Nejste přihlášen/a.
Za běžných podmínek by v domácnosti stačil el.boiler o velikosti 125 l. V případě návštěvy by lépe vyhovoval větší, což je pro běžný provoz údajně nehospodárné zřejmě z důvodu tepelných ztrát. Dovede někdo vyčíslit rozdíl v nákladech na provoz boileru 125 l z kterého bude v pauze mezi 8 hod. nabíjecím cyklem voda vybrána a boilerem 152 l stejného typu ve kterém zbylá část nevybrané vody zůstane?Děkuji.
Toto dilema jsem řešil před pár lety, spolu s rozhodnutím, zda také tarif na noční proud. Původně jsem chtěl boiler nad 100l na koupání i pro kuchyň.
Nakonec i po konsultaci ze zkušeným sousedem jsem zvolil řešení bez nočního proudu, těsně u sprchy malý 35 l boiler z Dražic který zapneme večer, než se chceme koupat a malý 10 l ohřívač v kuchyni nad linkou který pani také zapne dle potřeby. Dražický boiler bez problému "utáhne" řádné vycachtání dvou lidí po sobě a pokud by se měl koupat další, další voda je teplá za pár minut.
Vypadá to, že je to optimální řešení. I když mám izolované rozvody, tak jsem zmenšil tepelné ztráty v těchto a samozřejmě i ztráty z chladnutí vody v ohřívačích. Ve sprše máme navíc ještě termoregulační kohoutek, takže po otevření kohouty teče voda prakticky okamžitě již správně namixovaná.
Při budování rozvodů jsem dělal instalaci tak, že mohu dodatečně ještě předřadit i velký boiler či jiný zásobník teplé vody, například ze soláru nebo výměníku v topení, takže v tom případě mi poteče levnější teplá voda a nemusím současné ohřívače zapínat, nebo případně vodu jen doohřejí na požadovanou teplotu, samozřejmě již s malým dodáním energie.
Ohřev elektřinou je jeden z nejdražších a bude ještě hůře.
Děkuji za odpovědi a doplňuji otázku. Boiler 125 l má po dle výrobce tepelnou ztrátu 870 Wh / 24 hodin, bolier 152 l má 1050 Wh / 24 hodin. Rozdíl ztrát je 180 Wh / 24 hodin. Domnívám se, že rozdíl v provozních nákladech je 180 x 365 čili asi 66 kWh / rok. Je to tak?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.