Nejste přihlášen/a.
Chystám se na stavbu RD a stále nejsem rozhodnut, jaký typ vytápění zvolit. Bylo mi doporučeno, abych si nechal za 50 000 instalovat tepelné čerpadlo, které by vytápělo celý dům, cc 90 m2, za polovic spotřeby ele. energie jako elektrokotel. Nejsem si jist, zda-li jsou tyto info pravdivé a dále věřím, že se bude cena energie nadále zvyšovat. Proto také uvažuji, že bych si nechal instalovat krb, nebo krbovou vložku s kombinací tepelného čerpadlo. Zajímaly by mě vaše zkušenosti, zda-li krb, nebo krb. vložka sama o sobě vytopí celý dům, když se nechají otevřené dveře od pokojů, jejich celkem 3.
Tyhle typy dotazů mne mimořádně překvapují...
Zejména proto, že tohle je téma na diplomovou práci...a 100 stránkový elaborát...a ne otázka na web, kde se zpravidla odpovídá v 5ti řádcích...a 90% lidí tady tomu stejně nerozumí.
Snad si tento systém (ať již jakýkoliv) nebudete bastlit doma sám, ale něcháte si ho od někoho naprojektovat..Ten stejný člověk by Vám měl říct většinu pro a proti toho kterého systému...a podrobně to s Vámi rozebrat.
Nevíme nic o Vašem domě...o jeho tepelně izolačních vlastnostech...a Vás, Vašich požadavcích na komfort obsluhy, finanních možnostech...atd.
Pokud máte dům o obytné ploše (ale to nevím, třeba uvádíte jen půdorysnou plochu) 90m2, jedná se tedy o malý domeček, který při dnešních stavebních standardech lze vytopit zdrojem tepla o výkonu 5kW.
U jakékoliv kombinace zdrojů tepla je důležitých mnoho dalších otázek...prostor, návratnost, životnost, obsluha a v neposlední řadě i to, zda jste ochoten kvůli ušetřeným penězů ochoten kolem těchto zařízení létat jak vrabec s akutním průjmem...
doporučil bych krb s výměníkem, takže mě krb zahřívá vodu kterou budu používat jako topení, bude honit vodu přez radiátory , a ty otevřené dveře není dobrý nápad , otevřené dveře se rovná žádné soukromí.. a hlavně teplý vzduch vstoupá ke stropu a výška stropu 240cm a dveří 197cm ono ten 40cm rozdíl je hodně znát a to teplo tam proudí hodně špatně . a s kombinací toho čerpadla bych to udělal, čerpadlo viz cena energie se rovná nočnímu proudu po celý den. a hlavně by se nemělo zapomínat na případnou poruchu krbu aby bylo něco v záloze.
Samozřejmě já bych to pochopil tak,že tepelné čerpadlo by jelo jen jako zaloha.Přes den by jste si asi přitápěly krbovkami.Dnes už pořídíte perfektní s velkym rozsahem nominálu a čistym spalováním.Otázka vytápění přes dveře je spíše zaležitostí životního stylu.To znamená denní místnost (20°-25°C)třeba udělat do tvaru U a v nočních místnostech by jste měl přirozeně 20°c.U nově postavenych domu opravdu není problém ho dobře zaizolovat a teplo nemá kam utéci.Třeba na tzb - info.cz psal zkušenosti z pasivu a tam spíše maj problem ,že v domě je všude stálá teplota na stupen c°. A zkuste si sedět u televize při 20°c.Když tomu přidaj tak v ložnici je zas moc teplo. Takže ja myslím že dnešní standard je nízkoenergeticky dum a tem bezproblému takto vytopíte.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.