Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Praskání ve stoupačce-panelový byt

Od: blablis* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

mám problém.V panelovém domě starém asi 30 let,v 6.p/9.p,bytě 3+1 nám v jednom pokoji,shodou okolností v ložnici začalo dost hlasitě praskat ve stupačkách.Samozřejmě jsem si pročetl nějaké názory,co by to tak mohlo být,ale názory se liší.vypozoroval jsem,že zvuk přidává na intenzitě náhle,jakoby,když někdo nade mnou otevře topení na plný výkon.Poté to postupně ustává,ale úplně neustane nikdy.Když stupučku vezmu do dlaní,tak zjistím,že je to jen v jedné z nich a to v teplé.

Prosím o nějaké rady a postřehy.

A druhá část dotazu...zajímalo by mě,kdo je vlastně majitelem a spravovatelem stoupaček.Jedná se o SVJ,nikoli družstvo.Respektivě,jestli by měl být zásah topenáře hrazen z fondu oprav,nebo jestli je to na každém vlastníkovi zvlášť.jde o to,že stoupačky vedou skrz více bytů a já sám si ten problém nemám ve svém bytě jak odstranit.

Děkuji za názory a odpovědi.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

To je celkem logické že se to projevuje spíše na přívodní (teplejší) stoupačce, protože ta dilatuje daleko více než vratná větev.

Stačí aby si někdo u Vás v domě udělal novou podlahu...těsně k trubce..a jak se trubka hýbe, je slyšet hluk, plus samozřejmě může být i nějaké pnutí materiálu...

Stoupačky jsou součástí celého domu...ne Vaše..měla by to tedy být starost SVJ. A jestli myslíte, že ten zvuk je jen ve Vašem bytě..dost bych pochyboval, on se zvuk ve vodě i po potrubí ÚT šíří velmi "ochotně".

Náprava zdaleka nemusí být zcela jednoduchá...ani lokalizace místa které hluk způsobuje.

(hluk samozřejmě může ale způsobovat i jiný zdroj...armatura, servopohon...čerpadlo..atd atd)., ale pochyboval bych o tom).

blablis*
hodnocení

No,má to zvuk,jakoby hlasitého kapání vody v té stoupačce.A občas se stává,že opravdu se to rozjede ,jako kulomet a postupně ustává.Přijde mi to,jakoby opravdu někdo otevřek kohoutek z nuly na plno.

v případě,že v tom nebudu sám,je tedy možné se obrátit na správce domu nebo domovníka,aby domluvil topenáře a lokalizace a oprava by měla jít z fondu oprav?

Děkuji

Ano..oprava by měla jít z fondu oprav..

Jestli to je dilatací, pak se to více projevuje při zapnutí topení..., nebo když nad Vámi či pod Vámi otevře na dané stoupačce zavřený radiátor..Při vypnutí topení to může být také..., ale v menší míře.

Ale nejste sám...to je poměrně "častý úkaz" v panelových domech..Pokud je to přes den pak to až tak nevadí, ale pokud se topí i v noci, pak je to nepříjemné.

blablis*
hodnocení

Přesně to je ten případ podle mě...když někdo přijde večer z práce domů a pustí radiátor na plný výkon.A je to přesně tak,jak píšete...přes den to až tak člověk nevnímá a nevadí mu to,ale když se někdo vrátí domů v noci nebo ráno po noční ,tak je to strašné.A jak naschvál je to na stoupačce,kterou máme v ložnici.

Co to tedy znamená ,že je to "dilatací" a co se musí udělat pro odstranění?

Děkuji

Dilatace je délková roztažnost materiálu (zde tedy potrubí)...

Na potrubí musí být kompenzátory této roztažnosti...a prostupu stavební konstrukcí (stěnou, podlahou) musí být potrubí vedeno "kluzně" aby se "netřelo" a konstrukci a nevznikalo pnutí.

V hotovém domě nebude řešení tak snadné...

Možná to dělá i na jiných stoupačkách..jen to logicky v ložnici vnímáte více..

blablis*
hodnocení

Aha...vím,že se nade mnou i pode mnou dělaly rekonstrukce,takže je tedy možné,že kolem stupaček je malý prostor,že?Kolik je minimální prostor,který by tam měl být?Zajdu jim to zkontrolovat a mrknu na to i u sebe.A může být ten prostor vyplněn např. silikonovým tmelem?

Děkuji

Prostě tam musí být "vůle"...jestli 2mm nebo 5mm to je prakticky jedno, jen se to nesmí "natvrdo" dotýkat.

Silikonový tmel nevadí...jen se po čase "utrhne"..a je potřeba to předělat...

jabraka*
hodnocení

0x

U stoupaček,kde je topná výška více jako tři patra,bývá ve třetím patře namontována dilatační spojka.U stařších instalací je mezi trubkami zamontována měděná "harmonika" v bronzovém pouzdru.Při změně tvaru se mohlo stát,že se tře o to pouzdro a ozývají se tyto vrzavé zvuky.U novějších montáží se používá systém osový,kluzný,kde jsou do sebe přes těsnění vsunuty obě trubky s různými průměry.Tyto vesměs nevytváří hluk.Existuje i systém ohybový,kde je trubka vedena smyčkou.

JABRAKA

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]