Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přestavba kotle na automat

Od: standa1* odpovědí: 24 změna:

Rád bych se zeptal jestli je možné přestavět i starší typ kotle Dakon DOR 24 (cca5 let) bez nějakých větších konstrukčních zásahů.

Jde mi o to že bych chtěl koupit sadu na přestavbu a sám si jí namontovat - retortovehoraky.cz/... například takovou. Všude e psáno o přestavbách na novějších kotlích.Zajímalo by mě jestli se třeba novější typ Dakona nějak výrazně neliší od staršího.Děkuji za odpovědi.

Máme tento typ

Přestavba kotle na automat

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

NEJLEPŠÍ BUD SE ZEPTAT U VÝROBCE ZDA DĚLAJÍ PŘESTAVBU I NA VÁŠ TYP KOTLE

standa1*
hodnocení

*smich* to jsem zkoušel,jenže je pátek večer *hi*

hodnocení

0x

Tak jsem se vrátil z aqua-thermu Praha a mám pro vás dobrou zprávu dnes se již vyrábí retorový hořák na všechny typy kotlů co spaluje peletky, štěpky, obilí,drobné uhlí,peletky z papíru ze slamy ze sena.

myslíte ten čtveratý universal?

Myslím takový jaký má tazatel v odkazu jediný problém je že kotel musí mít vedle sebe a nad kotlem dost místa protože kotel se posadí na takový podstavec vysoký asi 35-40 cm a vedle kotle zase přijde zásobník na palivo takže to znamená předělat kouřovod a připjení kotle na systém.

standa1*
hodnocení

o místo ani o kouřovod nejde s tím počítám ,j de mi o to jestli jde namontovat i na starší typ kotle,resp. jestli novější kotle nemají jinak řešený spodek kotle oproti starším typům a jestli bych zvládl přestavbu sám...;) peněz nazbyt není a co můžu musím si stvořit sám...se svářečkou se poperu ale musím vysondovat ještě jak se tam ten hořák usazuje apod...nerad bych tu sestavu koupil a pak zjistil že jí tam nebudu moct namontovat zkusím ještě něco u výrobců a uvidíme,někteří píšou ano,někdo ne,ale jkdyž chci plánek na ten podkladní rám na kotel tak mlčí...ani plánek vestavby z nich nevymáčknu předem...*nevi*no jo..chtějí to i montovat ,kšeft je kšeft,ale když člověk šetří...*hi*

což ,přestavba jde,mam doma taky automat na uhlí ale litinák V8+ ekoscrooll,jinak jako na hořák je plech určitě lepší,v předávání tepla litina má delší setrvačnost,ale zase jinou životnost,aby jste využil teplo z hořáku chce to co nejvíc styčné plochy s vodou,pak určitě deflektor a podstavec s dvířky,ten je odizolován šamotem ze nvitř kvuli žáru a zvenku je daná vata a oplechováno,to zručnej zvládne sám,u plechu asi deflektor,na rozražení plamene,a hlavně počítejte že hořák má menší výkon než když naládujete kotel uhlím,ale zase se lépe reguluje,jinak jako s řešením do dakona nevím ,když se kouknete tak vírobci používají trubkové rošty a trubkoviceaby využili co nejvíc tepla a to neprofrnklo do komína.Jo a ještě se musí zohlednit to že v kotli vznikne díky hořáku přetlak tak aby vám spaliny nelezli do kotelny,dakon na tom není tak dobře,pláty jsou jen položeny.osobně než přestavovat není lepší koupit hotovej?a osvědčenej se zárukou

zeetee

Zdravím, hodne ilustarivni je tenhle postup. Docela bych se toho nebál. vseprodrevo.cz/... . Uvazuju, ze do oho pustim pristi rok. Uvazoval jsem o originalu od Ecoscrollu. Pocitam, ze s motazi atd by automaticke topeni vyslo tak na 100 t. Koupit sadu i s programovatelnym rizenim za 24t. ( asi tak 5t za nove pripojeni) mi prijde dost velky rozdil. Original kotel je sice vychytanejsi, ale vetsinu ceny stejne stoji konstrukce komory resp. vymenik tepla (litina/plaech..). Pokud bych byly pozitivni reference na zmineny system, uvitam..

standa1*
hodnocení

jj,ale když si porovnáte postup a technologii tak je to vlastně to samé...

standa1*
hodnocení

Tohle vše jsem pročítal,;) ale pořád nevím zda to jde namontovat pod můj starší kotel ...

des*

Pročítal,pročítal,asi těžko,když na jejich stránkách je napsáno že se uřízne dno a udělá podstavec podle kotle.Takže to jde NA KAŽDÝ kotel.

přesně tak podle kotle se udělá podstavec,jen bych si rozmyslel zda to má na starýho plecháče cenu,aby taky měl vubec učinost a životnost,osobně když jsme měli 21dakona tak jsem protopil 30metráků kostky a nějaké dřevo,nymí na automat počítám tak 90q ořechu,je to teda víc ale skoro bez práce,za pohodlí se platí,osobně bych šel už do hotového kotle než dělat něco jako pokus a vyhazovat peníze,za 70 tis už seženete např od benekovu továrně udělaný kotel s absolutně jinou učiností,nebo nějaký jiný polák.

když si spočítáte,hořák násypku,podstavec,přepojení,regulaci,a práci na předělání bude cena více jak poloviční z nového kotle a budete čekat jestli to bude vůbec šlapat jak má,za to se vám nikdo nezaručí,lepší investovat víc s pocitem toho že to je tak jak má a odvede to svou práci

miljan*

pajars, je třeba také započítat cenu stávajícího kotle a už se blížíme ceně hotového výrobku. Když započítáme práci, tak jsme úplně někde jinde. Výsledek není zaručen.

kecal
hodnocení

0x

Hlavně až budete kupovat ten šnekový dopravník tak se ptejte,jestli má šnek taky opačný-zpáteční běh.Protože spousta šmejdů umí jen hrnout palivo do kotle a když se něco v dopravníku zasekne tak se nedá ani pustit zpětný chod!

tak zpětnej chod ,tak to není zas tak duležitý,pancerpol nasadím 22 klíč a otočím si kam chci,pokud se vám to kousne už na fest stejně to dopadne vysypat zásobník najít příčinu šparajcu,bud otáčením obráceně vytáhnout ,nebo celej šnek ven .a když se kousne tak střihne pojistku.tak stejně nejede

kejki
hodnocení

0x

Nevím, jestli jste taky narazil na to upozornění o snížení výkonu.

standa1*
hodnocení

O snížení výkonu při této přestavbě jsem se nikde nedočetl...*nevi*

Přestavba litinových a plechových kotlu tady máte odkaz, Autokotle.eu firma z výstavy měli tam funkční vzorky jak litina tak plech celkem byli vstřícní podstavce vám pošlou podle rozměru kotle nebo když nechcete tak plánek a podstavec si uděláte dle výkresu který vám dodají , sám.Hořák v sestavě(hořák 25kw, řídící jednotka, ventilátor,násypka)23900,-plus podstavec od nich něco přes pět tisíc

27kw sestava 23900,-

60kw 25900,-

50kwsestava 25900,-(retorový) toje že má spalovací prostor kruhový vše cena sDPH

nevím jestli plech dakon je to pravý na přestavbu,aby to teplo nešlo pryč,přivřít se extra do komína nedá protože to pak bude huli do vnitř,přetlak od ventilátoru to bude tlačit do kotelny,chce se to pořádně pozeptat jestli to už dělaly a kdo to má a jak je spokojen

Připojuji se k nickovi pajars, musel byste u toho DAKONa udělat přetlakové topeniště, což je asi dost problematické, když je nahoře zakryt jen položenými litinovými pláty:))

chytrolin*
hodnocení

0x

važený kutile, je sice v české povaze obvyklé pokud možno vše dělat doma sám, ale tohle není dobrý nápad. Automatické kotle (a to i přestavby) nelze provozovat na samotíž, a to především proto, zě to prostě nejde, jako nejede auto na vodu.

DORku přestavět nemůžete (rozhodě ne úspěšně), především proto, že k tomu není z konstrukčních důvodů uzpůsobená, tím to prostě končí. Rozhodně nedoporučuju jakékoliv kotle nebo nedejbože přestavby z Polska, je to horší než z Číny a záruka kde nic tu nic. Doporučuji obrátit se na seriozní firmu, asi jediný výrobce je Benekov - ale ne na DORku. Čau

robin1*

By mě teda chytroline zajímalo proč nejde provozovat automat na samotíž. Zkus nějaký důvod napsat a hlavně mi nepiš proto. Když do svýho Dakona FB prdnu hořák tak tý vodě v tom kotli bude úplně ale úplně jedno co ji ohřálo a prostě do toho obýváku pomaže i kdyby na chleba nebylo. Čau

stanislavkaspa
hodnocení

0x

Odepisuji na přestavbu kotle Viadrus 4článkový. Před třemi lety jsem si udělal výlet do PL. s tím ,že si koupím kompletní přestavbu kotle na tuhá paliva. dnešním dnem je kotel v provozu třetí sezonu a mohu jedině doporučit.Všude okolo se povídá co je s Polska je špatné. Ale já říkám,že veškeré litinové podvače pocházejí s Polska s tím,že jsou montovány do našich kotlů v ČR. Naše plechové podavače maj životnost tak max. tři roky. Polský je komletně s litiny i vlastní šnek. Tady tu životnost vidím někde jinde.kompletní dokumentace a obsluha hořáku je v češtině a zatím bez jediné poruchy. Dostanete i k tomu platné certifikáty. Cenově to vyšlo na 16000kč bez spodní části pro hořák. Je špatné ,že veškeré věci na tento hořák musíte nakoupit jen v městě Pleszew. nemají jedinou pobočku na prodej tohoto hořáku a příslušenství ,které k tomu patří.na internetu zadat www.domer.pl Jsou opravdu velice ochotni a provedou Vás kompletně skladem.Dá se kompletně objednat hořák který dopraví PPL.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]