Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Po ždímání teče pračka

Od: hubatka odpovědí: 30 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda-li by mi někdo neporadil s mým problémem. Jedná se o 10 let starou pračku Whirlpool s horním plněním, která po vyždímání udělá pod pračkou v horní třetině louži, pračka je málo využívaná, pár měsíců v roce a stála 13 000,-. Když však ždíme na lehkém programu, tak louži nevytvoří.

Opravář servisu na tento typ pračky mi po jejím prohlédnutí (pustil program ždímání) a podle jejího zvuku při procesu řekl, že to jsou ložiska, čili oprava za 2-3 tisíce, víc ji neprohlížel. To se mi nechce dávat , koupila bych si novou, ale vzhledem k jejímu minimálnímu využití a ceně, bych ji ještě ráda použivala.

Slyšela jsem, že k žádné korozi vespod nedochází, neb tento typ už má komponenty z plastu, dočetla jsem se tady, že bych měla vyčistit filtr a dávkovač, jenže filtr je čistý a dávkovač skoro neopžívám, sypu prášek do bubnu a aviváž moc nepoužívám.

Budu vděčná za jakokouliv reakci.

S pozdravem.

Hanka

30 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nevidím důvod aby pračka tekla při ždímání zrovna kvůli ložiskům, to je nesmysl. Kdyby tekla kdykli jindy, ale při ždímání,kdy je tlačena voda směrem ven na obvod vany pračky, namůžou být na vině ložiska, přesněji řečeno jejich těsnění (simerink) - to asi měl ten "šikula" servisák na mysli *smich*.

ahasver4*

Aby nás admin neseřval...:)Výměna gufera za tři litry?To bych ty vyměněný přinutil servisáka sežrat..:)

jirkajirka*

loziska jsou utesnene proti tlaku z bubnu je mozne ze to tece odtamtud buben je vevnitr plech a okolo plast ktery je nalisovany i s loziskem takze voda pracuje s loziskem jak si vicvakta zacne okolo obvodu prosakovat jak se napusti vic vody je mozne denne resim teceni pracek loziska a tesneni atd

hodnocení

2x

Je to jen úvaha. Při ždímání odtéká voda ven, co hadice? Není někde poškozená? Co pračku otočit/ zadní strana pračky,/ oddělat zadní stěnu a nechat pračku prát, sednout si a jen se dívat. Musíte vidět, kde voda teče? Nikam nesahat, jen se dívat, je to nejlevnější řešení.

hubatka
hodnocení

Nevím, ale kdyby byla hadice poškozoná, když peru na lehké programu, louže se nevytvoří, tj. musela by se při jejím poškození také vytvořit y tady.

Díky. Hanka

dag*

Děkuji za odpověď - mám stejný problém jako hubatka (jen s pračkou plněnou předem, 10 let starou).

Takže odmontuji zadní kryt a uvidím/e ;o)

dag*

Děkuji za odpověď - mám stejný problém jako hubatka (jen s pračkou plněnou předem, 10 let starou).

Takže odmontuji zadní kryt a uvidím/e ;o)

ahasver4*
hodnocení

0x

Radit je těžké...Sama víte,že teče.Když nechcete použít servis a já se nedivím,ceny hrozný,tak jedině sehnat kamaráda co se v tom vyzná a ložiska opraví...A musí to být dobrý kamarád...S ložisky není legrace a bude se to zhoršovat.Deset let je na pračku dost dlouhý život.Před chvílí mi volala kamarádka a pračka za dvacku,čtyři roky a taky začala téct...je to jako se vším.Takže kamarád,nebo zatnout zuby a na skládku...:)

hodnocení

0x

Jak píše viky - dívat se - nejenom, že to je nejlevnější metoda, ale spolehlivější než diagnostikování "profesionála" ze servisu :)

no jestli nehučí tak bych to na ložiska neviděl,jedině gufero,nebo hadice,jak se tu píše sundal bych dekl pračku pustil a koukal od kud to je,třeba to bude pitomina,jinak gufero a ložiska je záležitost do 800kč za matroš,nedávno jsem měnil na pračce plněné předem taky má 11let

hubatka
hodnocení

Dík moc za odpověd´, pračka nehučí, jen když finišuje, tak lehce jakoby dozpěvuje/dokviluje směrem dosilasofamiredo, nevím, jak to vyjádřit, bohužel, tuto pračku mám na chalupě a ve městě je jediný servis, pokusím se zeptat místních na nějakého opraváře, ráda bych to viděla na vlastní oči, servisman mi totiž pračku chce odvést do svého servisu a tam opravit, cena mi přišla také šílená ...

Hanka

Bud jsou to ložiska jak již opravář řekl .. zvláště pokud trochu více hučí při ždímání ale kdo ví..

Pokud je to louže jen u ždímání je na 90% děravá manžeta nebo vana která objímá buben má někde na vrcholku díru, popřípadě je to nějaká děravá odvzdušnovací hadice či hadice z násipky která vodu vířenou na všechny strany pouze při ždímání tlačí touto skulinou ven..

solenza*
hodnocení

0x

Abych řekl, tak ty ložiska se mi zdají taky jako blbost. Já bych to viděl spíše třeba na malou těsnost spoje na odtokovém čerpadle s hadicí a při vibracích celého vnitřního bloku pračky při odstřeďování se špatný spoj projevuje a nedokáže udržet vodu. Když perete a vypnete odstřeďování, tak pračka loužičku neudělá? Pokud ne, pak bych to viděl na horší těsnost nějakého spoje, nejpravděpodobněji u toho čerpadla, což také mohla způsobit dlouhá odstávka pračky. Měla by tam být na nátrubku čerpadla převlečená výtoková hadice a ještě připevněná ocelovou páskou.

hubatka
hodnocení

Pračka loužičku během praní a ždímání nedělá, až po skončení ždímání, kontrolovala jsem to hadrem během celého pracího cyklu, dále se mi zdá, že velikost louže byla přímo úměrná váze bubnu, čím těžší buben, tím větší louže, ale maximum tak do odhadem dle mokré hadry 10 cm v průměru.

Díky moc za odopvěd´.

H.

cesmina*
hodnocení

0x

Já mám sedmnáctiletou Whirpoolku také plněnou vrchem a ta mi také teče jako Vám, ale jen když je tak trochu přeplněný buben.Cesmína

hodnocení

0x

Mi tohleto dělala úplně jiná stará pračka. Servisman našel závadu-gumové kolínko před čerpadlem, se třepáním při ždímání, prodřelo o plech pod ním a tím si udělalo rýhovou dírku. Vyměnil kolínko a za pár kaček bylo po problému. Po letech, mladá si pračku vzala, se to stalo znovu. Nahlásila jen utřepané kolínko a jiný opravář už věděl. Nemohlo by to být velmi podobné?*hi*

A jsme opět u toho - "kurvítko"- komponent, který má zařízení rozbít zpravidla těsně po záruce. Je hezké, že opravář vyměnil kolinko, ale proč neudělal nic proto aby se to neopakovalo? Prostě, proto aby měl kšeft do budoucna, jeden z důvodů proč jakékoliv servisáky nenávidím *bum*

Inu tak se pozná řádný opravář a pak je tu ten co chodí za bmbxem...

27.11.11 21:32

*smich*

doplnění pro ty, kdo snad neví o co jde*smich*

zvedavec.org/...

futurum.cz/...

kejki
hodnocení

0x

Koukejte jak čerpadlo vyhání vodu z pračky. Moje doměnka je, že toho málo vyčerpá, pak jde buben do otáček, je tam spousta vody z prádla a jak se buben točí, nažene to nahoru k přepadu. To je vlastně ten důvod, proč se doporučuje čištění filtru. Jenže fitr může být čistý a můžete mít něco zlobivého na dně vany u odtoku (knoflík, mince), nebo zlobí čerpadlo, nebo je odtoková roura nějak špatně zaústěná do odpadu.

patronka*
hodnocení

0x

Dobrý den, nějak jsem z toho vypadla, snad se můj příspěvek zařadí na konec. Nemám sice odpověď, ale ráda bych dotaz rozšířila o podobný. Mám zřejmě stejný nebo podobný typ pračky Whirpool s horním plněním. Už jsem ve stádiu pokročilého hledání, pračka teče jen při vypouštění po hlavním praní, ale pouze při plném programu. Když zvolím poloviční dávku, je všechno OK - hlavní praní, máchání, odstřeďování - nikde neteče kde nemá. Samozřejmě už jsem to měla rozmontované, vyměnila jsem hadici mezi vanou a čerpadlem, ale problém zůstal. Konzultovala jsem to s odborníkem, nenapadlo ho nic. Nemá cenu tedy volat dalšího, aby jen hádal a nechal si za to zaplatit. Zatím mi to moc nevadí, stačí mi prát poloviční dávku, ale zajímá mne příčina. Možná to pomůže při řešení původního dotazu. Děkuji. Patronka

doplněno 28.11.11 17:30:

Poloviční program znamená na poloviční dávku prádla, prášku, vody...Je na to nahoře knoflík, ale všechny pračky to nemají. Jsem sama, tak mi to stačí. Zajímavé je, že když dám plnou pračku, tedy i celý program, pračka teče POUZE při vypouštění vody z hlavního praní, při dalším máchání a odstřeďování už ne. Celá pračka se rozmontovat nedá, jen jeden bok, takže není vidět jak to vypadá nahoře nad vanou, kudy voda vlastně teče ven. Mně by stačilo jen naťuknout, dál budu hledat sama.

ferda60*

Dobrý den Patronko,

myslím že jste položila dotaz který, ačkoli je zcela jasný, nebude téměř možné tak jasně zodpovědět. Pro posouzení by bylo nutné znát dost podrobně "chování pračky" při jednotlivých procedurách, tedy třeba kolik se kdy napouští vody, popř. vnitřní konstrukci.

Vzhledem k tomu, že stav závady není možno nějak logicky vysvětlit (jednoduše a přesně) nedá se jinak, než doporučit to, o čem píšete že "se nedá" - pračku postavit tak aby se k ní mohlo a demontovat kryt(y), které nejsou funkčně provozně nutné a při provozu potom (opatrně) nahlížet dovnitř a najít tak alespoň přibližně místo odkud to teče, popř. proces praní přerušit, odpojit ze sítě (bezpodmínečně) a provést podrobnější "ruční" vyšetření prostoru.

To je asi jediná univerzální rada, kterou je možno poskytnout a která by mohla fungovat, kromě toho že by tu někdo napsal že má stejnou pračku a tuhle závadu mu tam způsobovalo "tohle".

patronka*

Dobrý den Ferdo60, dík za projevený zájem. Snad už mne trošku znáte, udělala jsem různé pokusy, ale momentálně nevím jak pokračovat. Pračka je typ Whirlpool AWG 640 s horním plněním, ale demontovat lze pouze pravý boční díl při pohledu ze předu a pak je nutno pračku naklonit. Po demontáži by stejně nic vidět nebylo, protože ve výhledu překáží zátěž. Tu už umím demontovat po paměti, dokonce jsem si na to udělala takové "sáňky", po kterých zátěž vsunu zpět, protože je zatraceně těžká. Teď už by asi něco vidět bylo, ale bez zátěže jsem si netroufla dát plný program a už vůbecne odstřeďování. Je ale vidět černá lomená hadice mezi vanou a čerpadlem, tu jsem vyměnila a tady problém stejně nebyl. Přivedl jste mne ale na další nápad. Množství vody nikde uvedeno není, ale dejme tomu, že na plnou pračku je to množství X a na poloviční logicky X/2. V tom případě je možné, že na máchaní i při plném programu už není vody X, ale zas jen X/2, protože při máchání i odstřeďovaní voda vytéká jen kudy má. To by znamenalo, že voda z hlavního praní vytéká vrchem a tam bych se mohla podívat jen při otevřených horních dvířkách, jenže to pak zas pračka nepere. Buben má vlastní dvířka, možná by se dalo blokování něčím nahradit, ale zatím jsem nevypátrala systém. U Tatramatky to bylo táhlo, tady není vidět nic, ale při zavření horních dvířek se zasune kolík s výřezem do otvoru v plášti pračky. Takovou diskuzi jsem nutně potřebovala, sama se dál nedostanu. Můžu doufám počítat ještě s pokračováním. Díky. Patronka

Po ždímání teče pračka

Pokud Vám závada trvá již delší dobu, mělo by místo protékání být vidět. Voda, i když relativně čistá, zanechá po čase stopu. Podle popisu bych to odhadoval na těsnění mezi bubnem a dvířky. Zapínat ždímání s otevřenými dvířky bych nedoporučoval. Kdysi jsem to zkusil u tatramatky a byl to nezapomenutelný zážitek*smich*.

patronka*

Dobrý den magdone, já mám v tomto vláknu příspěvky dva a ten první jste nejspíš nečetl. K vytékání vody na zem dochází pouzepo hlavním praní při plném programu. Protože jsem zatím závadu neodhalila, peru na poloviční program u kterého se nic nekalého neděje. Stejně je to pro mne tak akorát, takže je mi to jedno, jen jsem přirozeně zvídavá. O ždímání s otevřenými dvířky tu není ani slovo a mimo to, z obrázku je vidět, že buben má vlastní dvířka. Při odstřeďování se závada neprojevuje. Patronka

doplněno 03.12.11 18:47:

Protože takto ale neperu, žádná cestička po vodě s práškem tam být nemůže :). Vidím, že mi zbývá už jen jedna možnost : naplnit pračku, pečlivě otřít vodu kolem dvířek bubnu, spustit a pak si k tomu sednout a čekat, až pračka začne vypouštět vodu po hlavním praní. V tomto okamžiku pračku zastavit, otevřít horní víko a podívat se, kde je mokro. Tohle jsem si nechávala jako poslední variantu, ale nic jiného asi nezbývá. Jenže pokud je ta závada někde nahoře, tak tam stejně není přístup a budu zas na začátku. Já doufala , že moji moudří rádcové závadu najdou, ale nenašli. Ani princeznu, ani závadu :-D

Aha, to jsem špatně pochopil. Myslel jse, že to teče při ždímání s plnou pračkou. Pokud to tale eče při praní, měla by cestička po vodě s práškem být zřetelně viditelná.

Nemyslel jsem, že byste s otevřenými dvířky běžně odstřeďovala, ale že byste se chtěla za provozu podívat, kudy to teče. Já se tenkrát taky chtěl jen na něco podívat:).

Přeesně jsem diskuzi nečetl a možná i nepochopil...

Pračku zkuste pustit bez závaží ale ne moc plnou a ne s ručníky, spíše trička, spodní pprádlo atd..

Ždímat bez závaží nejde ale některé vrchovky mají vermi tvrdé pružiny a u praní si s tlumiči vystačí...

Každopádně vše řádně sledovat...

Neříkám to na 100% ale je tu ta možnost...

Bez prádla by šlo bejspíše i zapnout ždímání...

hubatka
hodnocení

Díky za příspěvek, jen se chci zeptat, co je poloviční program, já ho nemám, ale jak jsem již psala, když peru, např. pouze deku, program vlna, tak se louže nevytvoří, patrně méně věcí v bubnu, žádná louže? A že na to odborník nezná odpověd´, to je zajímavé...

Zdravím. Hanka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]