Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
v družstevním panelovém domě provozujeme třicet let klasický výtah. Na základě hodnocení Institutu technické kontroly z r. 2007 máme do pěti let odstranit vyjmenované "vážné" závady, což v podstatě znamená nový výtah. Hodnocení se opírá o předpisy z r. 1999 a 2004. Výtah byl při kolaudaci novostavby jistě schválen do provozu podle tehdejších předpisů, současné hodnocení se mi jeví jako retroaktivní, a podobné situaci, kdy po vydání nových emisních limitů se zakáže provozování trabantů.
Prosím o pomoc při orientaci v této otázce.
Děkuji.
Marek
Ještě před pár měsíci jsem bydlel také v panelovém domě...a výtah tam byl pravděpodobně stejný co máte Vy.
Vykašlete se nato, co je podle předpisů nutné...a co není.
Nový výtah snad měníte "pro sebe"..a po 30ti letech má na výměnu tak jako tak nárok.
Já bydlel v 8.patře...a poslouchat každý den 150x sepnutí výtahu a jeho hluk, byl opravdu zážitek...a to nemluvím o jeho velikosti, a bezpečnostních aspektech.
K výměně výtahu "u nás" také nikdy nedošlo...ač peníze na jeho výměnu měl dům našetřeno již roky.., ale spíše se hledal důvod proč ho nevyměnit, než vyměnit.
Co jsem prohlížel nové výtahy v místech kde jsou již instalovány, jsou naprosto jednoznačně komfortnější, daleko tišší..a v neposlední řadě i o něco prostornější.
Naštěstí již v paneláku nebydlím..., takže pro mne za mne ať si tam nechají starý výtah ještě 60 let..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.