Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak velký boiler?

Od: mirko* odpovědí: 6 změna:

Za běžných podmínek by v domácnosti stačil el.boiler o velikosti 125 l. V případě návštěvy by lépe vyhovoval větší, což je pro běžný provoz údajně nehospodárné zřejmě z důvodu tepelných ztrát. Dovede někdo vyčíslit rozdíl v nákladech na provoz boileru 125 l z kterého bude v pauze mezi 8 hod. nabíjecím cyklem voda vybrána a boilerem 152 l stejného typu ve kterém zbylá část nevybrané vody zůstane?Děkuji.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

moto*
hodnocení

1x

Toto dilema jsem řešil před pár lety, spolu s rozhodnutím, zda také tarif na noční proud. Původně jsem chtěl boiler nad 100l na koupání i pro kuchyň.

Nakonec i po konsultaci ze zkušeným sousedem jsem zvolil řešení bez nočního proudu, těsně u sprchy malý 35 l boiler z Dražic který zapneme večer, než se chceme koupat a malý 10 l ohřívač v kuchyni nad linkou který pani také zapne dle potřeby. Dražický boiler bez problému "utáhne" řádné vycachtání dvou lidí po sobě a pokud by se měl koupat další, další voda je teplá za pár minut.

Vypadá to, že je to optimální řešení. I když mám izolované rozvody, tak jsem zmenšil tepelné ztráty v těchto a samozřejmě i ztráty z chladnutí vody v ohřívačích. Ve sprše máme navíc ještě termoregulační kohoutek, takže po otevření kohouty teče voda prakticky okamžitě již správně namixovaná.

Při budování rozvodů jsem dělal instalaci tak, že mohu dodatečně ještě předřadit i velký boiler či jiný zásobník teplé vody, například ze soláru nebo výměníku v topení, takže v tom případě mi poteče levnější teplá voda a nemusím současné ohřívače zapínat, nebo případně vodu jen doohřejí na požadovanou teplotu, samozřejmě již s malým dodáním energie.

Ohřev elektřinou je jeden z nejdražších a bude ještě hůře.

jabraka*
hodnocení

0x

Velikost ohřívače vody v domácnosti v dnešní době zdražování elektřiny,závisí hlavně na počtu členů domácnosti.Nemá smysl velký bojler,který postupně při nepoužívání vychládá bez užitku.Možná by byl ekonomičtější průtokový ohřívač.

JABRAKA

hodnocení

0x
Musel by jste napsat zcela konkretni typ obou ohrivacu..jen tak se to da porovnat, protoze kazdy vyrobce ma jine parametry dennich ztrat.
Vzato ale do dusledku, mezi dvema takto objemove blizkymi ohrivaci bude rozdil velmi maly..mozna to nebude ani 1Kc denne. U ohrivacu vetsich objemu by to pochopitelne bylo vice, ale tam hraji ulohu zase jine faktory.

uska*
hodnocení

0x

125 l bojler si předělejte na klasickou zásuvku a v případě návštěvy si jej nahřejete znovu i když ne v levném tarifu. Ale návštěvy na koupání nejsou denně. Dle mě bude dražší provoz u většího nedobraného bojleru.

mirko*
hodnocení

Děkuji za odpovědi a doplňuji otázku. Boiler 125 l má po dle výrobce tepelnou ztrátu 870 Wh / 24 hodin, bolier 152 l má 1050 Wh / 24 hodin. Rozdíl ztrát je 180 Wh / 24 hodin. Domnívám se, že rozdíl v provozních nákladech je 180 x 365 čili asi 66 kWh / rok. Je to tak?

Ano, teoreticky to mate spravne. Teoreticky pisu proto, ze vyrobci radi udavaji o neco priznivejsi tepelne ztraty ohrivacu, nez je skutecnost.Rozdil je tedy opravdu v radu 200Kc za rok..plus minus samozrejme.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]