Nejste přihlášen/a.
Vlhne vnější ostění okna. Je zvláštní, že se jedná pouze o jedno okno z celého domu a na tomto okně vlhne pouze pravé ostění z pohledu zevnitř. Levé ostění je vpořádku.
Doplňující info: RD novostavba, okno z kuchyně, orientace na západ.
Přikládám foto.
Jaký může být důvod vlhnutí?
První důvod vlhkosti je použití místnosti. Kuchyně je prostor s vysokou vlhkostí vzduchu. Buď špatně větráte nebo nepoužíváte odsavač při vaření a nebo vůbec nevětráte. Vlhkost prostupuje z místnosti kolem rámu okna na venkovní ostění.
Mně se stává opačný jev. Chlad prostupuje přes zeď a tyto "mapy" z vlhkosti se tvoří na ostění okna uvnitř místnosti.
Každopádně tam je ve zdi tepelný most.
Možná je vlhká montážní pěna kolem okna. Odstranit se to dá částěčně ventilátorem, který fouká teplý vzduch a nechat zeď pomalu ohřát. Toto ale není řešení tepelného mostu. Vysušením pouze snížím prostup tepla přes tepelný most. Jakmile zeď znovu zvlhne, tak opakovat.
Moje včerejčí odpověď je někde zatoulaná tak ještě jednou:
Jak odstranit tepelný most? Vybourat okno a otvor zazdít což je ale nereálné.
Tepelný most je vlastnost v místech, kde se mění parametry a vlastnosti stěny (zdi). Řešením by mohlo být dodatečné zaizolování plochy kolem okna a taky vnějšího ostění. Na to ale musí být zeď suchá. Pokud tam tu vlhkost zavřete tak to bude ještě horší.
Pokud je to novostavba, tak může být zdivo vlhké a bude potřebovat nejméně jednen rok, aby zdivo vyschlo.
Mně se objevuje vlhkost na vnitřním ostění v kuchyni. Já mám v plánu zakrýt na zimu okno do kuchyně zvenku polocí polykarbonátové desky. Tím vytvořím další prostor, ve kterém bude vyšší teplota než je venku a rozdíl teplot na tepelném mostu bude nižší, takže se snad nebude tolik vlhkosti srážet.
více fotek, otevřené okno, zavřené, detail atd...
doplněno 30.11.11 19:44:ikvido, nepotěším Vás, páč jsem bezradný...
ale mokré fleky nad překladem...
asi bych začal, že na špaletě bych opatrně sundával lepidlo, perlnku, pak polyš a zkoumal odkud se tam bere to mokro. Zaznamenávat na papír počasí...páč nad tím je balkon... je to i jinde na jiných oknech?
mokré fleky nad oknem - fasáda je štuková, napenetrovaná na podzim, toto je západní stěna - penetrace 3x
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.