Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vzdálenost stavby od pozemku

Od: pleione odpovědí: 1 změna:

Zdravím.,

nedávno jsem zjistil, že můj pozemek sousedí přímo s jednou stěnou chaty souseda. Není tam vlastně ani cm prostoru. Pokud vim, tak mezi stavbou s sousedním pozemkem by měl být volný prostor nejméně 2m. Zašel jsem si na místo osobně a zjistil jsem, že si soused nově přímo na mém pozemku vybudoval bytelné ohniště. Chci se zeptat, zda má event. právo být chatou nalepen přímo na mém pozemku?

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

aldax
hodnocení

0x

Zdravím,

opravdu podle vyhlášky 137/1998Sb. (Vyhláška ministerstva pro místní rozvoj) musí být odstup hranice pozemku od domu minimálně 2m, ale to platí při výstavbě (hlavně při povolování stavby). U staveb starších se někdy stává že stěna domu je zároveň hranicí pozemku, tím ale sousedovy nevzniká žádný nárok na prostor okolo jeho domu. Pokud chce např. z důvodu oprav domu na Váš pozemek, musí se s Vámi domluvit. Sám vlastním pozemek až k RD souseda, nicméně ho bez jeho zásahu využívám. Pro dobro sousedských vztahů si vzájemně v případě potřeby vycházíme vstříc. S takovými spory zkušenost nemám, každopádně pokud je pozemek Váš, nemá na něm Váš soused bez svolení cokoliv dělat.

AldaX

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]