Nejste přihlášen/a.
Udělal jsem chybu, že jsem pronanal byt a nájemnice neplatí nájem.
Kdybych vše dělal podle našeho slavného zákona, tak smlouva skončí nejdřív za 6 měsíců a pak je můžu tepve začít řešit vystěhování.
To mám ale celou tu dobu platit nájem za ně (elektřinu, plyn, teplo, správu domu)? Kde na to mám brát, když místo příjmu mám mít výdaj? Mám si vzít podle státu úvěr na podporu podvodníků, nebo co?
Hlavní otázka ale je, zda znáte něco, čím nájemníka dostat z bytu dřív (na dohodu). Něco ve smyslu vysazení dveří, odpojení elektřiny, trestní oznámení apod). A jak nájemníka donutit, aby mně podepsal dokument (výpověď). Mám si nahrát na video, že jsem se mu to pokoušel předat a on odmítl?
Zákon nájemci ukládá povinnost platit nájemné a náklady na služby (tzn. elektřinu, plyn, vodné, stočné apod.). Dosáhne-li nájemcův dluh trojnásobku měsíčního nájemného, může pronajímatel nájem bytu i bez přivolení soudu vypovědět Pronajímatel musí podle zákona nájem vypovědět písemně a výpověď nájemci doručit. Tzn. buď poslat doporučený dopis, nebo nájemci předat výpověď osobně. Zákon dále ukládá, že ve výpovědi musí být uveden její důvod, výpovědní lhůta (viz dále), poučení nájemce o možnosti do 60 dnů od doručení podat žalobu na určení neplatnosti výpovědi k soudu, a pokud nájemci přísluší bytová náhrada (viz dále), závazek pronajímatele, že odpovídající náhradu zajistí. Zákonná výpovědní lhůta nesmí být kratší než tři měsíce a musí skončit ke konci kalendářního měsíce. Lhůta začíná běžet prvním dnem měsíce následujícího po měsíci, ve kterém byla nájemci doručena. Pokud nájemce s výpovědí nesouhlasí, může podat žalobu na určení neplatnosti výpovědi. Do doby, než je řízení ukončeno pravomocným rozhodnutím soudu pak nájemce není povinen byt vyklidit. Výpověď se tedy v případě nesouhlasu nájemce stejně řeší u soudu a ve srovnání s výpovědí podléhající přivolení soudu se celý proces zkracuje de facto jen o jediný krok (bez odsouhlasení výpovědi soudem před spuštěním výpovědní lhůty). Ani v případě, že nájemce žalobu nepodá, ale byt k příslušnému datu nevyklidí, to nemá pronajímatel nijak snadné. Nemůže nájemce vystěhovat násilím, ale musí se obrátit na soud s žalobou o vyklizení.
Je to tedy hodně složité, aby člověk neporušoval zákon. Nejlepší řešení asi je, aby nájemce podepsal dohodu, vzít s sebou dva pořádné bouchače (jako svědky) nejlépe tmavší pleti a nájemce upozornit na to, že v případě, že se nebude chtít domluvit, budete žádat další peněžní náhradu, kterou za neplacení nájemného máte právo požadovat.
Než poradí třeba někdo lépe, podívejte se na jednu s diskuzí, která zde na toto téma proběhla. Celkem dobře je to zde popsáno.
www.poradte.cz/domacnost-a-bydleni/1952-neplatici-najemnik-se-nechce- vystehovat.html
Máte s ním nájemní nebo podnájemní smlouvu? Máte smlouvu na dobu určitou - na jak dlouho? Nebo na dobu neurčitou?
Mám s ním čerstě uzavřenou nájemní smlouvu na dobu určitou - 1 rok s možností prodloužení. Ale říkám si, jestli je vůbec platná, když ji nájemce uzavřel s úmyslem dále neplatit.
Úmysl by jste musel prokázat, a to se Vám nepovede.
doplněno 26.11.11 14:25:Kapka naděje vám to napsala asi všechno.
A rada za mě? Na hrubý pytel hrubou záplatu. Pokud Vám to svědomí dovolí. Banka ani dodavatel energií se Vás nebude ptát na to, jestli máte na zaplacení. Jde dnes o vlastní přežití, takhle to společnost nastavila. Takže ještě jedno přísloví. Košile bližší kabátu.
Ten elektroměr by stál za to odhlásit.A nebo pokud tam ještě nemá hlašen pobyt tak pod tak pod nějakou záminkou z ní vylákat smlouvu ke změně ůdajů nebo k nahlédnutí no a pak jí tu smlouvu seberte a zničte a nájemnici vyhoďte.
Pozor, ani to, že nájemnice neplatí Vás neopravňuje jí odpojit elektřinu. V tom případě může ona podat žalobu na Vás! Jestli tam je, nebo není hlášena nehraje roli.
Děkuji za odpověď.
To je blbé. Jaká je v tom logika? Když si někdo neplatí nájem a energie, tak se prostě energie odhlásí. Já kdybych to neplatil doma, tak mně taky odstříhnou.
Víte, jaké jsou sankce, pokud bych to udělal a ona mě k soudu dala? Co mi za to hrozí? Nebo když si odnesu "své" vchodové dveře.
Logiku v to nehledejte, žádná tam není. Nicméně máme zákony, jaké máme.
doplněno 25.11.11 18:48:Vy jste se smlouvou zavázal poskytnout nájemnici přiměřené, nerušené bydlení. Ona se naopak zavázala za to platit. Logicky by se zdálo, že když ona poruší své povinosti, máte právo i Vy porušit ty své. Ale tak to (bohužel) nefunguje, to by totiž bylo moc jednoduché. Vy máte nárok si akorát ztěžovat na vyšších místech (soud) a čekat, jak to dopadne. Jinak byste totiž porušoval práva chudáka neplatícího nájemce. Nezapomeňte jít k příštím volbám.
Tak se mi dnes podařilo ukončit nájem dohodou ke konci tohoto měsícev Snad se tedy vystěhují a byt v pořádku předají.
Někde mi radili, že je dobré uzavřít podnájemní smlouvu místo nájemní, kde nejsou takové povinnosti a práva. Do budoucna o tom budu rozhodně přemýšlet...
Vy si nemůžete vybrat, jakou smlouvu uzavřít. Mezi majitelem bytu (pronajímatelem) a nájemcem se uzavírá nájemní smlouva. Podnájemní smlouva se uzavírá mezi nájemcem (jenž není majitelem bytu) a podnájemníkem. Přenechání bytu do podnájmu je podmíněno písemným souhlasem majitele nemovitosti.
Ano, ale tak mohu pronajmout byt nějakému známému a ten ho pak s mým svolením pronajme někomu dalšímu. To by šlo, ne?
Ano, je to jeden ze způsobů jak toto "ošetřit". A nájemní smlouvu na dobu určitou až po 1-2 letech bez problémového bydlení.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.