Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod plateb záloh za energie na nájemníka

Od: robi* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

mám v úmyslu pronajímat byt (v OV) výtápěný dálkovým topením ( radiátory s měřidly spotřebovaného tepla). Chci se zeptat, zda je možné převést platbu záloh za teplo přímo na nájemníka ( bude přímo zodpovědný za svoji spotřebu) nebo musím v platbách účinkovat jako prostředník a v případě přečerpání záloh se mohu těšit na tu více či méně zajímavý nedoplatek, který si dodavatel vymůže přímo na mně, jako na majiteli *sok*. Co se záloh plynu a elektřiny týče, tak to samozřejmě převést jde. Omlouvám se všem čtenářům, které irituje to, že takové "opatření" ani technicky není možné ( např. ukončení nájmu v prúběhu topné sezony, apod). To opravdu nevím. Vím, že to lze určitým způsobem ošetřit kaucí, ale přímá angažovanost nájemníka mi příjde jako větší "zichr. Děkuji za možnou odpověď.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hankauk*
hodnocení

0x

Já mám pronajatý byt od majitele domu. Každý, kdo má pronajatý byt v jeho domě, má napsány energie přímo na sebe. Jediné, co pan domácí musel udělat, bylo, že šel se mnou na plynaře a elektrikáře osobně a vyřídil s nimi převod zařízení na moje jméno. Tudíž budou ev. dluhy vymáhat po mně. :)

robi*
hodnocení

Děkuji "hankauk" za reakci na můj dotaz. Způsob zaangažování nájemníka do "převodu" elektřiny a plynu je mi zcela jasný (napíšeme počáteční a konečný stav měřidel, nahlásíme změnu u dodavatele, a pak každý za své) . Potom má měřidlo (identifikační číslo apod.) svého nového "vlastníka" a pro pronajímatele nedoplatek nájemníka nepředstavuje žádnou zátěž. Ovšem jak to udělat s dodavatelem dálkového tepla?

Příklad: Kalkulační období leden až prosinec. Nájemník A příjde do nájmu 1.ledna - bude dělat nepopřádek a tak ukončíme nájemní vztah k 1.dubnu. Potom příjde nový nájemník B 1. října a v pohodě užívá byt. Užívá byt do následujícího března ( 31.března končí). V květnu příjde vyúčtování leden až prosinec předcházejícího roku. Za teplo zaplatím celkem 30 tisíc. Každá měsíční záloha v průběhu roku představuje 2 000 Kč. Nájemník A zaplatil za období leden -duben celkem 6 000 Kč ( ovšem v zimních měsících nespotřeboval za 3x 2 000 Kč, ale dejme tomu za 17 000 Kč tepla) . Já jsem si jako majitel platil zálohy květen až září 5x 2 000 Kč, tedy celkem 10 000 Kč a nespotřeboval jsem ani 1 Gj tepla. Nájemník B zaplatil za říjen, listopad, prosinec 3x 2 000 Kč, ale spotřeboval teplo za 13 000 Kč. Takže A má u mě sekeru 11 000Kč a B "jenom" 7 000 Kč ( ale ten mi možná zadělal na problém v dalším vyučtování). Takže bych musel brát v zimních měsících jinou (vyšší) zálohu než v letních a pak jim to případně vrátit za 3/4 roku nějaký přeplatek (tak by stálo ve smlouvě). Zkrátka takový "nájemnický" gulášek.

Promiňte mi ten obsáhlý rozbor, ale snažil jsem se v něm rozpitvat záludnost zálohových plateb u tepla. V ČEZ (příp. RWE) si s podobnými "kočovníky" budou vědět lépe rady.*bum*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]