Když jsem vrtal naposledy, tak jsem tu zeď obyčejným vrtákem do zdi nemohl provrtat. Bydlím v klasickém paneláku, tak jestli je ta zeď nějak vystužená. Opravdu netuším, ale potřebuji to provrat. Jakej vrták tedy použít? Do betonu?
A další otázka, koupil jsem si novou TV stěnu na kterou si zavěsím TV. Součásti stěny byl i držák na zeď, nicméně bez šroubků, tak se chci zeptat stačí když si zakoupim šroubky někde v železářství? Nebo v nějakém hobbymarketu?
Jsem jen žena, ale nedá mi to a něco napíši.
Bydlíme v paneláku přes 30 let. Všechny díry na obrazy, poličky a pod. se musí dělat příklepovou vrtačkou, pak to jde samo, zvládne to i žena. Vrtáky jsme používali vidiový. Vlastní zkušenost.
Viky, určitě žena zvláde vyvrtat díru. Ale s nejlevnějším vidiákem, s hobby vrtačkou s mechanickým příklepem je to do panelu občas těžký boj!
Pamatuji, jak mne v neděli dopoledne doma v paneláku dopoledne probudil déletrvající rachot. Asi po čtvrthodině mě to vyhnalo z pelíšku a vyrazil jsem po schodech s nelichotivými až neslušnými slovy na rtech hledat pachatele tohoto rachotu. Našel jsem skoro zoufalého souseda, který trošku neprozřetelně slíbil manželce, že jí zavěsí několik poliček do železobetonového panelu. Se svým kutilským vybavením byl právě přibližně v polovině první díry. Z asi šestnácti potřebných. Při představě zkažené celé neděle jsem ze sebe udělal hodného, řekl mu ať si udělá na zeď křížky, že mu to rád vyvrtám - nelhal jsem. Opravdu mi stálo za to seběhout tři patra pro profinářadí a za pět minut mu ty díry vyvrtat. Protože za čtvrthodinku jsem lezl zpátky do pelíšku s vidinou krásného a klidného zbytku neděle!
Aneb: vše je o vercajku...
Hope, ale většinou se nám pro těch pár děr nevyplatí pořizovat profi nářadí a tak si musíme poradit, jak to jde. Já mám přes 30 let starou narexku. Vím, že do panelu bych měl vrtat hezky pomalu, ale mě se osvědčilo předvrtat si to čtyřkou při 2800 otáčkách. Je to zvuk jako u zubaře, ale většinou se to povede.
Hope, máte pravdu. U nás nářadí vždy bylo, a je kvalitní, to manžel nakoupil, jen už nebyl na to čas s ním pracovat. Vždy byl služebně mimo, když bylo potřeba doma něco dělat. / to není stížnost / Díky mé práci jsem měla kontakt jak na stavební firmu, tak na udržbáře a tam jsem se hodně naučila, odkoukala a nechala si vysvětlit, čemu jsem nerozuměla.
Takového souseda, bych brala také. SUPER!
Dobrý den, lidi vy snad vůbec nespíte . Musím podpořit Hopa, protože bez slušného vrtáku to půjde mizerně i s nejnovějším typem vrtačky. Kdysi jsem doma do betonového stropu v předsíni chtěla vyvrtat otvor pro hmoždinku na lustrhák, bylo to šílené. Letos jsem ale šroubovala k témuž stropu lišty a s vidiovým vrtákem Joran to šlo jak do másla i když se mi všude pletl kocour. Cena vrtáku byla přiměřená. Patronka
Přesně tak, jen bych ještě podotknul, že i běžná vrtačka s příklepem se může na některých panelech trápit. Je velký rozdíl mezi běžnou vrtačkou s příklepem a tzv. vrtacím kladivem s upínáním SDS+ který má jiný systém přiklepu. Měl jsem tu čest nedávno vrtat pár dír do betonového nosníku a běžná příklepová vrtačka, dokonce značková Bosch, když narazila na první křemený oblázek tak bzučela a skoro nic se nedělo. Vrtací kladivo si s tím poradí hravě. Takže obecně, když budu vrtat jednu nebo velmi málo děr, nějak ji propálím obyčejnou vrtačkou, když budu chtít vrtat více a nenadávat, raději si půjčim malé vrtací kladivo. Má jej každý lepší řemeslník ve stavebnictví. V Bauhausu se prodávají Alpha-Tols s pětiletou zárukou tuším za 1200,- což je do paneláku samozřejmě zbytečný přepych, domácímu stavebníkovi který vrtá do zdiva častěji se vyplatí, protože nejen vrtá, ale i seká.
Jak víš, že potřebuješ průměr 10 a délku (hloubku) 50mm? O kotvení do panelu nic nevíš, šrouby ani hmoždinky nemáš, ale tuhle informaci víš. Připadá mi to celé trošku nelogické. Máš vůbec vrtačku? A jakou?
Viky to napsala správně - vidiový vrták. Kdekoli v železářství však stačí říct vrták do betonu nebo do panelu a dají ti ten správný.
1. Nemusíte umět všechno.
2. V klasickém paneláku z betonu najdete max cca 2mm omítky, zbytek je železobeton.
3. Rozdíl šroubků v železářství nebo hobymarketu je asi jako nakoupit rohlík v sámošce nebo hypermarketu.
4. Myslím, že Vás vyjde levněj si někoho zavolat, vyvrtá a našroubuje - než si dělat starostí a zbatečné nákupy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.