Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, 3 pokojový byt, pode mnu byt, nade mnou půda, cihlový dům, plastová okna cca 7 let, topím plynovým kotlem. Hned první zimu po výměně oken jsem si uvědomila rozdíl v teplotě směrem dolů. Za srovnatelných tepelných podmínek jsem měla "bezdůvodně" vyšší spotřebu plynu než dříve. Kotel je pravidelně čištěn odborníkem.
Nyní jsem byla 3 dny mimo město a kotel jsem cvičně vypla - netemperovala jsem. Z bytu jsem odcházela za teploty cca 22 stupňů a při návratu (po 58 hodinách) byt vychladl na 11,5 stupňů! Což mě šokovalo a nepřijde mi to normální. Venkovní teplota byla kolem a nad nulou.
Dnes v noci jsem kotel opět vypla (cca 0:30), vstávala jsem v 8:30 a teplota 17 stupňů, klesla o 5 stupňů.
Nechápu, kde teplo z bytu utíká, nevím, jak to zjistit.
Děkuji
Únik tepla okolo oken je možný, dobře radí Ferda. Přes noc netopím a teplota klesá z 23 na 21 st. V jednom roce však byl sousední byt prázdný, tedy nevytopený a teplota klesala o 4 st. Stěna mezi těmito byty byla zcela studená. Takže - co vaši sousedi, vytápějí svoje byty?
Je pravda, že nemáme sousedy ani pod náma, ani nad náma, a z jedné strany domu také ne. Takže je to určitě v velké části tím.
Fry,
Vloni jsme zateplili panelák a dnes jsme na tom tak,že zatím prakticky v bytě netopíme a stále se udržuje teplota na 24 stC.Za loňský rok nám na vyúčtování tepla vrátili 9000.-Takže to zateplení zdí je skutečně zásadní věc.
JABRAKA
tomu zateplení věřím. Jenže v cihlovém domě, kde je 12 majitelů (většinou důchodců a sociálů) se to těžko odhlasuje.
Mám krajní byt, vedlejší byt je obydlený mladými lidmi, kteří topí. Ve spodním bytě bydlí paní v důchodu, která poslední dva týdny v bytě není, stará se o někoho z rodiny. Nade mnou je půda, střecha je zateplená, okno zavřené. Mě zkrátka zaráží, že za starých špaletových oken, kdy v bytě žilo víc osob (a více se tedy ohřívala i voda), byla menší spotřeba plynu. Obejdu okna podle výše uvedené rady a uvidím. Děkuji.
Můj návrh: A kde má ten chudák plynový kotel brát vzduch pro spalování plynu? Máte těsná okna a dochází k nedokonalému spalování. Čistil letos někdo výměník? A pokud máte tu slavnou mikroventilaci, tak okna buď zavřete, nebo větrejte. Mikroventilace je prostě díra na teplo.
Kotel má pravidelnou údržbu, čistí ho technik vždy v létě. Mikroventilaci nepoužívám. A přívod vzduchu - můj kotel má vzduchu až až. Jeden revizní technik chápal vyhlášku po svém a nařídil udělat průduch. Takový, jaký má téměř každý u špajzy. Kotel je v koupelně, termostat v pokoji, dveře od koupelny těsní dokonale.
Teplo utíká z bytu vedením skrz zdi,strop,podlahu a protože jsou tu plastová okna,tak méně i okny.Pokud dům není zateplený,tak jsou ztráty dost veliké.Pokud si myslíte,že v minulosti byly menší,je to jen omyl,když i sousedi neměli plastová okna,museli jste všichni víc topit a tím bylo teplo ve zdech více naakumulováno a při vypnutí topení teplota déle vydržela.Tento úkaz je dnes dosti častý po montáži plastových oken se častěji tvoří vlhké skvrny na venkovních zdech a často i plísně.Opět je to nedostatečným topením a větráním.
JABRAKA
Jediný fakt, který je v otázce uveden jako zásadní pro pozorovatelné zhoršení stavu je výměna oken. Z toho by se dalo usuzovat na jejich špatnou montáž. Největší ztráty vznikají netěsnostmi, ty mohou být mezi rámem okna a zdí, nejčastěji dole u parapetu, tam se zanedbává nejčastěji. Také nemusí správně doléhat okenní křídla v rámu, ta mají ale určitou možnost seřízení tak aby těsnila.
Umístění plynových spotřebičů v obytných prostorech zateplovaných objektů (plastová okna) je ale problematické, protože vyžadují ke svému provozu přívod vzduchu zvenčí (podle předpisů dokonce trvalou výměnu) a významně tak přispívají k tepelným ztrátám. Popsáno např. zde: ( tzb-info.cz/...
Zkuste tedy zjistit, zda kolem rámů oken někde nevzniká průvan (pomocí kouře z cigarety nebo vonné tyčinky) a případná zjistění odstanit seřízením nebo utěsněním, zároveň ale prověřte, jak mají zajištěn přívod spalovacího vzduchu plynové spotřebiče instalované v domácnosti, tedy nebylo-li těsnění v oknech zčásti perforováno, popř. odstraněno úmyslně.
Máme naprosto stejný problém. Na dopoledne odjedu a hned je tu zima. V noci se okamžitě ochlazuje a když tu chceme 21°C, tak to topí téměř neustále a to nemluvím o tom, jak dlouho trvá, než se byt vytopí.
Zatím jsme měli vyúčtování za půl roku a měsíčně za plyn dáme téměř 2000 Kč (slouží i k ohřevu vody a na sporák), a to je to byt 2+1.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.