Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Malér: baterka ve vrtané studně

Od: sok odpovědí: 33 změna:

Přeji pěkné sobotní dopoledne všem. Povedl se nám pořádný průšvih, když nám spadla do vrtané studny (hloubka 52m) baterka. Největší malér je, že má v sobě NiCd akumulátory. Šířka studně je 13 cm a baterka bohužel propadla vedle čerpadla. Baterka je spíš menší (šířka cca 5cm). Chtěl jsem se zaptat zda někdo nevíte o nějakém řešení (přípravek co si udělat a zkusit) či firmě, která by to uměla vylovit. Děkuji s pozdravem David

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kt8d5*
hodnocení

3x

Zdravím, Davide. Jde vytáhnout čerpadlo? Jestli ano, tak ho vytáhněte. V potřebách pro modeláře (a myslím, že i někde jinde), si kupte silné magnety, dejte jich několik dohromady, pospojujte, připevněte na pevný provázek a ponořte do studny. A modlete se, aby měla baterka na sobě aspoň část z magnetického materiálu. Přikládám pomůcku.

Otče náš, jenž jsi v (nebo: na) nebesích,

posvěť se jméno tvé,

přijď království tvé,
buď vůle tvá
jako v nebi, tak i na zemi.
Chléb náš vezdejší dej(ž) nám dnes
a odpusť nám naše viny,
jako(ž) i my odpouštíme našim viníkům
a neuveď nás v pokušení,
ale zbav (nebo: chraň) nás od zlého.
[Neboť tvé je království i moc i sláva navěky.]
Amen.

Držím palce.

sok
hodnocení

Děkuji za radu a taky za pobavení *smich*. Baterka je bohužel cela plastová, nevím zda by magnety zabraly... každopádně můžu zkusit. Jinak šírka té roury je 12 cm, a baterka asi leží na dně cca pod uhlem 40 stupňů. Doma jsme si udělali pokusnou rouru s jinou baterkou, ale bude to asi těžké vylovit.

sok
hodnocení

jinak čerpadlo jsme vytáhli, to byla první věc která nás napadla. Bohužel baterka se při vytahování šprajcla a následně propadla vedle

Všechny náplně doma vyzkoušené jsou magnetické i na malý magnet. Chce to sehnat velký magnet a spustit do studny.
bubakos

Ahoj.

Co jsem ted zkousel tak baterky jsou pekne magneticky. sel bych cestou neodymovych magnetu ( najdes je treba ve starym harddisku a nebo obyc talirovy magnet z 3,5 disketovy mechaniky) akorat bych udelal vozejk z plastovy trubky treba HT 110 dylka tak 30cm do ktery bych udelal zarezy pro polozapusteny kolecka. dal bych 3 po obvodu trubky na zacatek a 3 na konec. Celo roury bych zadelal rabickou a na ni posazel magnety, Ta rabicka proto, ze by na ni ty magnety drzely samy a az by vozejk vlitl do vody tak aby voda mohla proudit skrz vozejk a nefungoval by jako bojka. a nakonec bych uvazal plastovej provazek. tohle bych vyzkousel jako prvni protoze vyroba by mi zabrala tak 2 hodky i s hledanim v kulne a taky mi prijde ze mechanicky ovladat nejakej hokus pokus na 52 metrovym lanku mi prijde temer nemozny.,

jabraka*
hodnocení

3x

Ještě se připojím s názorem na věc.Kamarád před lety potřeboval vyvrtat studnu.Sehnal jsem mu tehdy partu,která mu tu studnu přijela vyvrtat.Studna byla průměru 120 mm.Když bylo vyvrtáno,vrazili hoši do vrtu ocelovou nerez rouru a pak vrt čistili pomocí kompresoru stlačeným vzduchem.Na dno strčili hadici a z vrtu hnali vodu se spoustou kamenů a písku.Jsem přesvědčen,že by ta baterka vyjela ven též.

JABRAKA

hodnocení

1x

Než budete kupovat magnety, provaz a pod. zjistěte v obchodě, zda mají stejnou baterku, jaká vám tam spadla a vyzkoušejte na ní magnet. Ušetříte moc peněz. Magnety v případě, že baterka se bude chytat, bych si vypůjčila. V starších opravnách radii a televize mohou mít silné magnety, které dříve byly v přístrojích. Hledala bych i jinde, kde je možné je půjčit.

doplněno 26.11.11 12:50:

Šíře roury je 12 cm, kolik má čerpadlo? V obchodě změřit, nebo se zeptat výrobce,nebo se podívat do papíru čerpadla. Roura má 12 cm - odečíst tloušku čerpadla a zůstává volné místo kolem. Změřte přesně kolik má baterka na objem - v obchodě. Možná při pomalém vytažení čerpadla se vyndá i baterka. První bych ale počítala, měřila a zkoušela, než něco začnu dělat, nebo kupovat.

des*

Mám jiný nápad.Určitě jste viděli,dřív byly takové automaty,tam se hodily peníze a taková malá trojnožka jela nad hromádku cigaret,sjela dolů a uchopila(spíš neuchopila)jednu krabičku.Potom ji vyvezla na místo kde se dala odebrat.Vyrobte takovou trojnožku s ostrými hroty a napružte je třeba gumou se spouštěním jak je u pasti na myši.To bybyl v tom čert,aby se to nepovedlo.

sok
hodnocení

Tak jsme take uvažovali. Bohužel jak jsem psal výše, baterka při vytahování čerpadla propadla okolo čerpadla.

des*

Tak ho hergot vytáhněte-navrchu jste psali že je venku?

sok
hodnocení

Čerpadlo je vytáhlé mimo studnu, baterka je na dni ve studni

sok
hodnocení

Ta reakce minulé příspěvku měla být na nápad výše (s šířkou čerpadla) . Ta ruka je myslím dobrý nápad, problém je že já se do takové hloubky dostanu jen lanem. na konec lana dát takovou ruku (a hlavne s ní dole pod hladinou manipulovat) bude asi těžké.

hodnocení

1x
Kt8d5 má výborný nápad...
Jen bych jako další navrhl udělat si přípravek, třeba z kuchyňské váhy a nějaké laťky jako páky na váze upevněné...až spustíte ty magnety těch 51 m do studny, provázek vedený přes konec laťky zvažte, případně vyvažte co nejpřesněji protizávažím na druhém konci laťky. Potom by Vám váha mohla ukázat přírůstek hmotnosti, když se ta baterka "uloví". V rukách takový cit nemáte. A uvědomte si, že budete před tím muset vytáhnout ponorku, aby magnety neulovily ji, a tahat a rozšroubovat
52 m potrubí Vám řádně i v této zimě zapotí čelo a utahá ruce. Tahat nahoru provázek dlouhý 52 m v naději či očekávání už asi po dvacáté osmé a opět bezútěšně, to chce sílu a nervy. Zvláště, když se ten špagát každou chvíli někde zamotá...
A ještě bych si na ten špagát udělal různobarevné značky hlavně okolo těch 52 m, aby jste měli představu a jistotu, jak jste hluboko.
To bude kříž... držíme palce...
A dejte vědět, až bude baterka venku, poradíte i ostatním svými zkušenostmi
doplněno 26.11.11 13:14: Když jsem to smolil do mobilu, info o vytažení ponorky a poloze baterky ještě nebyla. Zdá se, že do studny svítíte a dalekohledem baterku vidíte. Potom váhu nebude třeba. Magnety by mohly přitáhnout ty akumulátory, pod vodou jsou nadlehčovány podle Archimeda, ovšem jak to bude nad vodou, to raději vyzkoušejte s jinou stejnou baterkou MIMO studny.
doplněno 26.11.11 13:22: Ještě dotaz, jak vysoko nade dnem je pramen? Je více přítoků? Když nepůjdou akumulátory ven, co tak dno studny i s baterkou zabetonovat kvalitním betonem. Ten tvrdne i pod vodou...
sok
hodnocení

Děkuji za radu. Určitě lano zvážím i si označím lano na té správnou hloubce. Se zkušenostmi se určitě pak podělím.

sok
hodnocení

Pramen jak je vysoko nevim, hladina je cca 10-15 metru nade dnem. Zatim jsme vytvořili takový hák z tyče a pevných drátů, který v přípravku (přípravek na pokusy - stejně širouká roura s bodobnou baterkou ) zabírá, ale jak se podaří budu vědět zachvíli. To zabetonování je taky zajímavý nápad.

Vody je tam dost... Aby se beton moc neředil, dát ho stáłe určité hraniční množství do mikrotenpytlíku a po opatrném spuštění až na dno škubnout,
pytlík praskne, beton zůstane. Je to ovšem na dlouhé lokty, asi by byla lepší "roura" z igelitu průměr 10 cm délka tak 50 cm. Spustit a u dna škubnout, něco povolí...

ladinpraha*
hodnocení

1x

Jenom nápad - dostatečně výkonné čerpadlo, dostatečně dlouhá hadice o dostatečném průměru, třeba hasiči. Určitě existuje i technika schopná to vytáhnout, ale účet by asi přesáhl cenu nové studny.

doplněno 26.11.11 14:01:

Já osobně bych to neřešil. Do studen napadá tolik věcí ...

moto*

Ehm, nejde jen o vytažení ale i o vítězství nad problémem.

Možná bych zkusil udělat přípravek z kovové trubly o něco menšího průměru než je vývrt studny, na spodu obvodu ostré šikmé zkosení ostřím ke stěně a na jednu vnitřní stranu bych dal otočnou klapku která by by byla samozřejmě udělaná tak, aby se nevyklopila dolu, pokud by se trubka "navlékla" na baterku, tak klapka by se tělem baterky vzpříčila a případně by na ni mohlo být i lanko které by ji více přitahovalo a baterku více drželo. Trubka by byla pověšena na druhém lanku na kterém by se spouštěla. Při zachycení baterky by se dala trubka, tedy přípravek vytahovat lankem co je na klapce aby nedošlo k uvolnění. Určitě by se nedala baterka uchopit na první pokus a také by se třeba musela upravovat klapka, přijde mi to ale jako reálná možnost.

Osobně jsem si skoro jist, že bych byl schopen baterku vytáhnout za cenu násobně nižší než je cena studny. Když by bylo nejhůře, udělal bych nějaké jednoduché chapadlo zavírané proti pružině stlačeným vzduchem, třeba bych jen nafukoval nějaký balonek který by se rozpínal na druhé straně pacek, spouštěl bych třeba i na hadici od stlačeného vzduchu nebo bych jej tam vzduch "posílal" vedle lanka nějakou slabou hadičkou, stačila by opletená hadička na benzin.
Myslím ale, že by se dalo zachytit jednodušejí vzpříčením klapky jak jsem psal nahoře.

ladinpraha*

Jako nápad dobrý. Ale umíš si představit toho materiálu? A těch problémů po cestě? Je to 52 metrů!

moto*

Jakého materiálu? Lanko na spouštění čerpadla snad existuje a jako lanko na přitahování klapky by se snad dal pouřit rybářský vlasec. A pokud bych chtěl udělat na stlačený vzduch, tak klidně použiji i slabou bužírku. Na ovládání nějakého chapadla stačí nějaká desetina atmosféry. Možná by se to dalo udělat i z dvou dětských lopatiček.

buss

bať a venkovských kolik je myšíííí, žab, mravenců...

buss
hodnocení

0x

A ještě napište, že potrubí je kovové.. Jsou přípravky na chycení potrubí, vahou sjede, vytažením se chapadla sevřou - X.

jabraka*
hodnocení

0x

Milý SOKu.

Zatím vykonávej opatrně a v klidu různé pokusy o vyproštění.Pokud se jedná o baterku vcelku i s pouzdrem,žádné nebezpečí ti zatím nehrozí a pokud jsou akumulátory v pouzdře,bude trvat nejméně rok,než se rozpadnou.A i tak se nikl a kadmium budou uvolňovat pomaloučku,podle mého názoru by stačilo občas udělat rozbor vody a myslím,že škodlivou úroveň nedosáhnou.

JABRAKA

buss

Já bych to i nechal tak, kolik tam toho je a když mám strach, tak často čerpat. Když piju v lese, vím co tam je?

sok
hodnocení

No jo no, kdyby tam zrovna nespadly NiCadmiove baterky, tak bych to take tak neresil. Ale je skoda si tim pak strikat po zahrade a porad premyslet nad tim jaky jsme osli, ze si vlastni hlouposti nicime kvalitu vody..

sok
hodnocení

Děkuju za radu. Ono popravdě tak úplně nevím v jakém stavu ta baterka dole je, jelikož když se vytahovalo čerpadlo (na vytažení jsme zavolali jsme studnaře co studnu dělali ), tak se šprajcla a oni zabrali. Následně baterka propadla a dovedu si představit, když dva chlapi zaberou, že klidně mohli horní šroubovací díl urvat/poničit. Ty rozbory možná bude varianta když se dílo nepodaří.

jabraka*

Skutečně si nemusíš z té chemie moc dělat hlavu.Nikl je dnes v mnoha armaturách a je vše v pořádku.Kadmium je sice jedovaté,ale jeho rozpustnost v čisté vodě je nepatrná.Ta baterka tam bude ještě za padesát let.

JABRAKA

doplněno 26.11.11 13:57:

Nakonec,udělej pokus,vezmi jinou podobnou baterku,dej ji do vody ze studny do kyblíku či lahve a někde ve sklepě to nech jako srovnávací vzorek.Ve stejném stavu,možná při teplotě dole ve studni výhodnějším ji můžeš sledovat.

JB

,

troja*
hodnocení

0x

vrtané studny (hloubka 52m) . Největší malér je, že má v sobě NiCd akumulátory. Šířka studně je 13 cm a baterka bohužel propadla vedle čerpadla. Baterka je spíš menší (šířka cca 5cm).

Magnety se asi přilepí na potrubí, nebo je antimagnetické?

Kolik je dole vody?

lui*
hodnocení

0x

Něco mě napadlo. Ale berte to s rezervou. Viděl jsem různě na burzách a v armyshopech anténní trubičky, buď na bajonet nebo šroubovací, každá snad asi 50cm dlouhá. Jsou to tenkostěnné trubičky, mimořádně pevné, lehoučké, přiměřeně ohebné, je to nějaký spešl bronz nebo co já vím, Možná, kdyby se jich povedlo sehnat potřebný počet kusů, tak udělat na konci takovou koncovku-posuvné oko, jako je na odchyt psů, že by se s tím dalo i při té délce manipulovat. Možná protáhnout jeden(nebo oba?) provazy vnitřkem trubiček, A postupně je šroubovat při spouštění dolů. Berte to jako nápad, třeba to někdo doplní něčím dalším.

buss
26.11.11 14:42

52 m?

ladinpraha*

Jako doplněk pořídit kameru a spustit ji vedle. A manipulace s provázkem nebo lankem na 50m?

hodnocení

0x

Pořád jsme se edozvěděli zda neodymiové agnety půjdou za baterkou poslat anebo se přychytí na magenticky pozitvní stěny studny..

Neodymivé magnety jsou mnoho násobně silnější než to co má většina lidí doma..

Magnet o rozměru 2x2x0,2 cm dokáže udržet i 2kg předmět...

Pokud je baterka na šrot taky by trochu plastu moc škody neudělalo a baterky by šly ven...

raadek*
Tam by se vešel magnet, který unese i metrák, ale bohužel bude asi baterka obsahovat málo kovu. Asi bych nechal vysát celou studnu. Se štěstím by to nasálo i baterku. Víte jistě, že baterka neplave? R.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]