Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat odborníků, jak se vypočítává potřebné množství obkladů a dlažeb na určitou plochu. Kolik % se počítá na prořezy? Když mám např. obložnou plochu 40 m2 (předpokládám pokud možno nejjednodušší způsob obkladu), tak kolik m2 je třeba objednat navíc (přibližně)? Děkuji za odpověď
záleží na formátu obkladu (dlažby) 10 - 20%. pokud se jedná o takto malou plochu, lze si vše rozkreslit (říká se tomu někdy "klaďák") a spočítat přesně na kusy. získáte tak i představu - hlavně pokud budete kombinovat různé vzory. pak koupit s drobnou rezervou.
Na každé krabici,je napsáno,jaká plocha se pokryje.No a na rezervu vemte jednu navíc.To záleží na zručnosti kladeče.
Dobrý den,
především záleží na tom, jak je místnost členitá a jakým způsobem chcete dlažbu pokládat. Protože nejde simulovat členitou místnost, budu dále uvažovat jen běžný obdélník či čtverec. Pokud bude pokládka na rovno, tj. spáry budou "probíhat" rovně, nebo pokud budete pokládat "na vazbu", tj. spáry budou vypadat jako spáry mezi cihlami při zdění zdi, stačí na prořez obvykle přičíst 10%, tj. ve Vašem případě zakoupit 44m2, v případě pokládky na koso je prořez větší, asi 15%, pak zakupte 46m2. Připočtěte si metry, které by bylo případně nutné rozbít při budoucí rekonstrukci (např. při výměně odpadu vedeného v podlaze, kolik by bylo dotčeno dlaždic - vybourané dlaždice se zpravidla nepodaří zachránit). A POZOR! Pokud děláte pouze dlažbu, tj. nenavazuje na ni obklad stěn, zvažte, zda nebudete muset z dlažby řezat i obložku, co se dává kolem zdí. K některým dlažbám výrobce již dodává speciální úzké dlaždice se zkosenou hranou, které se používají na začištění dlažby (jako soklík), ale bývají výrazně dražší než dlažba samotná. Většinou se tedy z normální dlažby řežou 5-8 cm široké pruhy - dle zaměření prostor, kde se dlažba pokládá a použijí se na stěny místo lišt. Je tedy důležité změřit i obvod místnosti a rozpočítat, kolik dlaždic ještě padne na soklík. (při řezání soklíků se z jedné dlaždice obvykle řežou jen dva soklíky, protože uříznutá hrana nemá zkosení jako hrana dlaždice z výroby, takže se zbylý "střed" vyhodí). A ještě jedna rada, kupujte zásadně dlažbu z jedné šarže, různé šarže mohou mít třeba kvůli nepatrně jinému času výpalu trochu jiný odstín! Ve většině prodejen se dá předem dohodnout, že odeberete dlažby raději o balík až 2 více, a pokud Vám zbyde, vezmou neotevřený balík do určitého data zpět. Přeju hodně radosti z hotového díla. Ivona
Jen chci podotkonout,že při řezání soklíku se prostření část nevyhazuje,ale zbrousí se hrany diamantovým kotoučem.Jinak je to zbytečné plýtvání.
Někam na chodbu nebo do sklepa možná, ale třeba do obýváku bych si to nedala, vždy to už bude poznat, že to není hrana jako z výroby, ta je totiž litá, ne zbroušená. Pokud se pro použití prostřední části ale tazatel rozhodne, pak je třeba při počítání vzít v potaz šířku řezu, tj. např. z dlaždice 30x30cm nenařežu 3 10-centimetrové proužky.
Vážený, předpokládám pane, myslím, že jsem ve svém příspěvku uvedla více konkrétních informací než Vy, tak se, prosím, držme tématu a ne toho, co a zda kdo z nás držel v ruce. Nebála jsem se uvést své jméno místo anonymního nicku, tak bych uvítala neřešit, kdo je holka a kdo kluk, když o to tady přeci vůbec nejde.
Jinak trvám na svém, musíte odečíst tloušťku řezu, což vypadá zanedbatelně, ale bude se Vám to s počtem řezů z jedné dlaždice načítat. Není to o tom, že by nešlo uříznout 3 stejné proužky, ale je lépe si to rozpočítat tak, aby se tloušťka řezu rozpočetla mezi všechny vzniklé díly. Na těch 3 10centimetrových proužcích tu chybu ještě okem nepoznáte, ale byl to příklad. 10centimetrový soklík si udělá málokdo. Pokud byste už volil 6 5-centimetrových a řezal to tak, že uříznete 5cm, naměříte další, odříznete atd., možná byste se divil, jakou šíři by mohl mít ten poslední, zbylý proužek. I když jde vše "nějak dobastlit"(třeba že to stejně schová spára), je přece škoda zkazit si/ohrozit výsledný efekt zbytečným nedomyšlením drobností. Zvlášť když si to člověk buduje pro sebe. Ale souhlasím, že je každý jinak precizní a vadí mu různé věci. Snažila jsem se jen co nejkomplexněji odpovědět na dotaz tazatele, co si z odpovědí vybere, to je už jeho rozhodnutí.
A ačkoli jde hranku soklíku napojit na zeď omítkou se sklonem 45°, stejně bych do obývacích prostor volila z důvodu estetiky prodávaný soklík s hotovou zaoblenou hranou, nebo na druhém místě z důvodu ceny ty dvě protilehlé strany dlaždice s původní hranou, jak jsem doporučovala v prvním příspěvku.
Zapomněla jsem ještě na jednu variantu, kterou si někteří oblíbili, a to jsou lišty. Plastové jsou tak pro kutily do koupelen, když nemají nářadí na zbroušení hran "na kameníka", ale kovová lišta třeba kolem schodiště, když ladí s interiérem, není v některých případech už tak vizuelně otřesná, někdy je i pro oko příjemná.
Rekonstrukcím zdar, malichernostem zmar!
Mne donutíli obkladači se naučit jejich práci a výpočet mi přijde jednoduchý, hlavně u obdélnikové místnosti, vím kolik dám kachli na stranu A i B a ponásobím a k tomu reservu cca 5% - 10 %, jak vyjde na balíky, kdybych musel řezat, abych měl reservu, že nějaká kachle i praskne a také aby nějaká zůstala pro případnou výměnu v budoucnu. U nepravidelné plochy podobně jen s větší reservou, než abych počítal nějak podrobně, k odhadu přidám raději další balík. V každém případě, vzít si kus papíru a udělat plánek a pod něj soupisku není na škodu.
Ja to delam porad, ale co bych mel dodavat, uz jsem to tady napsal, kdyz montuju nekomu sprchovou vanicku, tak si ji radsi oblozim sam, obkladac to vetsinou sprasi.
Tim to nebude, za 19 let, co soukromnicim a delam po ruznych stavbach a nove rekonstruovanych koupelnach, sem videl snad jenom 2 koupelny, ktere nebyly problemove, zdi za rohovymy vanamy a sprcovymy kouty nebyly do praveho uhlu, tam, kde prilehaji zasteny, umyvadla a WC nejsou dlazdice ve stejne vysce, na spary se neda koukat, jak na sebe nepasuji, kolem akrylatovych van a sprch klidne sparuji sparovackou, sparovacka ani pak neni dostatecne zacistena a zbytky klidne nechaji zaschnout na dlazdicich...
To je ale vina těch zákazníků že zaplatí za takovou prasečinu. Kdyby ty prasata párkrát narazili na nějakýho tvrdšího, náročnějšího zákazníka a on je to nechal na svoje náklady předělat tak by si příště dali pozor.
To jsem takhle kdysy dělal jednu koupelnu a frajer mi tam přišel s šuplérou a přeměřoval spáry jestli jsou stejný. Fakt nekecám.
"m44m", už tu bylo snad vše napsáno. Já jen zužitkuji všechny odřezky a zbytky na mozaiku, vím, všude se to nehodí, ale např. když je rozkopaná dlažba při havárce a doma žádně dlaždice nezbyly, tak se dá také udělat mozaika, třeba do nějakého obrazce, nebo jen tak. Je to můj nápad, ale může se někomu hodit. Na obrázku je moje práce. - stařenka
Nikdo se na mě nezlobte,ale to ste ve škole neměla geometrii?(já zas neměl dějepis)
Jaký je problém to spočítat?
Si myslim že je to sranda ne?
"ludaku", to jsem ale fotograf, co? Máš pravdu, je sranda to spočítat a navíc, při nákupu prodavač upozorní na prořezy. No, já hlavně chtěla poukázat, jak se dají zužitkovat ty odřezky, že je z nich pěkná mozaika, teda mně se líbí. Tobě asi ne, nevadí, máme jiný vkus. Tak pa - stařenka
doplněno 29.11.11 20:27:Pardon, omlouvám se za tykání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.