Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potrubí ventilátoru kondenzuje?

Od: remix® odpovědí: 28 změna:

Zdravím vespolek.

Pročetl sem místní témata, kde už se něco podobného řešilo. Ale nenašel sem svůj problém. Ve všech případech někdo řešil kondenzování páry uvnitř potrubí a následné ztékání zpět do koupelny (což mi snad vadit nebude, jelikož mám odsávání přímo nad sprchovým koutem, kde si klidně může odkapávat). Řeším problém kondenzování na vnějším plášti. Opět se potvrdilo pravidlo, že chybama se člověk učí. Udělal sem zásadní chybu a to tu, že v prostoru, kdy potrubí prochází nevytápěným půdním prostorem, jsem ho neomotal žádnou izolací (blbec). Včera příjdu do koupelny (zatím se nepoužívá, v rekonstrukci) a v místě, kde bude namontován ventilátor se objevilo mokré místo. Jediná příčina mě teda napadá ta, že teplý vzduch uvnitř trubky se z venku ochlazuje a teče asi zpět po potrubí směrem k SDK. Jiné rozumné vysvětlení mě nenapadá.

Otázka zní: Jak nejefektivněji vyřešit tento problém? Čím potrubí omotat, abych co nejvíce pomohl odstranění kondenzování na stěnách potrubí?

Přikládám amatérský obrázek řezu jak mám odfuk par provedený + problém který mi nastal.

Děkuji předem za jakoukoliv reakci!

Potrubí ventilátoru kondenzuje?

28 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lojzalivanec*
hodnocení

3x

Teplý vzduch z koupelny kondenzuje uvnitř potrubí v půdním prostoru. Kondenzát stéká po vnitřní stěně trbky do koupelny, kde máte netěsnost mezi trubkou a parozábranou a SDK, kam kondenzát zatéká. Utěsnit v tomto místě 100% parozábranu je téměř nemožné (prochází tam také kabely pro ventilátor). Na takovýto flek stačí velmi málo kondenzátu. Řešením je perfektně utěsnit všechny spoje na odvodní trubce, trubku v koupelně prodloužit tak, aby přesahovala těsně pod sádrokarton a případný kondenzát tím pádem bude skapávat dolů, nahoru nepoteče. Ventilátoru to nevadí. Dále zaizolovat odvodní trubku v půdním prostoru např. omotat vatou a nějakou folií. Pozor na sklon vodorovné části odvodního potrubí. Měl by být mírně zpět do koupelny, aby případný kondenzát stékal zpět a nezůstával v trubce (možnost tvorby plísní). Pokud bude sklon směrem ven, tak Vám poteče po fasádě (nic moc). Měl jsem úplně stejný problém a tímto jsem ho perfektně vyřešil.

hodnocení

Ale přece pokud poteče voda po vnitřní straně trubky, tak to s parozábranou nemá nic společného ne? Ledaže by teklo po vnější straně trubky, pak ano, pak se voda dostane až na holý SDK, jelikož sem to samozřejmě úplně 100% kolem trubky neutěsnil. Vyspádované zpět do koupelny to mám. A bohužel přetáhnout trubku v koupělně nemůžu ani o milimetr, protože o tu vzdálenost o kterou přetáhnu, tak o tu vzdálenost se mi posune ventilátor dál od stropu, ventilátor se totiž strká do té trubky a není tam žádná možná tolerance *nevi*

hodnocení

Takze pane kolego mel jste naprostou pravdu! Pri kraceni venkovni trubky jsem zjistil, ze je voda uvnitr. Pak jsem SDK vyrezal a zjistil, ze je netesnost mezi venkovni trubkou a 90 kolinkem ktere smeruje dolu. Tudy to prosakovalo a teklo. Pro jistotu jsem jeste pri tom vsem objevil 15cm skviru mezi podzednicovym tramem a zdivem, tudy fuci dokonale. Zitra koupim nejaky tmel ktery nacpu do spoju abych to poradne utesnil, zaizoluju a mel by byt pokoj. Moc dekuji za rady, pisu z mobilu, proto bez diakritiky.

24.11.11 09:47
hodnocení

:(

Potrubí ventilátoru kondenzuje? #2
des*

Udělal bych to tak,na trubku vrstvu plsti,omotat molitanem,na to igelit.Popřípadě ještě zazdít.

paaja*
hodnocení

0x

Zaizolovat odtahovou trubku po celé délce jak popsal des určitě celému řešení prospěje. Ale kondenzace zvenku je divná. Nemáte někde netěsnost ve spojích mezi kolenem a potrubím? Jinak tam totiž nemá co kondenzovat.

hodnocení

No těsnost ve spojích určitě nemám, všechny spoje sem utěsnil, ještě tam ani nepouštím páry, zatím jsem tam nenamontoval sprchový kout. Ale říkám si, že když dovnitř trubky jde vzduch z koupelny třeba 22°C a z venku trubky je 5°C tak se to z venku asi rosí. Myslím tím z venku jako na té půdě *jasne*

doplněno 24.11.11 10:25:

Samozřejmě sem chtěl napsat, že těsnost ve spojích mám *zed*

paaja*

Řekl bych, že to funguje přesně naopak: teplý vlhký vzduch se sráží na vodu při dotyku s chladným povrchem. Proto se tomu divím.

Další možnost, která mě napadá, je kombinace vysoké vlhkosti v novostavbě a špatně provedené parozábrany. Vlhkost prostupuje z obytných prostor na půdu, tam se sráží na trubce ochlazované zvenku a voda pak stéká po trubce dolů.

Nebo může na půdě někudy zatékat. Ze štítové zdi kolem trubky?

*nevi*

hodnocení

" Vlhkost prostupuje z obytných prostor na půdu, tam se sráží na trubce ochlazované zvenku a voda pak stéká po trubce dolů. "

Jak tak nad tím přemýšlím, tak je asi opravdu možné, že nějaká vlhkost z obytných prostor se na půdu dostává a na té trubce se to sráží. Jinak zatékat tam nezatéká, střechá letos nová, štít vyzděný nový, na štítu trubka utěsněná pěnou, ale nemám 100% utěsněný vstup do koupelny kolem trubky (je to na fotce i trochu vidět taková škvíra) a hold něco se tam dostane a pak se to sráží a stéká.

Uvažuji druhou možnost (ikdyž se mi teda do ní vůbec nechce) a to tu, že bych namontoval ventilátor na boční zeď koupelny, tím pádem by se to nemělo kde srážet, šlo by to rovnou ven. Akorát už tam mám zaspárované obklady *modla*

paaja*

*palec* a jsme doma ...

Vodorovný odtah má samozřejmě spoustu výhod, ale sekat novou zeď ... *smich* Tak už tam co nejdříve nasaďte ventilátor a definitivně zatěsněte tu škvíru.

hodnocení

0x

To, že Vám voda kondenzuje na vnějším plášti víte bezpečně? Ono to může být tak, že kondenzuje na vnitřním a jelikož je trubka ukončená v jedné rovině s SDK tak stékající kapka meodkapne do sprcháče, ale vpije se do SDK.
Řešení:

Kondenzace vně:
Vyříznout SDK kolem trubky a kvalitně utěsnit prostup parotěsnou folií (kvalitní páska k tomu určená, třeba HASOFT), vrátit kolem trubky vatu a opravit SDK

Kondenzace uvnitř:
Zateplit potrubí v nevytápěné části. + já bych naopak vodorovnou část spádoval ven a trubku nechal trošku přečuhovat přez fasádu aby nedocházelo k zatečení na fasádu.
Jak radil už někdo nademnou, nechat trubku v koupelně pár milimetrů delší ať kapka odkapne a nevpije se do SDK.
Mrkněte kam bude případný kondenzát kapat do ventilátoru ať to neteče někam do elektriky a má to kudy odtékat. Třeba navrtat malou dirku do rámečku apod.

moto*
hodnocení

0x

Dal bych zpětnou klapku i zvenku na zeď a potrubí na půdě řádně zaizoloval. Izolaci bych volil dle délky potrubí.

Prodávají se žaluziové mřížky proti zpětnému proudění, divím se, že na zdi není.

janmega*
hodnocení

0x

Já jsem takové odvětrání ucpal. Akorát to odsává drahé teplo i přes zavřené klapky. V léťě to zase uvolním. Nemám s tím problémy. Pokud se nesprchuje pořád rota vojáků, tak té vlhkosti není moc.

hodnocení

Nakreslil sem trochu matoucí ten řez, trubka je asi o půl metru přetažená přes štít (budu totiž příští rok ještě zateplovat, pak sem to chtěl zaříznout), na konci je mřížka se žaluzijí. Tak stejně i ventilátor má uzavíratelné žaluzie.

Jinak dobrý postřeh je ten, jestli ta voda teče zevnitř nebo z venku, abych to zjistil, musím vyřezat díru do stropu, protože to tam je hluchý prostor, kde nechodím. Ale strčil sem ruku do potrubí a vevnitř je to suché, proto sem předpokládal, že to teče z venkovní strany potrubí.

No, dneska to rozeberu, zkusím pořádně utěsnit, zaizololvat a uvidím co se bude dít, jak to bude dělat pořád problém, tak dám ventilátor do boční zdi a bude *kafe*

moto*

Nj, rozhodně tu trubku zkraťte a nechte si jen reservu na zateplení a na půdě pořádně zaizolujte. Pokud nebude studená vnější a půdní část, kondenzace by měla přestat.
Udělal jste si vlastně destilační přístoj na principu lavorovice. Kdyby jste dal do sprcháče kotlík s máčem, poteče vám z oddychu kořalička.

rv*
hodnocení

0x

Kondenzát stéká po vnitřní straně trubky a na jejím konci se vsakuje do SDK.

hodnocení

Dobré ráno, když už je teda známa příčina, chci se zeptat, zda-li můžu spoje plastového potrubí vytěsnit akrylátovým tmelem, nebo raději použít silikon, co bude lepší volba?

des*

NOVOFIX LEPIDLO NA PVC soudal.cz/...

moto*

Dá se předpokládat, že je již hotové a jde o dotěsnění. Lepidlo na novodur se používá na nerozebiratelný montážní spoj. Pro dotěsnění je asi jedno zda akrylátový tmel nebo silikonový. Ten co je právě po ruce. Pokud bych něco těsníl s proudící vodou tak samozřejmě silikonem.

Mě bylo řečeno, že lepidlo na KG a HT odpadové potrubí neexistuje, nic na to prý nechytne (zkoušel jsem leccos a musel jsem souhlasit).
Pokud nějak dotěsňovat (osobně si myslím že je to zbytečné, pokud jsou jednotlivé díly do sebe správně nasunuty s gumičkou a "po vodě") tak asi silikon.
Veškeré odpadní potrubí máte po domě normálně nedotěsňované a nikde nic neteče. (a to je potrubí většinou jen minimálně spádované) Gumové těsnění to podrží.

doplněno 28.11.11 02:07:

Pokud máte novodur, beru zpět. :)

pecenkav*

KG se lepit da, je to novodur, ale HT se lepit neda, je to polypropylen a ten se da jedine svarovat a nebo strkat do hrdel s gumovym tesnenim.

hodnocení

Já na tom PVC žádné těsnící gumky nemám *nevi* kupoval jsem ventilátor a potrubí k tomu v Castoramě v polsku, je to takové bílé hladké PVC, za víkend sem to zkusil teda kompletně utěsnit silikonem, z venku jsem to ještě omotal izolačkou, pak několik vrstev izolace, snad to už bude OK. SDK jsem vyřízl, našrouboval nový a doufám, že je klid ... Jestli to udělá znovu, tak to natvrdo umístím do boční zdi rovnou ven.. *vezen*

pecenkav*

nebude, PVC se silikonem neda lepit, casem to zacne prosakovat, vsude, kde se snazili lidi si opravit odpady silikonem se to muselo po nejakem case predelat

na odpadové potrubí je lepidlo a menuje se Dyka lepí jak HT tak novodur prodávají ho v každe prodejně vodo topo ,silikony ani akryláty na tento material nepřilnou,samozřejmost je spoj vysušit odmastit zdrsnit a pak teprv lepit

pecenkav*

machp, never vsemu, HT se lepit neda.

Dobře "bílé hladkéPVC" ale hrdla na zasunutí do sebe to snad mělo? Lepil jste to nejak? Nebo jen zasunul do sebe?

hodnocení

Hrdla to nemá. Potrubí má jeden rozměr a koleno, zpětná klapka a ventilátor rozměr menší, takže sem to do sebe zasunul. Poprvé sem to nelepil, netěsnil ničím, ani neizoloval. Teď už to mám zaizolované, na spoje sem natlačil silikon, poté do sebe zasunul, ještě kolem do kola spoje obsilikonoval a obtočil izolačkou, pokud to těsnit znovu nebude, tak SDK znovu vyřežu a ventilátor umístím na boční zeď.

doplněno 30.11.11 07:20:

něco takového...

Potrubí ventilátoru kondenzuje? #3

Tak myslím, že jsme u jádra problému. :)
Pokud jste to poprvé jen nasunul do sebe a s "hrdly"je to tak, že v délce odtahu je to jednou po vodě jednou proti, tak to při chybějící izolaci téci muselo.
A to jak vně tak uvnitř...
Škoda, že jste na to při nákupu materiálu nekoupil lepidlo, tento plast určitě lepit půjde. Zkusil bych něco takového, lepil jsem s tím trubky centrálního vysavače.
centralnivysavace.cz/...
Uvidíte, třeba se Vám to povedlo a bude pokoj. *dril*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]