Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kouřovody z pozinkovaného plechu

Od: gromyt odpovědí: 17 změna:

V dílně mám kamna Petry s výstupem 120 mm. Mohu použít jako kouřovody okapový pozinkovaný svod průměr 120 mm? Jde mně o ten pozink,jestl se z toho nebudou uvolňovat nějaké jedy při vypalování.Tloušťka plech je stejná jako černé roury a falc je také téměř stejný.

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

machp*
hodnocení

2x

já bych to udělal z těch pozinků v kamnech bych pořádně zatopil a ten zinek by dopadl tak že tam kdeby byla pro zinek vysoká teplota by prostě shořel samopzřejmně bych u toho nebyl garáž by se větrala,počítám že by zmizel tak max metr až metrapůl od kamen zbytek by zůstal pozinkován a nic by nehrozilo.

jabraka*
hodnocení

1x

Pozinek je naprosto nevhodný.Jedná se o poměrnou nestabilitu zinku,teplota tání něco málo přes 400 st C,teplota varu méně než 1000 st C.Takže při rozpálených kamnech se mohou uvolňovat i páry zinku.

JABRAKA

což jako trubka to vydrží ale ten smrad a jedy kdo by to dýchal,kupte klasiku černej

uska*
hodnocení

0x

No a pokud nepotřebujete roury na xxx let, tak si objednejte metr roury ke kamnům za 85,- Kč např. zde

partnermarket.cz/...

gromyt
hodnocení

No tak na moc let už to asi potřebovat nebudu,problém je v tom,že z kamen to jde přímo skrz další rouru a a tepelnou izolaci prkenou oplechovanou střechou ven a tam ty černé roury vydrží tak 2-3 roky a jsou zežrané rzí .Na druhé straně investice do nerezu by byla vzhledem k délce a ceně těžce nenávratná.

investovat do nerezu,cena není zas tak extra hrozná lepší než vyhořet,nebo kupte aspon silnostěny 2mm černý ty maj razantně dělší životnost,hlaavně je potřeba zajistit aby do trubky nezatékalo a topilo se suchým ,pak to hned neshnije

patronka*

Pak tam klidně může být cokoliv, protože od rozpálené roury začně doutnat dřevěná střecha, izolace se roztaví a za chvíli už k topení nebude žádný důvod, jen chvíli bude pořádně horko. Nerez by fungoval obdobně, jen za víc peněz. Patronka

doplněno 02.12.11 22:10:

Jenže popis přímo k podobné odpovědi sváděl a od kdy je IPA tepelná izolace? Já už takových vychytávek viděla...

doplněno 02.12.11 22:12:

Ještě mne napadlo, že Petry měly odjakživa odkouření v průměru 118 a ne 120 mm. To je novinka?

gromyt
hodnocení

Takové hloupé odpovědi si patronko laskavě nechte,nevím,co si pod pojmem izolace představuje (možná kus ipy či co),ale je to čtvercový prostup 40x40 cm izolovaný sklěnenou vatou s odolností 1200 stupňů-takže žádné hoření se nekonalo a konat nebude.

patronka*

Dobrý den, pokusím se napravit své včerejší nevhodné poznámky. Určitě by pomohla fotka prostupu, ale možná by se dala přímo ke kamnům připojit klasická kouřová železná roura, která má i obloukové koleno a až u prostupu ji napojit na pozink se stříškou, tam už je teplota spalin podstatně nižší. Spojení by se dalo přelepit nehořlavou samolepicí páskou, já jsem ji použila k vyrovnání rozdílů v průměrech při připojení prastarých kamen Musgraves ke stávajícímu sopouchu, kde by jinak zůstala vůle. Takže - koleno - roura - koleno a dál už pozink. Kouřovka se dá natřít stříbřenkou, zvýší to trochu životnost. Ještě jednou se omlouvám. Patronka

doplněno 03.12.11 19:14:

Ještě mne napadlo - aby to mělo tah, měl by pozinkovaný komínek mít tvar ležatého T, aby mohl být přisáván vzduch.

kdokoliv*

Pozinkové roury jsou max. nevhodné při teplotě uvolňuje nervově - paralitický plyn používaný za 2světové války jako je fozgen, difozgen. Vzniká při vyšších teplotách. Použil bych nerez! Stejně jak už uvedl pajars.

doplněno 02.12.11 21:54:

Těžce nenávratná? ta cena není v poměru kupování stále nových trubek a hlídání zanedbatelná. Kolik to je metrů.

doplněno 03.12.11 10:06:

Pro " jabraka" a třeba i další: Nešířím poplašné zprávy vím jen, že zinek při vysokých teplotách uvolňuje nebezpečný plyn ( MÉ SROVNÁNÍ JAKO fosgen, difosgen.) nejsem chemik možná on by popsal o jakou skupinu nervového plynu se jedná.

Za vysokých teplot u pozinku vznikají také vysoce toxické dýmové zplodiny při metalurgických a fyzikálně chemických reakcí (kovové páry, aerosoly, plyny a prachové částice). Při dlouhodobé inhalaci mohou nastat patologické změny zdravotního stavu. Zvláště toxické zplodiny vznikají při svařování zinku a pozinkovaných polotovarů a mohou způsobit tzv. zinkový zápal. či jiná neurologická poškození při dlouhodobém působení jeho par (od 1 mg/m3).

jabraka*

Ty jeden kdokoliv!

Co tu šíříš za poplašné zprávy?Žádné bojové plyny se uvolňovat nebudou,to by vymyslel jen Mac.Gyver!

JABRAKA

ukrutny

Ano, na bojištích první světové se pozinkované roury vesměs používaly. Dnes je hledají s detektory kovů jako vzácné relikvie sběratelé.

dobrak*
hodnocení

0x

Sežen si klasickou rouru se stěnama 5mm .Je sice těžší ,ale navěky . Ty tenkostěnné mrdky nic nevydrží .Ve sběrnách za cca 10kč za kilo.

ukrutny

No jasně, v každé sběrně mají zdravé trubky naštosované přesně podle rozměrů. Rozměry co hrdlo ráčí.

dobrak*

To víš že mají ty TROUBO ,nesmíš být líný a hledat,samo,pokud jsi vidlák a nejblížší sběrnu máš 100km ,tak se tě hledání netýká . Jsem s MĚSTA a to co odvážíme jako odpad do ŽIDA ,bys slintal *frajer* Svou neschopnost ,neber jako kolektivní vinu.

ukrutny

Pindy naši mindy, také jsem z velkého města kde je obrovský šroťák, pravděpodobnost ale, že tam najdu přesně to co potřebuji není příliž veliká. A protože můj čas má určitou cenu, najdu raději v katalogu Ferony a můj dodavatel mi to potom dodá až do baráku s cenou o 20% nižší. Těch pár stovek nebo i nějakou tisícovku které ušetřím by mi nenahradily ztrátu času, někde bádat po šroťácích a ani cestu tam i zpět. A to je ještě pravděpodobnost, že bych jel s práznou.

Připomínáš mi důchodce kteří lítají celý den někde po marketech, aby ušetřili pár korun za levnější máslo nebo kuře. A potom jsou šťastní jak jsou úspěšní.

kominik*
hodnocení

0x

kolik metrů je potřeba toho nerezu a průměr děkuji zašlu vám informační cenu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]