Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektřina-asi jsem naletěla

Od: ivuska* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den.Mám asi dost velký problém.Nevím co nás to napadlo,ale změnili jsme dodavatele elektřiny v domění,že budeme platit méně,jak nám naslibovali.Teď už vím,že jsme asi naletěli.Je toho plná televize jak jsou lidí hloupí.No a já patřím k nim.*zed*Nejenže jsme najednou zaplatili "nedoplatek" ČEZu,ale nyní platíme o hodně více a teď v době kdy bude chodit vyúčtování mě obchází hrůza.Přešli jsme do CENTROPOL ENERGY, a.s. Firma se jmenuje BLIK, a je z Ústí n.Labem.Platíme o dost víc než u ČEZu a nemyslím si,že jsme nějak ušetřili.Jde mi teď o to,jestli se dá nějak odstoupit od smlouvy,aniž bych platila nějaké"poplatky".

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

patronka*
hodnocení

3x

Dobrý den, aby Vám to nebylo tak moc líto, podobně naletěli i jiní. ČEZ nechala vytvořit edukativní video v divadle Spejbla a Hurvínka, povedlo se, právě jsem ho zhlédala. Najdete ho na :

cez.cz/...

I kdyby ve Vašem případě už nepomohlo, pomůže možná jetě někomu dalšímu. Patronka

buss
hodnocení

2x

Vážená, když budede uvažovat, tak přijdete na to, že výrobcem elektřiny je u nás Čez, tudíž jak nějaký distributor ji o něj odebírající může být výrazně levnější že by mi stálo za to přejít? Ano, podle některých kalkulaček, zdrojů o něco.Ale kolik jich už krachlo? A poplatky, odstoupení od smlouvy, na tom vydělají. Skočili jste na špek. Nabízeče čehokoliv ženu, já sám si vybírám, co je pro mne výhodné.
Přečtěte si řáádně jejich smlouvu, těžko vám odpovědět, když ji neznáme, otázka, kde to bylo též uzavřeno. Smlouvy jsou platně uzavřené i přes mobil. Rozum do hlavyti!

jiriv*

To ze CEZ je vyrobcem nemusi znamenat ze je nejlevnejsi.

V praxi to byva tak ze vyrobce by mel byt nejdrazzsi aby nemohl konkurovat spolecnostem kterym nabizi elektrinu ve velkem a oni ji dale nabizi.

Pokud si koupite napriklad nejake naradi BOSH primo od hlavniho distributora tak je daleko drazzsi nes dalsi obchody.

Pracuji v obchodni firme a vim o cem mluvim

U E-on (Elektrina Od Nemcu ) :) se napriklad plati za :

platby za distribuci elektřiny

platby za související služby

platby za dodávku elektřiny

Pomoci excelu jsem si vypocital spotrebu za elektrinu a zpusob vypoctu a je to silenost proc to delaji tak slozite..Mam E-on

kolicek*

Obecne muzete smlouvu vypovedet kdykoliv, kdyz dojde ke zmene ceny, kterou Vam musi dodavatel oznamit. Jedna se totiz o zmenu smlouvy (ceny), kterou Vy nemusite akceptovat. Ja to ted mam treba prave u CEZu, kde uzaviraji smlouvu na dva roky, nicmene zrovna ted zdrazovali a sami uvadeji (i kdyz Vas dodavatel to podle jeho obchodnich praktik radsi uvadet nebude - nicmene to nemeni nic na faktu, ze na to narok mate), ze pokud nesouhlasim s novym cenikem, mam narok odstoupit od smlouvy. Coz se provadi pisemne na adresu dodavatele.

isch*

Distribuci a tzv. "související služby" platíte u kohokoliv - záleží jen na tom, jak je mají jednotlivé firmy podjmenované.
Cena ze elektřinu se skládá ze dvou částí: distribuce - ačkoliv je zajišťována různými společnostmi (dle bydliště), je fixní - dána Energetickým regulačním úřadem; dodávka - zde se právě společnosti liší... Není možno, aby člověk platil jen jednu část.

Složitost spočívá v tom, že různé částky odchází různým institucím, navíc čím méně je účet přehledný, tím "lépe" pro dodavatele, jenž fakturuje.

ferda60*
hodnocení

2x

Máte na výběr tyto možnosti, jak a kdy ukončit smlouvu:

Centropol, Obchodní podmínky dodávky elektřiny ze sítí nízkého napětí, Článek III - Přerušení a ukončení dodávky elektřiny, výpověď, Odstavec 7 a 8:

7. Je-li Smlouva uzavřena na dobu neurčitou, lze ji jednostranně písemně
vypovědět kteroukoli smluvní stranou. Výpovědní doba činí tři (3) měsíce
a počíná běžet prvním dnem kalendářního měsíce následujícího po doručení písemné výpovědi.

8. Je-li Smlouva uzavřena na dobu určitou, nejméně však na 12 měsíců, a zákazník ve lhůtě tří (3) měsíců před uplynutím doby, na kterou byla uzavřena, neoznámí Dodavateli písemnou formou, že trvá na jejím ukončení, Smlouva se automaticky mění na Smlouvu na dobu určitou se shodným závazkem z původní Smlouvy min. však na 12 měsíců.

Článek VII - Změny cen a OPD:

1. Dodavatel je oprávněn stanovit svým oznámením nový ceník a/nebo
nové OPD. Oznámení zveřejní nejméně dva (2) měsíce v případě OPD či jeden
(1) měsíc v případě ceníku Dodavatele před okamžikem, kdy mají nový
ceník a/nebo nové OPD nabýt účinnosti, prostřednictvím svých webových
stránek a ve svých kontaktních místech, popřípadě i jiným vhodným způsobem;
je-li to možné, upozornění na připravovanou změnu ceníku a/nebo
OPD uvede i na faktuře či oznámení o zálohách. Toto oznámení se pokládá
za návrh změny ceníku a/nebo OPD a musí v něm být určeno datum, od
něhož má ke změně dojít.
2. V případě uveřejnění oznámení podle odst. 1. je Zákazník oprávněn písemně
odstoupit od Smlouvy
; odstoupení odSmlouvy představuje smluvními
stranami Smlouvy dohodnutý výlučný nástroj pro vyjádření nesouhlasu
s návrhem změny ceníku a/nebo OPD. Právo odstoupit může Zákazník využít
pouze do 15 dnů přede dnem nabytí účinnosti nových OPD, resp. pět
(5) dnů přede dnem nabytí účinnosti nového ceníku Dodavatele a v odstoupení
musí být uveden výslovný odkaz na toto ustanovení OPD. V případě,
že odstoupení nebude písemné, nebude obsahovat výslovný odkaz
na toto ustanovení OPD nebo bude Dodavateli doručeno po uplynutí stanovené
lhůty, je neplatné.

3. V případě, že Zákazník odstoupí postupem dle tohoto článku, Smlouva
zaniká ke dni, který bezprostředně předchází dni, k němuž měly nabýt
účinnosti nový ceník a/nebo OPD.

Zdroj informace: centropol.cz/...

doplněno 01.12.11 14:50:

Ještě doplním že přeci jen vyšší zálohy samy o sobě nic neznamenají, naopak by Vám mohl vzniknout při vyúčtování přeplatek, který by byl vrácen nebo (v horším případě) započten do záloh v následujícím období.

Podezřelé je ale hlavně to omezování možnosti výpovědi u smlouvy na dobu určitou, zdá se že tento (i někteří další) obchodník s elektřinou si tak chce udržet své zákazníky jinak,než výhodnými cenami.

Oni ale ani ti naši stávající ("velcí") dodavatelé nejsou tak úplně svatí, jsou nakonec ve stejném ringu - ke konci letošního roku mi "doběhne"do konce poměrně výhodná smlouva s PRE a tak s předstihem už nabídli novou (opět na dobu určitou), která ale už tak výhodná není a uzavřít je (bylo) ji možno ale jen do konce listopadu. Jenže - v té době ještě nové tarify pro rok 2012 zveřejněny nejsou a tak to není s čím porovnat... Nepřijetím této nabídky se tak smlouva změní automaticky na smlouvu na dobu neurčitou s běžnou výpovědní lhůtou, čož je, oproti jiným dodavatelům přeci jen určitá výhoda.

des*
hodnocení

0x

#Elektřina+asi+jsem+naletěla

kdokoliv*
hodnocení

0x

Asi dost záleží na tom, jak je sepsaná ta nová smlouva její podmínky oni je mívají skryté nebo těžce pochopitelné ale záleží, jak je to uvedeno. Potom určitě nebude problém vrátit se zpátky k ČEZu.

isch*
hodnocení

0x

V případě nespokojenosti doporučuji podat výpověď - společnost je povinna zveřejnit ceník měsíc před vstupem v platnost, tzn. že aktuálně by již měl být znám nový ceník EE - pokud společnost nevystavila, lze podat výpověď z tohoto důvodu, pokud vystaven je, lze podat výpověď z důvodu nesouhlasu s cenou.

Musíte si pak ale zajistit nového dodavatele (doporučuji kontaktovat původního) - společnost sama Vám převod zpět nezajistí, mohlo by dojít k odpojení elektorměru v případě, že byste se ocitla bez dodavatele.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]