Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak a čím opravit kachlový pec

Od: vlazy* odpovědí: 7 změna:

Doma v obyváku mám hodně let starý kachlový pec který se kdysi používal k topení. Nyní už hodně let je nepoužívaný. Naposledy se používal před několika léty při poruše ústředního topení. Nyní jsem zjistil, že nahoře je trochu popraskaný a materiál ze kterého je stavěný se trochu droli. Rozpadnutí pece kvůli tomu asi nehrozí. Chtěl bych to ale nějak opravit, tak abych v tomto peci mohl v případě potřeby bezpečně zatopít a aby z něho neunikal kouř. Nechát pec zbourat a znova postavit by se mi nechtělo a tak mne zajímá zda by se ta popraskaná a trochu drolicí plocha nahoře pece dala nějak něčím zamazat a utěsnit.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

já jsem problém s popraskanými netěsnícími spárami na jedné peci dořešil klasicky... nakopal jsem trochu mastnější zeminy, resp. jílu, jak píše kolega, namočil na den do vody, mezitím ty spáry šroubovákem trochu vyškrábnul, volný materiál vybral, vyfoukal a trochu namočil... na druhý den ten jíl promíchal, prohnětl, a ty spáry a dá se říci i celý vrch té pece tím maglajzem zatřel... za pár dní to vychlo a těsnilo do doby, kdy jsem tu pec pro přestavbu musel zlikvidovat... a těsnilo dobře.

doplněno 29.11.11 19:27:

píši: namočil na den do vody... jíl promíchal, prohnětl...

jílovitá zemina je dost mastná, špatně absorbuje vodu, chce to čas... nebo pár kapek saponátu...

dá se jako výplň použít i cihlová taška ze střechy, nalámaná na potřebnou velikost..

já bych s tím zatápěním nepospíchal, rychlé dosušení opět způsobí popraskání...

doplněno 29.11.11 19:30:

určitě už jsi to dělal, jako malé dítě jsi už míchal vodu se vším možným...jen si vzpomenout...*smich*

vlazy*
hodnocení

hejkal: Přemýšlel jsem, že to asi udělám nějak tak jak to popisuješ s tím jílem, ale raději se ještě chci zde poradit zda by na to nebyl i nějaký jiný lepší způsob. Nakonec to asi udělám tím jílem. Dnes jsem si už nakopal toho jílu a zkusil to rozmíchat s vodou. Jde to ale dost ztuha. Mám to připravené ve sklepě a možná až ta hlína trochu více nasaje vodu tak to snad půjde trochu lépe rozmíchat. Ty praskliny na hoře pece jsou trochu větší a asi před tím zamazáním jílem budu muset z toho pece vybrat i některé větší kousky. Mám někde několík šamotových cíhel a tak uvažuji zda v případě, že mi vybráním z pece drolicího se materiálu vznikne v peci větší díra nedat tam šamotovou cihlu a pak to celé zamazat tím rozdělaným jílem. Ještě by mne zajímalo za jak dlouho to vyschne natolik aby se v tom peci dalo zatopít? Asi bude dobré to nechat minimálně 1 den vysychat. Pak když se v peci zatopí tak by to mělo doschnout teplem z rozehřátého pece a ten jíl by snad měl doschnout a možná i trochu zcihelnatět. Nikdy jsem nic takového nedělal, ale snad to nějak zvládnu.

hodnocení

0x

a co kamnářský tmel nebo šamotovou maltu ten tmel bude lepší

raadek*
Na kamnech je určitě použit kamnářský jíl a kombinovat ho s konkrétními tmely mi nepřipadá vhodné. Nejrozumější by bylo pozvat kamnáře alespoň na konzultaci. Určitě se vám to do budoucna vyplatí. R.
vlazy*
hodnocení

machp: A kde se ten kamnářský tmel nebo šamotovou malta da sehnat (koupit)?

moto*

Třeba zde: www.keramika-leto/...

doplněno 29.11.11 11:48:

Jinak doporučuji se buď poradit s kamnářem nebo si o tom něco přečíst. Mne oprava vesnické pece také čeká, trochu jsem se rozhlížel a před nějakým rokem jsem si koupil i knížku. Je to řemeslo, které také chce své.

Ve vedlejší vsi jsem narazil na šikovného kamnáře který dokonce dělá nové pece, je příjemný tak určitě si od něj nechám poradit, nebo třeba i něco udělat.

v každých stavebninách prodává se v kartuších

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kamnarsky tmel

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]