Nejste přihlášen/a.
Zdravím.,
nedávno jsem zjistil, že můj pozemek sousedí přímo s jednou stěnou chaty souseda. Není tam vlastně ani cm prostoru. Pokud vim, tak mezi stavbou s sousedním pozemkem by měl být volný prostor nejméně 2m. Zašel jsem si na místo osobně a zjistil jsem, že si soused nově přímo na mém pozemku vybudoval bytelné ohniště. Chci se zeptat, zda má event. právo být chatou nalepen přímo na mém pozemku?
Zdravím,
opravdu podle vyhlášky 137/1998Sb. (Vyhláška ministerstva pro místní rozvoj) musí být odstup hranice pozemku od domu minimálně 2m, ale to platí při výstavbě (hlavně při povolování stavby). U staveb starších se někdy stává že stěna domu je zároveň hranicí pozemku, tím ale sousedovy nevzniká žádný nárok na prostor okolo jeho domu. Pokud chce např. z důvodu oprav domu na Váš pozemek, musí se s Vámi domluvit. Sám vlastním pozemek až k RD souseda, nicméně ho bez jeho zásahu využívám. Pro dobro sousedských vztahů si vzájemně v případě potřeby vycházíme vstříc. S takovými spory zkušenost nemám, každopádně pokud je pozemek Váš, nemá na něm Váš soused bez svolení cokoliv dělat.
AldaX
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.